Curs valutar
 • EUR
  19.0946
  0%
 • USD
  17.7939
  0%
 • RUB
  0.2200
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4818
  0%

Alexandru Slusari: Petroliștii șmecheri – înțelegeri de cartel, cu implicarea ANRE și Consiliului Concurenței

29 Sept. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
29 Sept. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a dezvăluit unele informații cu privire la înțelegerile de cartel ale petroliștilor din R Moldova și implicarea în aceste scheme a instituțiilor publice, precum: ANRE și Consiliul Concurenței, informează Realitatea.md.

„Băieții șmecheri au revenit la acordurile de cartel. Dar asta a fost pe parcursul a 25 de ani de când a pornit liberalizarea pe piața produselor petroliere. În 2021, Consiliul Concurenței, așa cum era Răducanu cu mâinile tremurânde (n.r. – Marcel Răducanu, fost președinte al Consiliului Concurenței), când a venit la Comisia parlamentară de buget, a venit cu primul draft de raport privind 6 companii mari, care au avut acorduri de cartel în perioada de 2 ani și au modificat de 10 ori prețurile, absolut nejustificat. Așa cum au vrut ei, coordonând prin poșta electronică și convorbiri telefonice.

Nici până în ziua de azi acel raport nu a fost citit în plen, iar companiile nu au fost amendate măcar cu 200 de milioane. Apoi a fost modificarea metodologiei de prețuri la produsele petroliere, care avea carențe tehnice. Nu vreau să spun că totul a fost ideal, dar spiritul legii era acesta: Până aici, băieți! Terminați cu acordurile de cartel și fiecare companie trebuie să vadă care sunt cotațiile Platz. Noi stăm cu ochii pe voi! Există acel draft de raport al Consiliului Concurenței și voi trebuie să terminați cu aceste înțelegeri obscure, când aveți venituri 4-5 companii, iar restul suferă”, a declarat Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul N4.

Ulterior, mai spune fostul vicespeaker, una dintre companiile mari a început să se implice, alături de Consiliul Concurenței pe acel draft de raport.

„Cu două săptămâni înainte de a fi modificată Legea, noi în premieră am avut situația când două companii mari față de celelalte companii aveau diferența de prețuri la benzină și motorină a fost de circa 80 de bani. Noi niciodată nu am avut așa ceva!

Dar băieții șmecheri, care au înțeles că în perioada electorală guvernarea veche nu prea a avut grijă de problemele acordurilor de cartel, ba chiar a fost parte componentă primind bani de la petroliști, inclusiv în campania electorală, iar altă guvernare încă nu era. Și băieții șmecheri au început să manipuleze opinia publică, să creeze artificial deficit de combustibil, să șantajeze companiile de transport și agricultorii mari cu creșterea prețurilor en-gros și deficitul en-gros. Guvernare nouă trebuia lucrurile acestea să le analizeze și trebuia fugărit acest ANRE, care devenise complice”, susține Alexandru Slusari.

În context, ex-vicepreședintele Parlamentului este indignat de faptul că noua guvernare a dorit liberalizarea acestui domeniu, dar de acest lucru vor profita companiile mari.

„Cel mai strașnic este că acele mari companii au făcut lobby la aceste modificări, pentru că au vrut să rămână în această mlaștină a acordurilor de cartel. Eu cunosc că unele companii au plătit la greu reprezentanții ANRE pentru pregătirea acestor modificări, iar Parlamentul a ajuns în această capcană.

Astfel, după ce a fost modificată metodologia și ANRE a început să pună plafonul maximal la prețuri, imediat a doua zi – prețurile la 5 companii mari au fost majorate în mod sincron. Noi ce? Suntem proști să credem că toate cele 5 companii au importat a doua zi imediat combustibil la noile prețuri de Platz? Parlamentul crede că a scăpat de carteluri? Ați crezut că au venit vremuri bune? Vremurile bune nu s-au terminat pentru petroliști.

Și în fiecare zi ANRE pune prețuri și cele 5 companii mari majorează prețurile sincron. La aceste carteluri nu participă companiile mici, dar ponderea lor este nesemnificativă și dacă Parlamentul nu va întreprinde nimic în următoarele săptămâni, probabil și companiile mici vor fi antrenate în jocul cartelurilor. Pe motiv că acum nu există conducere la Consiliul Concurenței, nimeni nu reacționează la aceste acorduri zilnice de cartel. Dacă noi am fi avut un Consiliu al Concurenței funcțional, aceste majorări concomitente ar fi un semnal vădit de înțelegeri de cartel și aceste companii trebuiau să plătească amenzi de sute de mii de lei”, a mai adăugat Alexandru Slusari.

Amintim, că în august deputații au votat pentru modificarea Legii cu privire la piața produselor petroliere, astfel încât ANRE a primit din nou atribuțiile de a stabili plafonul maxim de prețuri pentru produsele petroliere.

