Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Slusari dă sarcini Guvernului care urmează să fie format de PAS. E legat de afacerea familiei unui ex-ministru

14 Iul. 2021, 11:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
14 Iul. 2021, 11:36 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari îndeamnă noul Guvern care va fi creat de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) să stopeze importul combustibilului în regiunea Transnistreană fără achitarea impozitelor de care se bucură o companie petrolieră ce ar aparține feciorului ex-ministrului PDM, Alexandru Pînzari.

Slusari afirmă că, datorită acestor facilități, compania Tirex Petrol, unde feciorul deputatului Alexandru Pînzari deține un pachet majoritar importă motorină și benzină în regiunea transnistreană cu anumite privilegii, iar din combustibilul dat este alimentată tehnica militară a Grupului Operativ al Trupelor Ruse, amplasate pe malul stâng al Nistrului.

„Următoarea sarcina prioritară pentru viitorul Guvern – stoparea importului combustibilului în Transnistria fără achitarea impozitelor. Vă amintesc că anual două companii din Tiraspol (Șeriff și Tiroiltreid), dar care dețin de licențe ANRE, importă circa 50 de mii tone de motorină și 30 de mii tone de benzină, fără a plăti un bănuț de accize sau TVA. Bugetul național pierde anual de la acest gest generos față de regiunea separatistă peste 0,5 miliarde de  lei. O bună parte din carburanți ajunge la Grupul Operativ al Trupelor Ruse, amplasate pe malul stâng al Nistrului”, susține Slusari.

Deputatul afirmă că, serviciile de transport pentru aceste operațiuni de import a combustibilului pentru Transnistria sunt acordate de către compania Estcon Construct, care aparține juridic feciorului lui Alexandru Pănzari, fostul ministru al apărării PDM și care controlează compania petrolieră Tirex Petrol.

„Este important ca Guvernul PAS printre primele decizii să oprească acest dezmăț de trădare a intereselor Republicii Moldova, însoțit cu  pierderile enorme pentru buget național”, scrie Slusari.

Precizăm că, deputatul a mai scris anterior despre acest subiect.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate