Majoritatea orașelor lumii nu vor putea găzdui Jocurile Olimpice (JO) în timpul verii în următoarele decenii, deoarece trec peste pragul de căldură umedă sigură și de stres termic, potrivit unei analize CNN a datelor de la CarbonPlan, un grup nonprofit axat pe analize climatologice.
Statele foarte umede din jurul Golfului Mexic, de la Florida până la jumătatea estică a Texasului, ar fi excluse din discuție.
Jocurile care au avut loc în 1996 în Atlanta pur și simplu nu ar fi posibile în 2050. O mare parte din estul Chinei, inclusiv Beijing și Shanghai, ar depăși cu mult limita, la fel ca Hong Kong și zone imense din Asia de Sud-Est, transmite digi24.ro.
Sugestiile de modificare a calendarului Jocurilor Olimpice de vară, astfel încât acestea să nu coincidă cu vârful de caniculă, sunt din ce în ce mai puternice, iar acest lucru a mai fost făcut. Sydney, unde vara este caniculă, a organizat Jocurile din 2000 în septembrie și octombrie, în timpul primăverii din emisfera sudică.
Orașele din nord-vestul Europei – cum ar fi Londra, Oslo și Stockholm – ar putea deveni mai atractive pentru eveniment, în timp ce orașele mediteraneene – inclusiv Palermo din Sicilia și Sevilla din Spania – sunt în mare parte peste prag.
Soluția unui expert japonez
Yuri Hosokawa, profesor asistent de științe sportive la Universitatea Waseda din Japonia, a condus planul de răspuns la căldură la Sapporo: „Insolația prin efort, cea mai gravă formă de boală termică. Trebuie să ne asigurăm că persoana este tratată imediat, în mod ideal în 30 de minute de la colaps”.
Hosokawa și echipele lui au tratat cazurile de insolație și epuizare din cauza căldurii prin scufundarea oamenilor în băi de gheață, pentru a le scădea temperatura corpului. Unii sportivi din Tokyo ezitau să facă o baie cu gheață și au fost înveliți cu prosoape care fuseseră înmuiate în apă rece ca gheața.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Hosokawa este unul dintre experții care solicită comunităților sportive la nivel global să schimbe modul în care sunt programate sporturile, dar și să relaxeze anumite reguli.
„Îmi place sportul și vreau ca și copiii mei să facă sport când vor crește. Dar dacă vrem să facem asta, trebuie să ne gândim serios la schimbările și programarea regulilor”, a declarat expertul.