Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Amnesty International restabilește statutul de „Prizonier de conștiință” al lui Alexei Navalnîi

08 Mai 2021, 14:36
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
08 Mai 2021, 14:36 // În Lume //  Daniel Hacina

Amnesty International a anunţat că îi va acorda din nou statutul de „prizonier de conştiinţă” lui Alexei Navalnîi, pe care i l-a retras în 24 februarie din cauza unor afirmaţii din trecut ale disidentului rus în care acesta instiga la ură. Totodată, organizația își cere scuze față de impactul pe care decizia greșită din februarie l-a avut asupra lui Navalnîi, dar și a activiștilor din întreaga lume, informează The Moscow Times.

„În urma unei evaluării atente, Amnesty International a decis să îl redesemneze pe Alexei Navalnîi drept prizonier de conştiinţă. Amnesty International a luat în data de 24 februarie o decizie greşită şi cere scuze pentru impactul negativ pe care aceasta l-a avut asupra lui Alexei Navalnîi personal şi asupra activiştilor din Rusia şi din restul lumii”.

Navalnîi a fost criticat pentru declaraţii împotriva imigraţiei ilegale şi pentru participarea la un marş al naţionaliştilor în urmă cu câţiva ani.

„Unele dintre declarațiile anterioare ale lui Navalnîi sunt condamnabile și nu le acceptăm. Încă în calitate de organizație pentru drepturile omului, Amnesty International va continua să lupte împotriva rasismului și a tuturor formelor de discriminare oriunde ar exista”.

Aceasta înseamnă că, prin confirmarea statutului lui Navalnîi de „prizonier al conștiinței”, AI nu susține programul său politic, dar subliniază nevoia urgentă ca drepturile lui, inclusiv accesul la îngrijiri medicale independente, să fie recunoscute de către autoritățile ruse.

Alexei Navalnîi a fost arestat în ianuarie, imediat după ce s-a întors în țară, iar în prezent este încarcerat într-o colonie penală. Acesta a anunțat că a încetat greva foamei, după o perioadă de peste 3 săptămâni, precizând că medicii săi i-au spus că a mers prea departe cu protestul său și că dacă ar mai fi continuat măcar puțin, ei nu ar mai fi putut să-l salveze.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.