Curs valutar
 • EUR
  20.3796
  -0.4711%
 • USD
  19.1079
  -0.0628%
 • RUB
  0.3342
  -1.7056%
 • RON
  4.1250
  -0.3758%
 • UAH
  0.6458
  -0.2787%

Slusari dă sarcini Guvernului care urmează să fie format de PAS. E legat de afacerea familiei unui ex-ministru

14 Iul. 2021, 11:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
14 Iul. 2021, 11:36 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari îndeamnă noul Guvern care va fi creat de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) să stopeze importul combustibilului în regiunea Transnistreană fără achitarea impozitelor de care se bucură o companie petrolieră ce ar aparține feciorului ex-ministrului PDM, Alexandru Pînzari.

Slusari afirmă că, datorită acestor facilități, compania Tirex Petrol, unde feciorul deputatului Alexandru Pînzari deține un pachet majoritar importă motorină și benzină în regiunea transnistreană cu anumite privilegii, iar din combustibilul dat este alimentată tehnica militară a Grupului Operativ al Trupelor Ruse, amplasate pe malul stâng al Nistrului.

„Următoarea sarcina prioritară pentru viitorul Guvern – stoparea importului combustibilului în Transnistria fără achitarea impozitelor. Vă amintesc că anual două companii din Tiraspol (Șeriff și Tiroiltreid), dar care dețin de licențe ANRE, importă circa 50 de mii tone de motorină și 30 de mii tone de benzină, fără a plăti un bănuț de accize sau TVA. Bugetul național pierde anual de la acest gest generos față de regiunea separatistă peste 0,5 miliarde de  lei. O bună parte din carburanți ajunge la Grupul Operativ al Trupelor Ruse, amplasate pe malul stâng al Nistrului”, susține Slusari.

Deputatul afirmă că, serviciile de transport pentru aceste operațiuni de import a combustibilului pentru Transnistria sunt acordate de către compania Estcon Construct, care aparține juridic feciorului lui Alexandru Pănzari, fostul ministru al apărării PDM și care controlează compania petrolieră Tirex Petrol.

„Este important ca Guvernul PAS printre primele decizii să oprească acest dezmăț de trădare a intereselor Republicii Moldova, însoțit cu  pierderile enorme pentru buget național”, scrie Slusari.

Precizăm că, deputatul a mai scris anterior despre acest subiect.

Realitatea Live

26 Mai 2022, 22:30
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
26 Mai 2022, 22:30 // Economie //  Realitatea.md

Moldovagaz a vândut gaz companiei de stat Energocom din cauza lipsei banilor, a declarat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Cabinetul di umbră” de la JurnalTV, relatează bani.md.

„Am avut anumite cantități de gaz stocate pe care le-am vândut companie Energocom. Prețul cu care l-am cumpărat cu acela l-am și vândut. Este vorba de 10.222 de lei mia de metri cubi. O parte din gaz este stocat în conducte, iar altă parte în România”, a explicat Ceban.

În data de 24 mai, Energocom a anunțat că a achiziționat 24,5 mil. metri cubi de gaz de la Moldovagaz. Tranzacția a avut loc urmare a deciziei Comisiei Situației Excepționale care a dipsus semnarea unui contract de procurare a gazelor naturale în volum de 24 500 mii m3, între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”, la prețul de achiziție din lunile martie-aprilie.

Referindu-se la tarife, șeful Moldovagaz a precizat că optează pentru costuri diferențiate. În perioada de vară când consumul de metan este mai mic tarifele să fie mai mari, iar în perioada de iarnă mai mici.

În data de 24 mai, Moldovagaz s-a adresat la ANRE cu solicitarea de majorare a tarifelor la gaz pentru consumatorii finali la 24 de lei cu tot cu TVA.

Compania își argumentează solicitarea prin majorarea semnificativă a prețului de import al metanului care generează devieri financiare semnificative.

În cazul aprobării acestui tarif, cifra va fi de circa 6 ori mai mare decât tariful de anul trecut.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală