Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0.4356%
 • USD
  17.9234
  -0.164%
 • RUB
  0.2450
  0.2449%
 • RON
  4.3242
  0.3931%
 • UAH
  0.6668
  -0.21%

SCANDALOS! Șefa unui centru de sănătate din Cantemir, timp de patru ani, și-a oferit sie și soțului premii bănești

06 Iul. 2021, 13:51
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
06 Iul. 2021, 13:51 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Noi nereguli depistate de inspectorii de integritate. De această dată, sub lupa ANI au ajuns alți cinci funcționari publici care au încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în funcțiile deținute.

Deciziile au fost luate în privința soților sau soțiilor, fără ca să declare și să aștepte o soluții pentru situațiile de conflict cu persoanele apropiate.

În primul caz este vorba despre directorul Școlii de tip-internat pentru copiii orfani și rămași fără îngrijirea părinților din orașul Strășeni, care are are în subordinea sa angajată o rudă de gradul 1.

„În februarie 2021, ANI a fost sesizat. În cadrul controlului inițiat, inspectorul a stabilit că în perioada 2017 – 2019, acesta s-a aflat în patru situații de conflict de interese, atunci când a emis acte administrative în privința soției sale. Astfel, acesta a admis consumarea conflictelor de interese prin faptul că nu a declarat și nu a soluționat prin abținere conflictul real în care se afla în raport cu persoana apropiată”, se arată în comunicat.

La fel a procedat și șeful IMSP „Centrul de Sănătate Baimaclia” care a admis 14 conflicte de interese cu sine însăși și cu soțul, angajat fiind în calitate de șofer.

„În perioada 2016-2019, șefa Centrului de Sănătate Baimaclia a semnat și emis acte administrative prin care își acorda sie și soțului premii bănești. Suma premiilor oscilau între 500 de lei și peste 18 mii de lei. Totuși, în decembrie 2019, aceasta a încercat să declare un conflict de interese la organul ierarhic superior despre un ordin prin care urma să își mai acorde premii în valoare de 8 436 lei și de 3 500 lei, precum și soțului său în valoare de 994 lei. Însă, nu a primit o soluție în acest sens, așa că a luat decizia de a-l semna”, susține ANI.

Cu conflicte de interese s-a ales și primarul satului Cenac din raionul Cimișlia.

„Până la intrarea în vigoare a noii legi în anul 2016, acesta a semnat trei dispoziții în privința soției sale, prin care a fost numită în calitate de director intermar până la numirea directorului pe bază de concurs la gradinița din localitate și a dispus acordarea concediilor din contul concediilor anuale de odihnă. Ulterior, acesta nu s-a conformat nici noilor prevederi și a continuat să emită acte administrative în privința soției sale, acordându-i concedii și majorare de salariu”, mai annunță inspectorii de integritate.

Și un consilier local din Consiliul local satul Grigorievca din raionul Căușeni a decis să evite legea.

Potrivit ANI, în decembrie 2020, acesta a participat prin vot la adoptarea Deciziei asupra chestiunii ce viza interesele soției sale pentru acordarea premiului anual cu privire la rezultatele activității în anul 2019.

„Interese personale s-au depistat și la directoarea grădiniței din satul Cremenciug din raionul Soroca. Din 2016, când a angajat soțul în cadrul grădiniței și până în 2019, aceasta a semnat în total 15 acte juridice și administrative în care a luat decizii în interesele soțului”, se mai arată în comunicatul ANI.

Dacă actele de constatare vor rămâne definitive, subiecții riscă să rămână fără funcțiile ocupate și nu vor avea dreptul de a accede în funcții publice sau de demnitate publică timp de 3 ani, urmând să fie înscriși și în Registrul Interdicțiilor.

 

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
30 Iul. 2021, 17:45 // Economie //  Realitatea.md

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis vineri, 30 iulie, cu vot unanim majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,0 puncte procentuale până la 3,65 la sută anual. Instituția anunță că se vor mări cu 1,0 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – până la 6,15 și, respectiv, până la 1,15 la sută anual. Totodată, BNM precizează că nivelul rezervelor obligatorii rămâne același.

Prognoza actualizată a indicat riscul ieșirii inflației peste limita superioară a intervalului de variație al țintei în contextul proinflaționist al mediului extern pronunțat care este marcat de recuperarea mai rapidă decât s-a anticipat a economiei mondiale și a principalilor parteneri de comerț extern ai Republicii Moldova, alături de persistența cotațiilor înalte la petrol, materii prime și produse alimentare.

În același timp, presiunile inflaționiste sunt susținute și de cererea agregată internă, care este alimentată de recuperarea consumului populației pe fundalul creșterii salarizării în economie, a volumului creditelor noi acordate și a transferurilor de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice.

Potrivit datelor operative pentru aprilie-mai a.c. se conturează o recuperare a activității economice la nivelul de până la pandemie. În comparație cu luna mai 2019 se atestă o sporire a producției industriale (+4,4 la sută), a cifrei de afaceri la întreprinderile cu activitate principală de comerț cu amănuntul (+24,3 la sută) și a cifrei de afaceri cu servicii prestate populației (+40,6 la sută), precum și a importului de bunuri și servicii (+13,3 la sută).

Astfel, procesul inflaționist va fi persistent și nu va avea un caracter temporar. În aceste condiții, este imperioasă conlucrarea autorităților pentru a sincroniza politicile macroeconomice, în special, politica fiscală și cea monetară.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate