Curs valutar
 • EUR
  19.2489
  -0.5886%
 • USD
  18.1679
  -0.191%
 • RUB
  0.1888
  -0.3178%
 • RON
  3.8734
  -0.6351%
 • UAH
  0.4919
  -0.2033%

Anarhie la Washington! Susținătorii lui Trump au pătruns forțat în Capitoliu. Unele clădiri, evacuate în urma unor alerte cu bombă

09 Ian. 2021, 21:52
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
09 Ian. 2021, 21:52 // Actualitate //  Realitatea.md

Președintele în exercițiu Donald Trump, care refuză să-și accepte înfrângerea, și-a chemat susținătorii să protesteze la Washington, înaintea acestei sesiuni protocolare. După ce l-au ascultat, unii manifestanți s-au îndreptat spre Congres și poliția a ordonat evacuarea mai multor clădiri.

Unii manifestanți au pătruns cu forța în interiorul Capitoliului, iar Donald Trump le-a transmis un mesaj pe Twitter, solicitându-le „să rămână pașnici”. „Le cer tuturor care se află la Capitoliu să rămână pașnici. Fără violență! Țineți minte, NOI suntem Partidul Legii și Ordinii  – respectați Legea și oamenii noștri măreți în Albastru. Vă mulțumesc!”, a scris Trump pe Twitter.

Vicepreședintele american Mike Pence a afirmat că nu se va opune certificării victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale, ascunzându-se în spatele „constrângerilor” Constituției. Astfel, Trump l-a numit pe acesta de „lipsă de curaj”. „Mike Pence nu a avut curajul de a face ceea ce trebuia făcut pentru a proteja țara și constituția noastră”, a scris Trump într-un alt mesaj pe Twitter.

În urma tensiunilor, primarul din Washington a impus restricții de circulație începând cu ora 18:00.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 08:37
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
27 Sept. 2023, 08:37 // În Lume //  Redacția Realitatea

După o aşteptare de şapte ani, oamenii de ştiinţă de la NASA au deschis, marţi, în sfârşit, o sondă spaţială care transporta cele mai mari mostre de asteroizi aduse vreodată pe Pământ, descoperind resturi negre, transmite AFP.

Cercetătorii „au găsit praf şi resturi negre pe puntea avionică a containerului ştiinţific Osiris-Rex atunci când capacul iniţial a fost îndepărtat astăzi”, a declarat agenţia spaţială americană, fără a preciza însă dacă acestea aparţineau cu siguranţă asteroidului. Oamenii de ştiinţă aşteaptă cu nerăbdare să cerceteze cea mai mare parte a eşantionului, ceea ce va necesita o „dezasamblare complexă” a sondei.

Osiris-Rex a fost lansată în 2016, aterizând pe asteroidul Bennu şi a colectat aproximativ nouă uncii (250 de grame) de praf de pe suprafaţa sa stâncoasă.

 

Chiar şi această cantitate mică, a declarat NASA, ar trebui „să ne ajute să înţelegem mai bine tipurile de asteroizi care ar putea ameninţa Pământul”. Acesta şi-a încheiat călătoria de 6,21 miliarde de kilometri, după ce a aterizat duminică în deşertul din statul vestic Utah, după o coborâre incendiară şi cu miză mare prin atmosfera Pământului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Reziduurile de pe puntea avionică descoperite marţi au fost probabil rezultatul unor probleme în timpul colectării, despre care NASA a spus că au fost în cele din urmă rezolvate, permiţând transferul sigur al eşantionului. Capacul a fost deschis într-o cameră etanşă la Centrul Spaţial Johnson din Houston, Texas.

O conferinţă de presă este programată pentru 11 octombrie, în cadrul căreia va fi dezvăluită publicului cea mai mare parte a eşantionului. Analiza asteroidului, cred oamenii de ştiinţă, îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine formarea sistemului solar şi modul în care Pământul a devenit locuibil.

Cea mai mare parte a eşantionului va fi conservată pentru a fi studiată de generaţiile viitoare. Aproximativ un sfert va fi utilizat imediat în experimente, iar o cantitate mică va fi trimisă partenerilor de misiune, Japonia şi Canada.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală