Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a venit cu unele precizări legate de unele dosare ale persoanelor publice, care, prin intermediul instanțelor de judecată au obținut câștig de cauză, chiar dacă inspectorii de integritate au depistat, prin emiterea actelor de constatare, neconformități la depunerea declarației de avere și interese personale.
Astfel, ANI face trimiterea inclusiv la cauza lui Sergiu Sîrbu, fost deputat, care a atacat în judecată actul de constatare al Autorității și a obținut câștig de cauză în ultima instanță (Curtea Supremă de Justiție) în privința actului emis.
„Autoritatea Națională de Integritate intervine cu o reacție la recentele articole, apărute în presă, referitor la unele decizii ale instanțelor de judecată privind confiscarea averilor nejustificate ale unor subiecți ai declarării. Menționăm că Actele de constatare ale Autorității, la care fac trimitere articolele respective, nu sunt anulate. Potrivit Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate și a Codului de procedură civilă, Autoritatea poate solicita confiscarea averii nejustificate în cadrul procedurilor de contestare a Actelor de constatare. Instanțele de judecată nu au dat curs cererilor de confiscare a averilor nejustificate solicitate de Autoritate la etapa examinării contestărilor actelor de constatare din partea subiecților supuși controlului”, se arată în reacția ANI.
Prin urmare, ANI menționează că, după rămânerea definitivă și irevocabilă a actelor de constatare, Autoritatea se va adresa în instanța de judecată competentă cu cerere de chemare în judecată privind confiscarea averii nejustificate ale subiecților declarării Sergiu Sîrbu, precum și a altor demnitari vizați.
Anul trecut, ANI a încheiat procedura de control a averii pe numele fostului deputat Sergiu Sîrbu și a emis act de constatare. Inspectorul de integritate a constatat prezența unei diferențe substanțiale, în mărime de peste 1,9 milioane de lei și deținerea nejustificată în acestei sume de către Sîrbu. Diferența substanțială a fost stabilită pentru anii 2016-2019, pe durata exercutării funcției de demnitate publică, fiind identificată în conturile bancare deținute în instituțiile financiare din țară. Suplimentar, după examinarea declarațiilor de avere și interese personale, depuse în perioada 2016-2019, ANI a constatat că fostul deputat a introdus mai multe date incomplete și eronate.
În explicațiile oferite inspectorului de integritate, fostul deputat a invocat că sursa de proveniență a banilor sunt din veniturile legale ale familiei – indemnizații, diurne de deplasare, dar și din donațiile obținute la evenimente de familie sau alte ajutoare. Pentru aceste donații nu a perfectat acte juridice civile în formă scrisă – „această stare de lucruri nu afectează valabilitatea contractului de donație, de vreme ce bunul donat a fost predat donatorului”.
Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă sesizarea ANI. Autoritatea a depus recurs la CSJ, unde a fost respins ca fiind neîntemeiat. Decizia CSJ este irevocabilă.
Amintim că, Sergiu Sîrbu figurează într-un dosar pentru îmbogățire ilicită. Pe lângă această suspiciune, este bănuit și de faptul că a divulgat date cu privire la acțiunile de urmărire penală pe care urmau să le întreprindă procurorii anticorupție. El l-ar fi atenționat pe Artur Reșetnicov, cu o zi înainte, despre perchezițiile procurorilor. De curând, de pe 19 iulie curent, a fost liberat provizoriu sub control judiciar pe un termen de 60 de zile.