Curs valutar
 • EUR
  20.3796
  -0.4711%
 • USD
  19.1079
  -0.0628%
 • RUB
  0.3342
  -1.7056%
 • RON
  4.1250
  -0.3758%
 • UAH
  0.6458
  -0.2787%

Carina Țurcan, condamnată pentru spionaj, a fost transferată într-o pușcărie din Ținutul Altai

23 Nov. 2021, 17:23
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
23 Nov. 2021, 17:23 // Actualitate //  Realitatea.md

Fostul manager al companiei „Inter RAO”, Carina Țurcan, condamnată la 15 ani de închisoare pentru spionaj în Rusia în favoarea Republicii Moldova, a fost trimisă să-și ispășească pedeapsa în colonia IK-6 situată în satul Șipunovo, ținutul Altai, informează tass.ru

„Carina Țurcan a fost dusă în Altai cu trenul, fiind luată de la centrul de arest preventiv din Novosibirsk și Barnaul”, a declarat pentru TASS avocatul Carinei Țurcan, Anna Stavițkaia.

Potrivit legii, Țurcan trebuia să-și execute pedeapsa pe teritoriul subiectului Federației Ruse în care a trăit sau a fost condamnată, a mai precizat avocata sa.

Între timp, Anna Stavițkaia a transmis o plângere cu privire la încălcarea drepturilor clientei sale șefului departamentului instituțiilor penitenciare, Alexandr Kalașnikov, și Ombudsmanului Tatiana Moskalkova.

Cine este Carina Țurcan?

Carina Țurcan a exercitat funcția de manager de vârf în cadrul companiei „Inter RAO”. Anul trecut, a fost condamnată la 15 ani de închisoare pentru spionaj în Rusia în favoarea Republicii Moldova. Procurorii au cerut o pedeapsă de 18 ani de închisoare. Sentința i-a fost menținută inclusiv de ultima instanță ierarhic superioară.

Ea a fost reținută în 2018 și acuzată de transmiterea către SIS-ul Republicii Moldova a conţinutului unor scrisori clasificate ale Ministerului rus al Energiei. Mai exact, FSB a susținut că a fost recrutată de SIS în 2004 şi că a înmânat informaţii secrete în 2015. Acestea se refereau la furnizarea de electricitate rusă către Ucraina.

În unele documente din cadrul anchetei, erau enumerate și „persoane de contact” din rândul politicienilor moldoveni și angajaților corporațiilor de stat din Rusia, inclusiv fostul președinte al Republicii Moldovei, socialistul Igor Dodon și Oleg Voronin – fiul ex-șefului statului, actualului deputat Vladimir Voronin. Carina Țurcan a recunoscut că îl cunoaște pe Igor Dodon, dar doar din întâlnirile Comisiei interguvernamentale moldo-ruse la care a participat în perioada 2008-2009.

Ea şi-a susţinut nevinovăţia până la finalul emiterii sentinței. 656 de milioane de ruble au fost confiscate de pe conturile sale și au fost transformate în venituri de stat ale Rusiei.

Realitatea Live

26 Mai 2022, 19:24
 // Categoria: În Lume // Autor:  Victoria Laur
26 Mai 2022, 19:24 // În Lume //  Victoria Laur

Organizațiile cecene care pledează pentru drepturile omului și blogherii locali anunță că bărbații din regiune ar fi răpiți pentru a fi trimiși în Ucraina. Aceștia sunt nevoiți să semneze un contrat, iar în caz contrat se folosesc amenințări cu închisoarea.

În închisorile ilegale din regiune ar fi ținute sute de persoane, notează RFE. Asociația pentru drepturile omului „Vayfond” a declarat că recent a primit zeci de apeluri de la locuitorii Ceceniei, care au anunțat că sunt forțați să meargă la război. Printre cei forțați să devină voluntari se numără și persoanele cu dizabilități sau funcționari.

„Ei și familiile lor sunt amenințați, obligându-i să semneze actele. Deși nu au vrut categoric să meargă la război, este împotriva voinței lor. Mai mult, în caz de vătămare sau deces, în acte sunt indicate sume extrem de mici, nu cele pe care le anunță propaganda”, afirmă reprezentanții organizației.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Deși există mai multe cazuri, puține persoane cer ajutor organizațiilor care se ocupă de protecția drepturilor omului. Între timp, liderul regiunii, Ramzan Kadîrov, publică regulat imagini în care arată cum trimite soldații la luptă și se laudă pe rețelele de socializare cu „succesele” lor, deși mărturiile localnicilor ucraineni indică faptul că aceștia comit atrocități.

Mai mult, conform spionajului britanic, Kadîrov ar fi cel care controlează personal desfășurarea trupelor. Totodată, vărul lui ar fi fost trimis în Mariupol, unde are lor de comandant militar.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală