Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Alexandru Slusari: Petroliștii șmecheri – înțelegeri de cartel, cu implicarea ANRE și Consiliului Concurenței

29 Sept. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
29 Sept. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a dezvăluit unele informații cu privire la înțelegerile de cartel ale petroliștilor din R Moldova și implicarea în aceste scheme a instituțiilor publice, precum: ANRE și Consiliul Concurenței, informează Realitatea.md.

„Băieții șmecheri au revenit la acordurile de cartel. Dar asta a fost pe parcursul a 25 de ani de când a pornit liberalizarea pe piața produselor petroliere. În 2021, Consiliul Concurenței, așa cum era Răducanu cu mâinile tremurânde (n.r. – Marcel Răducanu, fost președinte al Consiliului Concurenței), când a venit la Comisia parlamentară de buget, a venit cu primul draft de raport privind 6 companii mari, care au avut acorduri de cartel în perioada de 2 ani și au modificat de 10 ori prețurile, absolut nejustificat. Așa cum au vrut ei, coordonând prin poșta electronică și convorbiri telefonice.

Nici până în ziua de azi acel raport nu a fost citit în plen, iar companiile nu au fost amendate măcar cu 200 de milioane. Apoi a fost modificarea metodologiei de prețuri la produsele petroliere, care avea carențe tehnice. Nu vreau să spun că totul a fost ideal, dar spiritul legii era acesta: Până aici, băieți! Terminați cu acordurile de cartel și fiecare companie trebuie să vadă care sunt cotațiile Platz. Noi stăm cu ochii pe voi! Există acel draft de raport al Consiliului Concurenței și voi trebuie să terminați cu aceste înțelegeri obscure, când aveți venituri 4-5 companii, iar restul suferă”, a declarat Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul N4.

Ulterior, mai spune fostul vicespeaker, una dintre companiile mari a început să se implice, alături de Consiliul Concurenței pe acel draft de raport.

„Cu două săptămâni înainte de a fi modificată Legea, noi în premieră am avut situația când două companii mari față de celelalte companii aveau diferența de prețuri la benzină și motorină a fost de circa 80 de bani. Noi niciodată nu am avut așa ceva!

Dar băieții șmecheri, care au înțeles că în perioada electorală guvernarea veche nu prea a avut grijă de problemele acordurilor de cartel, ba chiar a fost parte componentă primind bani de la petroliști, inclusiv în campania electorală, iar altă guvernare încă nu era. Și băieții șmecheri au început să manipuleze opinia publică, să creeze artificial deficit de combustibil, să șantajeze companiile de transport și agricultorii mari cu creșterea prețurilor en-gros și deficitul en-gros. Guvernare nouă trebuia lucrurile acestea să le analizeze și trebuia fugărit acest ANRE, care devenise complice”, susține Alexandru Slusari.

În context, ex-vicepreședintele Parlamentului este indignat de faptul că noua guvernare a dorit liberalizarea acestui domeniu, dar de acest lucru vor profita companiile mari.

„Cel mai strașnic este că acele mari companii au făcut lobby la aceste modificări, pentru că au vrut să rămână în această mlaștină a acordurilor de cartel. Eu cunosc că unele companii au plătit la greu reprezentanții ANRE pentru pregătirea acestor modificări, iar Parlamentul a ajuns în această capcană.

Astfel, după ce a fost modificată metodologia și ANRE a început să pună plafonul maximal la prețuri, imediat a doua zi – prețurile la 5 companii mari au fost majorate în mod sincron. Noi ce? Suntem proști să credem că toate cele 5 companii au importat a doua zi imediat combustibil la noile prețuri de Platz? Parlamentul crede că a scăpat de carteluri? Ați crezut că au venit vremuri bune? Vremurile bune nu s-au terminat pentru petroliști.

Și în fiecare zi ANRE pune prețuri și cele 5 companii mari majorează prețurile sincron. La aceste carteluri nu participă companiile mici, dar ponderea lor este nesemnificativă și dacă Parlamentul nu va întreprinde nimic în următoarele săptămâni, probabil și companiile mici vor fi antrenate în jocul cartelurilor. Pe motiv că acum nu există conducere la Consiliul Concurenței, nimeni nu reacționează la aceste acorduri zilnice de cartel. Dacă noi am fi avut un Consiliu al Concurenței funcțional, aceste majorări concomitente ar fi un semnal vădit de înțelegeri de cartel și aceste companii trebuiau să plătească amenzi de sute de mii de lei”, a mai adăugat Alexandru Slusari.

Amintim, că în august deputații au votat pentru modificarea Legii cu privire la piața produselor petroliere, astfel încât ANRE a primit din nou atribuțiile de a stabili plafonul maxim de prețuri pentru produsele petroliere.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 13:32
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
28 Oct. 2021, 13:32 // Actualitate //  Valentina Buză

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a depus demersuri de aplicare a arestului preventiv în privința unei femei din Moldova și a unui cetățean irakian, într-un dosar penal anunțat anterior în presă, privind organizarea migrației ilegale din Ucraina, cu tranzitarea Moldovei spre România.

„Învinuiții sunt membri ai unui grup criminal organizat internațional și aveau rolul de cazare a cetățenilor sirieni în Chișinău, ulterior – transportarea lor spre frontiera cu România și indicarea locației pentru traversarea ilegală a Prutului. De asemenea, aceștia se angajaseră să intermedieze comunicarea sirienilor cu organizatorii din statul vecin, în scopul asigurării transportării lor spre Germania”, se arată în nota informativă a PCCOCS.

Potrivit materialelor dosarului, cetățenii sirieni se refugiaseră în Irak, de unde au sosit legal în Ucraina, pe cale aeriană.

Pentru implicarea în comiterea faptelor infracționale, membrii grupului criminal internațional urmau să primească a câte 13.000 euro de la fiecare cetățean sirian, în diferite tranșe.Investigațiile continuă, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău