Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Scandalos! Chișinăul ar oferi scutiri TVA la importul de carburanți în Transnistria utilizat inclusiv de trupele ruse

16 Iun. 2021, 17:35
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
16 Iun. 2021, 17:35 // Economie //  Petru Beregoi

Republica Moldova ar avea de pierdut anul acesta circa jumătate de miliard de lei din cauza că, regiunea transnistreană ar beneficia de scutiri de accize, TVA și taxa pentru procedura vamală la importul de carburanți, motorină și benzină, care ar fi utilizată inclusiv de Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care staționează în regiunea separatistă. Dezvăluirile aparțin deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, care afirmă că această decizie a fost legiferată de Guvernul de la Chișinău încă în anul 2001.

Prin urmare, Slusari menționează că, Chișinăul „tacit” ar oferi privilegii trupelor ruse de a staționa pe teritoriul țării noastre, prin faptul că acordă aceste facilități la importul carburanților în regiunea separatistă.

Alexandr Slusari susține că, potrivit datelor statistice în regiunea transnistreană anual sunt importate circa 50 de  mii tone de motorină și 30 de mii tone de benzină, care sunt scutite de accize, TVA și taxa pentru procedura vamală în temeiul unei Hotărâri de Guvern din 19 septembrie 2001, aprobată de Executivul de la Chișinău.

Importul prin așa zisul tranzit pe teritoriul Moldovei este efectuat de două companii: SRL „Șeriff” și SRL „Tiroiltreid” în baza licențelor, eliberate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE).

„O bună parte din motorină, conform datelor din surse credibile, este utilizată de către Grupul Operativ al Trupelor Ruse de Pacificare, inclusiv pentru exerciții militare, care au drept scop consolidarea forțelor separatiste și intimidarea autorităților constituționale ale Republicii Moldova După cum vedeți, Republica Moldova dispune de pârghii economice pentru soluționarea conflictului transnistrean, care, în același timp sunt benefice pentru buget. Cu regret autoritățile din Chișinău cedează poziție după poziție și nici măcar nu încearcă să folosească metodele de impact economic major în raport cu separatiștii”, scrie Slusari.

Deputatul afirmă că, problema nu ține doar de impotența sau incompetența demnitarilor noștri, dar de faptul că „mulți dintre ei sunt implicați în scheme de acest tranzit mimat și sunt parteneri ai companiilor din Transnistria”.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 10:46
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 10:46 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Pentru practici prin care se doreşte schimbarea orientării sexuale a unei persoane sau a identităţii de gen cunoscută drept terapie de conversie LGBT, Noua Zeelandă a introdus lege controversată potrivit căreia se acordă o pedeapsă cu până la 5 ani de închisoare, transmite Reuters.

Potrivit ministrului Justiţiei, Kris Faafoi, măsurile propuse urmăresc oprirea acestor practici care „au efecte negative” și „nu funcționează”.

„Practicile de conversie nu îşi au locul în Noua Zeelandă modernă. Sunt bazate pe convingerea falsă că orientarea sexuală a oricărei persoane, identitatea de gen sau exprimarea genului este greşită şi are nevoie să fie reparată”, menționează Kris Faafoi.

El a adăugat că medicii specialiști, liderii religioși și activiștii pentru drepturile omului sunt, de asemenea, împotriva acestor practici „dăunătoare şi cu potenţial de a perpetua prejudecăţile, discriminarea şi abuzul faţă de membrii comunităţii curcubeu”.

Terapie de conversie LGBT se pedepsește acum cu până la 5 ani de închisoare

Potrivit noii legislaţii, oricine realizează astfel de practici asupra unei persoane cu vârstă mai mică de 18 ani sau asupra uneia care nu are capacitate de decizie poate primi o pedeapsă cu până la 3 ani de închisoare.

Practicile de conversie care cauzează leziuni grave pot fi pedepsite cu până la 5 ani de închisoare.

Astfel de legi au fost adoptate anterior şi în Canada, Marea Britanie şi Australia. SUA nu au interzis prin lege terapia de conversie, dar unele state, inclusiv California, Colorado, New York, Washington şi Utah, interzic practica într-o anumită măsură.

Cu obiectivul de a schimba orientarea sexuală a unei persoane sau identitatea de gen, terapia de conversie poate include discuţii, hipnoză, şocuri electrice şi post. În cazuri extreme, a fost raportat că poate fi vorba despre exorcism şi „viol corectiv”, în cazul lesbienelor.

Oprirea terapiei de conversie a fost una dintre promisiunile făcute de prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern în campania pentru al doilea mandat obţinut anul trecut.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate