Curs valutar
 • EUR
  21.3729
  0.2321%
 • USD
  17.9703
  0.2582%
 • RUB
  0.2456
  0.1629%
 • RON
  4.3395
  0.2212%
 • UAH
  0.6565
  -0.1219%

Ambasada Rusiei la Praga a fost golită de mai mulți presupuși spioni. Peste 120 de diplomați s-au întors la Moscova

01 Iun. 2021, 10:13
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Iun. 2021, 10:13 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

O cursă charter a dus acasă zeci de angajați ruși ai ambasadei Rusiei la Praga luni, punând capăt brusc a ceea ce oficialii cehi spun că a fost o practică veche de zeci de ani a Moscovei, de a trimite o misiune diplomatică exagerat de mare ca bază pentru activități de spionaj, relatează Reuters.

Cehia a expulzat 123 de persoane – diplomați ruși și familiile lor, pe lângă cei 18 diplomați deja expulzați în aprilie, atunci când Praga a acuzat Moscova că este responsabilă de o explozie la un depozit de armament, din 2014.

Potrivit unui nou acord, Rusia și Republica Cehă își vor limita angajații din ambasade la doar 7 diplomați și 25 de angajați de sprijin.

Rusia a negat că ar fi avut vreun rol sau vreo responsabilitate în explozia din 2014. De asemenea, Ambasada rusă, nu a oferit nicio explicație pentru dimensiunile sale atât de mari într-o țară de doar 10 milioane de locuitori.

Mai mulți oficiali din serviciile de informații cehe au spus că ambasada rusă a reprezentat o problemă pentru ei de multă vreme și că ea era un avantaj important al Moscovei în ce privește spionajul.

Deși Cehia este, acum, un stat NATO și UE, imensa ambasadă rusă reprezenta un „artefact” al erei sovietice, atunci când Cehoslovacia era un stat satelit al Moscovei. Declarațiile au fost făcute de către Jiri Schneider, fost adjunct al ministrului de externe ceh.

„Ambasada sovietică din Cehoslovacia, cu sutele sale de mii de trupe de ocupație, era o ambasadă într-o colonie”, a spus Schneider.

Agenția cehă de contraspionaj arăta în raportul său anual din 2019, că dimensiunea misiunii diplomatice ruse făcea „extrem de dificilă” împiedicarea eforturilor de spionaj ale rușilor. De exemplu, ambasada beneficia de o flotă imensă de vehicule, care nu puteau fi oprite de poliție. Totodată, beneficia de o localizare într-o zonă centrală, iar teritoriul ceh putea fi folosit de agenți ruși pentru a spiona și alte țări occidentale învecinate.

Realitatea.md amintește că, la 22 aprilie curent, Cehia anunța că ar putea înceta Acordul de Prietenie cu Rusia. Pentru o rezoluție în acest sens au votat 67 din cei 72 de membri ai Senatului ceh. De asemenea, aleșii poporului cer guvernului să reducă numărul de angajați ai Ambasadei Rusiei la Praga la o singură persoană. Toate acțiunile s-au întâmplat pe fondul scandalului diplomatic dintre Rusia și Cehia.

Realitatea Live

23 Iun. 2021, 21:56
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
23 Iun. 2021, 21:56 // Alegeri //  Cristina Vlah

Comisia Electorală Centrală a majorat numărul secțiilor de votare pentru cetățenii aflați peste hotarele Republicii Moldova, dar nu cu mult – ci doar cu 4. Și asta după ce instanța de judecată a obligat CEC-ul să-și revizuiască deciziile anterioare, ca ele să fie în concordanță cu avizul Ministerului de Externe, informează Realitatea.md.

În acest sens, înainte de ședință, membrii CEC au discutat cu reprezentanții Ministerului de Externe și au convenit asupra cifrei de 150, în locul celor 146 aprobate anterior.

Astfel, au fost adăugate câte o secție de votare la: Londra, Marea Britanie; Las Vegas, SUA; Hanovra, Germania și în orașul Nurnberg, Germania.

Amintim, că subiectul privind deschiderea secțiilor de votare peste hotarele țării a devenit „mărul discordiei” dintre CEC și mai multe partide înscrise în cursa electorală. Membrii unor formațiuni politice s-au adresat în instanța de judecată, cerând să fie deschise mai multe secții de votare, conform avizului primit de la Ministerul Afacerilor Externe.

Propunerea inițială a reprezentanților de la Minister a fost ca în Diasporă să fie deschise 191 de secții de votare, după ce au fost consultate Ambasadele și analizate informațiile privind numărul de cetățeni aflați peste hotarele Republicii Moldova.