Realitatea Live

Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
FOTO Ambasadorul SUA a vizitat compania „Rogob”
FOTO Ambasadorul SUA a vizitat compania „Rogob”
Două luni de declaraţii şi zero acţiuni
Două luni de declaraţii şi zero acţiuni
Marele câștigător al sejurului în Maldive a fost desemnat de către Moldindconbank și Visa
Marele câștigător al sejurului în Maldive a fost desemnat de către Moldindconbank și Visa
02 Iun. 2023, 10:54
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
02 Iun. 2023, 10:54 // Societate //  Realitatea.md

Localitățile din raionul Orhei își schimbă aspectul de la o zi la alta, datorită echipei lui Ilan Șor. De această dată, satul Puțintei a fost modernizat, conform Strategiei de dezvoltare a raionului pentru anii 2022-2027. Autoritățile locale, precum și localnicii salută schimbările în bine care s-au produs, pe care le-au așteptat de mai bine de 30 de ani, conform unui comunicat de presă al Partidului Șor.

Mai exact, în satul Puțintei a fost construită o estradă de vară, care include pavaj montat pe o suprafață de 800 de m2, a fost amenajat un parc, au fost instalate bănci, ghirlande, au fost plantați copaci, flori și iarbă. Totodată, a fost renovat monumentul eroilor celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Estrada de vară a fost creată cu scopul de a organiza evenimente culturale deosebite. Mă bucur pentru localnici, pentru tânăra generație, pentru patrimoniul satului, care este valorificat la maximum și de care beneficiază toți localnicii”, a menționat primarul satului Puțintei, Elena Nani.

„Le mulțumim tuturor celor care au pus umărul la toate proiectele care au fost realizate în localitatea noastră. Cu toții, de la mic la mare, suntem mulțumiți de toate schimbările în bine care au avut loc în localitatea noastră, pe care le-am așteptat de mai bine de 30 de ani”, a spus un localnic.

„Suntem foarte mândri de ceea ce s-a făcut la noi în sat – inaugurarea monumentului eroilor și inaugurarea estradei de vară. Aici, noi vom organiza festivalurile tradiționale. De când localitatea este administrată de echipa Partidului „ȘOR”, s-au făcut lucruri pe care nu le-am avut niciodată, motiv pentru care suntem foarte bucuroși”, a spus o locuitoare a satului Puțintei.

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a precizat că scopul Strategiei de dezvoltare a Orheiului este de a moderniza satele și comunele din raion, dar și de a-i convinge pe cei plecați în străinătate să revină acasă.

„Noi muncim pentru copii și pentru viitorul satelor noastre. Pentru noi, nu este important doar ca cei mici să învețe acasă, ci să și revină în localitate, să-și întemeieze o casă, o familie, să fie demni că locuiesc alături de părinți, bunici. Este complicat să lucrăm în condițiile actuale, dar nu abandonăm. Dacă Dumnezeu ne ține pe picioare înseamnă că are un plan cu noi și trebuie să ducem la bun sfârșit ceea ce am început. Cei care și-au exprimat încrederea în noi, în 2015, care au plantat acea sămânță a speranței, trebuie să știe că aceasta răsare. Cu smerenie și răbdare, vom continua lucrurile frumoase”, a afirmat Dinu Țurcanu.

La rândul său, vicepreședintele raionului Orhei, Tatiana Platon, a menționat următoarele:

„Ori de câte ori participăm la un eveniment de inaugurare a vreunui proiect ne crește inima de bucurie, pentru că știm cât de mult așteptați schimbări, să se realizeze un lucru frumos în localitatea dumneavoastră, pentru suflet. Încet-încet, localitatea dumneavoastră prinde culoare, e mai amenajată. Sper că de acum încolo, pe scena acestei estrade de vară, vor evolua cât mai multe colective artistice. Mă bucur pentru faptul că localitatea voastră se modernizează. Cu siguranță, vor fi implementate și alte proiecte în localitatea dvs.”.

Și liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, i-a felicitat pe locuitorii satului Puțintei cu ocazia inaugurării estradei de vară și a reiterat că, împreună cu formațiunea sa, își va îndeplini promisiunea de a transforma Orheiul într-un raion de vis.

„Vă felicit cu ocazia faptului că și localitatea Dumneavoastră continuă să fie modernizată, conform Strategiei de dezvoltare a raionului Orhei. Potrivit acesteia, fiecare localitate din raionul Orhei va fi renovată integral. Vor fi reparate drumurile, vor fi construite estrade de vară, vor fi amenajate parcuri, grădinițe, școli și multe altele. Mă bucur că, împreună cu echipa mea, am reușit să construim această estradă de vară, un alt proiect important pentru voi, pentru copiii și familiile voastre. În pofida piedicilor și bețelor în roate pe care ni le pun reprezentanții actualei guvernări antipopulare, noi vom continu să mergem înainte și să ne îndeplinim promisiunile. Vă mulțumesc tuturor pentru implicare. Noi vom lucra pentru oameni: așa a fost, este și va fi”, a dat asigurări Ilan Șor.

Anul acesta, echipa Partidului „ȘOR” își propune să modernizeze 30 de localități din raionul Orhei, conform Strategiei „Raionul Orhei, raion de vis”.

Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
FOTO Ambasadorul SUA a vizitat compania „Rogob”
FOTO Ambasadorul SUA a vizitat compania „Rogob”
Două luni de declaraţii şi zero acţiuni
Două luni de declaraţii şi zero acţiuni
Marele câștigător al sejurului în Maldive a fost desemnat de către Moldindconbank și Visa
Marele câștigător al sejurului în Maldive a fost desemnat de către Moldindconbank și Visa
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală