Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Andrei Spînu a anunțat modul în care va fi achitată datoria la gaz pentru lunile octombrie și noiembrie

23 Nov. 2021, 17:23
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
23 Nov. 2021, 17:23 // Actualitate //  Maria Timofti

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că Republica Moldova va alova 1,4 miliarde de lei, suma rămasă de la Energocom în perioada stării de urgență, pentru a susține plățile Moldovagaz pentru lunile octombrie și noiembrie, pentru gazul livrat de Gazprom. Anunțul a fost făcut de ministrul în cadrul unei conferințe de presă.

„Am făcut rectificări la bugetul anului 2021 conform dispoziției Comisiei Situații Excepționale unde s-au alocat 1,7 miliarde de lei pentru Energocom. Din această sumă aproximativ 300 de milioane  au fost folosiți pentru cumpărarea gazului în luna octombrie în situație de urgență, iar 1,4 miliarde de lei vor fi alocați pentru a susține plățile curente ale companiei  Moldovagaz pentru lunile octombrie și noiembrie.

Reamintesc că, săptămâna trecută, joi, Ministerul Finanțelor a prezentat proiectul pentru rectificarea bugetului și alocarea acestor sume în parlament și a fost votat în primă lectură. La următoarea ședință de Parlament, acest proiect va fi votat în lectura a doua și banii vor și disponibili”, a declarat Spînu.

Prin urmare, pentru a remedia problema gazelor naturale, Guvernul vine cu soluția de a încheia un contract de cesionare a unei părți din datoria Termoelectrica către Moldovagaz, cesionarea acestei părți a datoriei către Energocom.

„În continuare soluția propusă de Guvern este de a încheia un contract de cesionare a unei părți din datoria Termoelectrica către Moldovagaz, cesionarea acestei datorii către Energocom. Vorbim despre suma aproximativ 1,4 miliarde de lei, sumă necesară pentru plățile curente către Gazprom. Energocom va achita această datorie cesionată către Moldovagaz, iar Moldovagaz va face plata către gazele naturale”

Potrivit lui Spînu, aceste acțiuni ale Guvernului permit atât reducerea datoriei Termoelectrica față de Moldovagaz cât și soluționarea problemei actuale privind plata curentă pentru gazul natural consumat.

„Acest pas contribuie la reducerea datoriei a malului drept conform angajamentului luat de autorități, iar relația pe viitor dintre Energocom și Termoelectrica vor fi soluționate în perioada următoare ținând cont că ambele sunt companii de stat. La final, în cadrul ședinței Consiliului de Observatori al Moldovagaz am comunicat că Guvernul va veni cu suport necesar pentru a rezolva situația”, a declarat ministrul.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:18 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Cele mai bine plătite locuri de muncă se regăsesc în topul realizat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Acesta este întocmit pentru luna ianuarie a anului curent. Topul include salarii oferite de angajatori, cuprinse între 10 mii lei și 40 mii lei pentru funcțiile vacante de electrician auto, vopsitor auto, mecanic auto și lăcătuș.

Salariu maxim de 30 de mii lei se oferă pentru cele 13 funcții vacante de programatori, iar salarii maxime de 25 mii lei sunt propuse la ocuparea funcțiilor vacante de șef laborator, maistru sector, plăcător cu plăci, inginer, electrician sector etc.

Totodată, sunt propuse salarii maxime de 20 mii lei pentru funcții vacante precum: declarant vamal, manager, director executiv, consultant, conducător auto, director de producție, mașinist la excavator etc.

Un salariu maxim de 17 mii lei se va oferi la angajarea în funcția vacantă de specialist în testarea aplicațiilor software, iar salarii de 15 mii lei angajatorii propun pentru cei care se vor angaja în calitate de diriginte de șantier, economist finanțe, tehnician laborant (drumuri și poduri), medic specialist, mecanic auto, diriginte de șantier etc.

Salarii între 12-14 mii lei se oferă la angajarea în funcțiile vacante de medic-șef, sudor, manager sau curier.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală