Curs valutar
 • EUR
  19.8777
  -0.5458%
 • USD
  17.6582
  -0.2243%
 • RUB
  0.2374
  -1.011%
 • RON
  4.0166
  -0.5627%
 • UAH
  0.6462
  -0.1083%

Slusari dă sarcini Guvernului care urmează să fie format de PAS. E legat de afacerea familiei unui ex-ministru

14 Iul. 2021, 11:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
14 Iul. 2021, 11:36 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari îndeamnă noul Guvern care va fi creat de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) să stopeze importul combustibilului în regiunea Transnistreană fără achitarea impozitelor de care se bucură o companie petrolieră ce ar aparține feciorului ex-ministrului PDM, Alexandru Pînzari.

Slusari afirmă că, datorită acestor facilități, compania Tirex Petrol, unde feciorul deputatului Alexandru Pînzari deține un pachet majoritar importă motorină și benzină în regiunea transnistreană cu anumite privilegii, iar din combustibilul dat este alimentată tehnica militară a Grupului Operativ al Trupelor Ruse, amplasate pe malul stâng al Nistrului.

„Următoarea sarcina prioritară pentru viitorul Guvern – stoparea importului combustibilului în Transnistria fără achitarea impozitelor. Vă amintesc că anual două companii din Tiraspol (Șeriff și Tiroiltreid), dar care dețin de licențe ANRE, importă circa 50 de mii tone de motorină și 30 de mii tone de benzină, fără a plăti un bănuț de accize sau TVA. Bugetul național pierde anual de la acest gest generos față de regiunea separatistă peste 0,5 miliarde de  lei. O bună parte din carburanți ajunge la Grupul Operativ al Trupelor Ruse, amplasate pe malul stâng al Nistrului”, susține Slusari.

Deputatul afirmă că, serviciile de transport pentru aceste operațiuni de import a combustibilului pentru Transnistria sunt acordate de către compania Estcon Construct, care aparține juridic feciorului lui Alexandru Pănzari, fostul ministru al apărării PDM și care controlează compania petrolieră Tirex Petrol.

„Este important ca Guvernul PAS printre primele decizii să oprească acest dezmăț de trădare a intereselor Republicii Moldova, însoțit cu  pierderile enorme pentru buget național”, scrie Slusari.

Precizăm că, deputatul a mai scris anterior despre acest subiect.

Realitatea Live

08 Dec. 2021, 18:03
 // Categoria: În Lume // Autor:  Maria Timofti
08 Dec. 2021, 18:03 // În Lume //  Maria Timofti

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că discuțiile cu omologul său american, Joe Biden au fost deschise și pozitive, scris ria.ru.

„Am discutat multă vreme, în detalii pe toate aceste subiecte, mai bine de două ore. Vreau să subliniez, încă o dată că discuția a fost deschisă, aș spune constructivă. În orice caz, sper că și partea americană va evalua astfel rezultatele întâlnirii noastre”, a spus Vladimir Putin. 

La fel, Vladimir Putin a mai spus că cele două țări, Rusia și Statele Unite ale Americii vor crea o structură comună pentru a aborda problemele de securitate.

„Acesta este un subiect separat. Președintele Biden și cu mine am convenit că vom continua această discuție în detalii. Vom face schimb de opinii pe această temă în viitorul apropiat. Rusia își va pregăti părerile în câteva zile, iar în termen de o săptămână, le vom transmite părții americane, pentru a fi luate în considerare”, a spus președintele rus. 

Liderii au susținut o videoconferință, la data de 7  decembrie, negocierile au durat aproximativ două ore. Președinții, Putin și Biden au acordat cea mai mare atenție dezvoltării situației din jurul Ucrainei, în special, expansiunii NATO spre est și desfășurării de arme ofensive în apropierea granițelor ruse. Totodată, Kremlinul a subliniat că Nord Stream 2 nu a fost menționat în conversație.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală