Curs valutar
 • EUR
  20.8854
  0.2897%
 • USD
  17.6569
  0.0782%
 • RUB
  0.2430
  0.4938%
 • RON
  4.2200
  0.2844%
 • UAH
  0.6628
  0.0604%

Alla Darovannaia pune pe pauză scuzele către Ala Nemerenco. A atacat la Curtea de Apel decizia primei instanțe

28 Iul. 2021, 16:01
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
28 Iul. 2021, 16:01 // Politica //  Petru Beregoi

Deputata socialistă, Alla Darovannaia a atacat decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Centru la Curtea de Apel și solicită casarea hotărârii primei instanțe, prin care era obligată să-și ceară scuze publice de la consiliera prezidențială, ex-ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, pentru că a acuzat-o că ar fi obținut diploma de masterat ilegal.

Argumentul deputatei este faptul că, legea permite critica adusă persoanelor publice, fapt ce a făcut ea atunci când a vorbit în timpul unei conferințe de presă când a spus că Ala Nemerenco a obținut ilegal diploma de masterat.

„Conform legii cadru, Legea cu privire la libertatea de exprimare, se admite critici în adresa persoanelor publice, fiind urmărită principiul transparenței. În fapt, faptele expuse în adresa Alei Nemerenco s-au referit la activități publice și la abilitățile ei ca persoană publică și nu s-au criticat aspecte a vieții private. Legea cadru, la fel, nu prevede că, în cazul discursului rostit de mine, să fie admisă, în principiu, în calitate de remediu – scuze publice, ci doar dezmințirea informației, or, nu s-a pretins că au fost lansate injurii, ci informații false”, scrie Darovannaia pe Facebook.

Totodată, socialista spune că, judecătorii nu au ținut cont de cererea de amânare a ședinței, care s-a examinat în fond fără a fi dat publicității pe portalul instanțelor judecătorești.

„Este surprinzător modul în care s-a organizat ședința. În primul rând, în mod arbitrar a fost respins demersul de amânare a ședinței (care a fost și primul depus în acest sens), fiind examinată cauza în fond. Totodată, fiind dispusă amânarea ședinței pentru pronunțare, pentru 27 iulie – fapt care nici nu este publicat pe portalul judecătoriei, deși în mod obligatoriu pe portalul instanței se publică rezultatul ședinței și data următoarei ședințe – informații care nu se regăsesc pe portal. Prin urmare, acțiunile instanței denotă o vătămare gravă a dreptului la un proces echitabil și trezește dubii rezonabile asupra obiectivității magistratului. Hotărârea instanței nu este definitivă și executorie și poate fi contestată – fapt care și s-a realiziat”, conchide deputata PSRM.

De asemenea, Alla Darovannaia a plasat și documentele de unde a obținut informația că Ala Nemerenco ar deține „diplomă falsă”.

Amintim că, ieri seara, consiliera prezidențială pe domeniul Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că Judecătoria Chișinău, sediul Centru a obligat-o pe deputata socialistă, Alla Darovannaia să-și ceară scuze publice și să dezmintă acuzațiile precum că diploma sa de masterat este falsă și obținută ilegal și să-i achite 24 600 de lei drept despăgubire, dintre care 2 mii de lei – prejudiciu moral, 3 400 de lei – cheltuieli pentru procesul de judecată, 1 200 de lei – pentru serviciile de traducere.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:28
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
16 Sept. 2021, 18:28 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Alte 1289 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1.053 în rândul persoanelor nevaccinate. Potrivit informațiilor, din numărul total de cazuri, 13 sunt de import: 3-Germania, 3-România, 2-Rusia, 1-Turcia, 1-Ucraina, 1-Bulgaria, 1-Cehia, 1-SUA.

În total au fost efectuate 11056, dintre care 3592 – teste Rapid-Antigen.

Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 279143.

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 1617 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 131 în stare extrem de gravă și 11 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 4.824 persoane, iar 16.572 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, vă anunțăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19.

Deces 6.560: Femeie de 32 de ani din r. Florești, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiopatie, tahicardie.

Deces 6.561: Femeie de 82 de ani din r. Anenii Noi, internată în IMSP „Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, fibrilație, anemie.

Deces 6.562: Bărbat de 54 de ani din mun. Chișinău. Deces la domiciliu, refuz de spitalizare. Comorbidități: diabet zaharat, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială.

Deces 6.563: Femeie de 68 de ani din r. Cantemir, internată în SR. Cahul.

Deces 6.564: Bărbat de 44 de ani din mun. Bălți, internat în SC. Bălți. Comorbidități: obezitate, hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă.

Deces 6.565: Bărbat de 67 de ani din r. Ialoveni, internat în IMSP Institutul de Ftiziopneumologie ,,Chiril Draganiuc”. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 6.566: Femeie de 65 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 6.567: Femeie de 70 de ani din regiunea transnistreannă. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 6.568: Bărbat de 93 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiomiopatie.

Deces 6.569: Bărbat de 36 de ani din mun. Bălți, internat în SC. Bălți. Comorbidități: obezitate.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române