Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

ANRE – supărată pe Slusari. A fost învinuită că are înțelegeri cu „petroliștii șmecheri”. Cum a reacționat?

30 Sept. 2021, 08:56
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2021, 08:56 // Economie //  Realitatea.md

Membrul Platformei DA, fostul vicepreședinte al Parlamentului și respectiv ex-deputat, Alexandru Slusari, a făcut câteva declarații cu privire la anumite înțelegeri de cartel ale petroliștilor din Republica Moldova cu implicarea unor instituții publice, cum ar fi Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Mai târziu, conducerea ANRE a venit cu o reacție printr-un comunicat de presă plasat pe site-ul oficial miercuri, 29 septembrie curent.

„ANRE a devenit ținta unor atacuri nefondate, care au luat amploare de la începutul anului curent. În prezent, Agenția continuă să fie atacată în spațiul public aducându-i-se acuzații grave, inclusiv conducerii ANRE (membrilor Consiliului de Administrație). Unii actori politici, experți, foști deputați fie din necunoaștere a prevederilor legale ce țin de procedura de aprobare a unor modificări legislative și a statutului ANRE, fie cu rea intenție răspândesc informația, precum că conducerea Agenției din anumite interese materiale a promovat noile modificări la Legea privind piața produselor petroliere în favoarea unei/or companii petroliere”, scrie în reacția ANRE.

În următoarea ordine de idei, Agenția a dezmințit declarațiile lui Alexandru Slusari, explicând că propunerile sale de modificare a legii au fost elaborate la cel mai înalt nivel profesionist de către echipa Agenției, fără vreo ingerință din partea participanților pieței.

„Pentru a elimina orice „bănuieli rezonabile” în privința integrității conducerii ANRE cât și a reprezentanților instituției reiterăm următoarele: Solicităm respectuos tuturor „experților”, politicienilor, inclusiv dlui Slusari să efectueze sesizările necesare în adresa organelor de drept competente, cu prezentarea probelor de rigoare pe care le dețin. În caz contrar, constatăm că aceste declarații false sunt promovate cu rea-intenție”, scrie în aceeași reacție.

Alexandru Slusari: Petroliștii șmecheri – înțelegeri de cartel, cu implicarea ANRE și Consiliului Concurenței

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 14:50
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 14:50 // Economie //  Realitatea.md

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a venit cu anumite clarificări privind proiectul de lege adoptat în prima lectură, cu votul deputaților PAS, privind o serie de modificări la Legea cu privire la pensii. Potrivit acestuia, dacă pentru pensionarea în condiții standard regulile de calcul al stagiului rămân aceleași, atunci prevederile, conform cărora perioadele asimilate stagiului de cotizare – adică perioada de studii, îngrijire a copilului și altele – nu se iau în calcul, se referă doar la pensionarea anticipată, logica căreia este că o persoană care a cotizat foarte mult timp are dreptul să iasă la pensie mai devreme.

Ministrul Marcel Spatari a avut două postări de precizare pe contul său personal de Facebook despre pensionarea anticipată. În prima a clarificat pe scurt, pentru a dezminte zvonurile din presă, iar în a doua a explicat pe larg.

„Pensionarea anticipată este un mecanism nou și greu previzibil. Nu poți ști cu exactitate câți beneficiari vor fi anul viitor – datele privind profilurile viitorilor beneficiari sunt incomplete și asta e valabil în toate țările care au introdus pensionarea anticipată. Din acest motiv, parametrii pentru pensionarea anticipată sunt din start mai restrictivi. În cazul în care absorbția măsurii va fi mult mai modestă decât a fost estimată, vom putea interveni cu relaxarea criteriilor”, a declarat acesta.

Oficialul a recunoscut că un asemenea concept este relativ nou în Europa și a fost generat de presiunea mare pe sistemele de pensii, pensionarea anticipată având ca scopuri:

 • atenuarea impactului creșterii avansării vârstei de pensionare;
 • deschiderea dreptului la pensie mai devreme celor care au cotizat (au plătit bani) mai îndelungat în sistemul de pensii.

„Pensionarea anticipată nu are drept scop rezolvarea problemei demografice sau stimularea muncii timpurii. Ea vine să compenseze pe cei care au făcut anumite alegeri în viață: au muncit mai mult și astfel au cotizat mai mult, iar din banii plătiți de ei au putut fi acoperite pensiile, indemnizațiile la nașterea copilului și indemnizațiile pentru îngrijirea copilului. Problema demografică este una importantă, dar noi nu o vom rezolva prin faptul că vom stimula mamele să stea acasă câte 3-4 ani și să se pensioneze devreme. Avem nevoie de femei active economic și bărbați activi economic, care să producă valoare adăugată în această țară”.

În plus, oficialul a mai adăugat că sistemul de pensii este o reflecție directă a două lucruri:

 • nivelul de dezvoltare economică a țării, reflectat în PIB;
 • și nivelul de solidaritate socială a țării, reflectat în munca legală și plata contribuțiilor.

„Revenind la subiectul pensionării anticipate. Deși din punct de vedere legal este unul destul de simplu de descris, este un mecanism cu multe implicații, atât bugetare, cât și sociale, de aceea toate statele care l-au implementat – chiar și cele dezvoltate din vest – au venit cu ajustări la scurt timp după introducerea inițială. Este foarte posibil că vom ajusta și noi parametrii în funcție de reacțiile oamenilor și indicatorii bugetari. Dar punctul de pornire trebuie să fie unul prudent – este exact ceea ce s-a propus în această săptămână în Parlament. Și, la încheiere, reamintesc: regula standard nu se schimbă. În continuare, toți se pot pensiona după regula standard. Înțeleg că mulți se consideră îndeptățiți să aibă pensii anticipate, dar aceste situații trebuie să rămână situații speciale, nu regulă generală”, a punctat Marcel Spatari.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală