Curs valutar
  • EUR
    19.3202
    0.0259%
  • USD
    18.1428
    0.5402%
  • RUB
    0.1888
    1.1653%
  • RON
    3.8869
    0.0515%
  • UAH
    0.4912
    0.5293%

Analist politic: Puterea face presiuni ca Tauber să fie scoasă abuziv din cursă

30 Nov. 2021, 14:54
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
30 Nov. 2021, 14:54 // Politica //  Realitatea.md

Maia Sandu invocă lipsa democrației la alegerile din Bălți, în timp ce tot ea atentează la valorile democratice. Este concluzia jurnalistului și comentatorului politic Victor Nichituș, care menționează, într-un editorial, că președintele, alături de alți înalți demnitari de stat, fac presiuni ca Marina Tauber să fie exclusă abuziv din cursa electorală de la Bălți.

Nichituș face referire la declarația Maiei Sandu de ieri, când, fiind întrebată cum comentează rezultatele alegerilor din Bălți, a sugerat că Marina Tauber a comis ilegalități în campania electorală și le-a cerut instituțiilor să intensifice controalele. „Întrebarea care apare, în această situație, este pe ce se bazează președintele, când afirmă că au fost comise aceste încălcări? Pentru că, până acum, nu a existat nicio confirmare oficială care să ateste că scrutinul a fost viciat, iar CEC, singura instituție care are autoritatea să se pronunțe în privința acestor aspecte, a recunoscut validitatea primului tur al alegerilor din Bălți”, menționează analistul.

Potrivit lui, atitudinea șefului statului poate fi considerată ca fiind politică, adică subiectivă, nicidecum întemeiată pe fapte și probe. Or, Maia Sandu nu vorbește din poziția de politician, ci din postura de șefă al unei instituții fundamentale, care o obligă să manifeste o atitudine neutră și echidistantă, iar orice indicație, fie și indirectă, să se bazeze pe lege și fapte demonstrate. „Atrag atenția asupra acestor detalii, pentru că lucrurile n-ar fi atât de grave, dacă președintele Sandu ar fi fost singura care manifestă o astfel de atitudine. Dar ea nu este singura care vorbește în această cheie. În ultima perioadă, cu mesaje similare au venit mai mulți înalți demnitari de stat, punând presiune directă pe instituțiile statului care veghează asupra corectitudinii procesului electoral. Am să amintesc doar de reacția vicepremierului Spânu și ministrului de Interne Revenco și am să fac abstracție de ieșirile spumoase ale unor deputați PAS, care au cerut aproape cu text deschis eliminarea Marinei Tauber din cursă”, notează autorul.

Acesta menționează că ar crede în buna lor intenție, dacă remarcile și îngrijorările ar fi vizat procesul electoral în ansamblu, iar criticile lor ar fi fost îndreptate împotriva tuturor celor asupra cărora planează anumite suspiciuni, nu doar împotriva unui concurent, care, întâmplător, reprezintă un partid de opoziție. „De exemplu, n-am văzut nicio aluzie la faptul că actualul viceprimar Grigorișin, contracandidatul Marinei Tauber în turul doi, ar utiliza în mod deschis resursele administrative în campania electorală. Chiar ieri, pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare în care șefa Direcției educație din Bălți face deschis campanie electorală în favoarea lui Grigorișin, în timpul programului de lucru, fapt ce încalcă flagrant Codul Administrativ și cel Electoral. Este evident că, prin aceste mesaje subtile, autoritățile politice moldovene cer indirect ca Tauber să fie scoasă din cursa electorală”, susține Nichituș.

În context, el atrage atenția că presupunerile și supozițiile, cu atât mai mult atitudinea personală față de un concurent electoral nu poate servi drept temei pentru nerecunoasterea rezultatelor unui scrutin electoral. „Maia Sandu invocă lipsa democratiei, dar, conștient sau nu, atentează la normele de bază ale Democrației, căci dreptul omului de a alege așa cum îi dictează constiința este unul fundamental, chiar dacă rezultatul riscă să nu placă unora”, a conchis editorialistul.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 21:37
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
22 Sept. 2023, 21:37 // Actualitate //  Ursu Ana

Sute de persoane din țară, dar și de peste hotare au vizitat Parlamentul cu ocazia Zilei Ușilor Deschise. Toate grupurile de vizitatori au fost ghidate de către deputați și de funcționari publici, care au povestit detalii interesante din activitatea legislativului, anunță Parlamentul.

Persoanele au avut oportunitatea să meargă în sălile unde se iau decizii importante pentru viitorul țării sau au loc întrevederi cu oficiali străini. Pentru a afla cele mai interesante detalii despre activitatea legislativă, ei au vizitat sala de ședințe plenare, sala Europa, Muzeul Parlamentului și sala pentru conferințe de presă.

„Facem tot posibilul ca Parlamentul să fie o instituție deschisă și accesibilă pentru cetățeni. Ziua Ușilor Deschise a fost organizată pentru cei care doresc să viziteze Parlamentul, să vadă ce reprezintă, ce se întâmplă aici, să pună întrebări deputaților și celor care lucrează în Parlament. Am avut fericita ocazie să discut cu un grup de elevi de la Căușeni și sunt sigur că vor merge acasă cu impresii frumoase”, a spus Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Copii și tineri curioși, dornici de a cunoaște cât mai multe despre Parlament ne-au vizitat astăzi la Ziua Ușilor Deschise. Ne bucurăm că avem o generație tânără interesată de activitatea instituției parlamentare și de transformările din societate”, a menționat Secretarul general al Parlamentului, Tamara Gheorghița.

Pe lângă turul ghidat propriu-zis, pentru vizitatori au fost amenajate două expoziții – una cu lucrările maestrului Zaharia Cușnir, un fotograf amator care a locuit în satul Roșietici, raionul Florești și alta cu desenele unor copii refugiați din Ucraina, care au redat în culori ce înseamnă pacea pentru ei.

în scuarul Parlamentului au fost amenajate spații pentru discuții cu deputații, cu activități interactive pentru copii și o zonă foto. Vizitatorii au primit materiale informative despre activitatea Parlamentului și au lăsat mesaje pentru deputați.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală