Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

Amnesty International restabilește statutul de „Prizonier de conștiință” al lui Alexei Navalnîi

08 Mai 2021, 14:36
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
08 Mai 2021, 14:36 // În Lume //  Realitatea.md

Amnesty International a anunţat că îi va acorda din nou statutul de „prizonier de conştiinţă” lui Alexei Navalnîi, pe care i l-a retras în 24 februarie din cauza unor afirmaţii din trecut ale disidentului rus în care acesta instiga la ură. Totodată, organizația își cere scuze față de impactul pe care decizia greșită din februarie l-a avut asupra lui Navalnîi, dar și a activiștilor din întreaga lume, informează The Moscow Times.

„În urma unei evaluării atente, Amnesty International a decis să îl redesemneze pe Alexei Navalnîi drept prizonier de conştiinţă. Amnesty International a luat în data de 24 februarie o decizie greşită şi cere scuze pentru impactul negativ pe care aceasta l-a avut asupra lui Alexei Navalnîi personal şi asupra activiştilor din Rusia şi din restul lumii”.

Navalnîi a fost criticat pentru declaraţii împotriva imigraţiei ilegale şi pentru participarea la un marş al naţionaliştilor în urmă cu câţiva ani.

„Unele dintre declarațiile anterioare ale lui Navalnîi sunt condamnabile și nu le acceptăm. Încă în calitate de organizație pentru drepturile omului, Amnesty International va continua să lupte împotriva rasismului și a tuturor formelor de discriminare oriunde ar exista”.

Aceasta înseamnă că, prin confirmarea statutului lui Navalnîi de „prizonier al conștiinței”, AI nu susține programul său politic, dar subliniază nevoia urgentă ca drepturile lui, inclusiv accesul la îngrijiri medicale independente, să fie recunoscute de către autoritățile ruse.

Alexei Navalnîi a fost arestat în ianuarie, imediat după ce s-a întors în țară, iar în prezent este încarcerat într-o colonie penală. Acesta a anunțat că a încetat greva foamei, după o perioadă de peste 3 săptămâni, precizând că medicii săi i-au spus că a mers prea departe cu protestul său și că dacă ar mai fi continuat măcar puțin, ei nu ar mai fi putut să-l salveze.

Realitatea Live

03 Dec. 2021, 12:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
03 Dec. 2021, 12:19 // Politica //  Realitatea.md

Protest de amploare la Bălți! Mii de oameni protestează în fața Judecătoriei din Bălți, unde se examinează, la această oră, cererea Comisiei Electorale Centrale de anulare a înregistrării în alegeri a candidatului Partidului „ȘOR”, Marina Tauber. Locuitorii orașului Bălți au ieșit în apărarea candidatului lor, care a acumulat în primul tur de scrutin aproape 50 la sută din voturi. Oamenii le solicită magistraților să ia decizie corectă și să respingă solicitarea CEC, pe care o consideră o comandă politică venită din partea Maiei Sandu.

Cu un mesaj în fața mulțimii adunate în fața Judecătoriei a venit și Marina Tauber, care le-a transmis oamenilor să lupte pentru votul lor și pentru viitorul lor.

„Pe 21 noiembrie, voi, bălțenii, m-ați ales să fiu primarul vostru. Asta a fost alegerea Dumneavoastră, care pe mine mă onorează. Este decizia Dumneavoastră și nimeni nu are dreptul să nu țină cont de ea, nici Maia Sandu, nici Pavel Postică, nici SIS și nici alții de la Chișinău, care încearcă acum să vă fure șansa la o viață mai bună, pentru voi, pentru copiii și pentru nepoții voștri”.

Comisia Electorală Centrală a decis miercuri să ceară instanței de judecată de la Bălți să o excludă din cursă pe Marina Tauber, iar motivul invocat de CEC este faptul că „candidatul nu a declarat cheltuielile pentru ceea ce au mâncat activiștii pe perioada campaniei electorale”, o prevedere care nici nu se regăsește în Codul Electoral, iar niciun candidat electoral, în nicio campanie electorală organizată până acum în Moldova, nu declarat asemenea cheltuieli. Mai mult, pretinsele încălcări au fost înregistrate în campania primului tur de scrutin, care a fost declarat corect de aceeași Comisie Electorală Centrală.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală