Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

(DOC) Probleme „în ograda” Domnicăi Manole! Ea va fi verificată de ANI în urma unei sesizări depuse de un socialist

09 Iun. 2021, 16:52
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
09 Iun. 2021, 16:52 // Politica //  Tatiana Rusnac

Autoritatea Națională de Integritate a inițiat un control pentru a verifica dacă președintele Curții Constituționale, Domnica Manole a încălcat sau nu regimul juridic al conflictelor de interese. Despre asta anunță socialistul Grigore Novac într-o postare pe Facebook.

Informația se arată într-o scrisoare ANI expediată în adresa socialistului în data de 25 mai, care însă a fost publicată abia astăzi de Grigore Novac.

Între timp, ANI a confirmat veridicitatea documentului.

„Domnica Manole este verificată de Agenția Națională de Integritate. Într-o scrisoare oficială din partea ANI, am fost informat că, urmare a sesizării mele, a fost începută procedura de control privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. Mai exact, este vorba de situația cînd Domnica Manole, în calitate de judecător și președinte al Curții Constituționale, a participat și a luat decizie într-un subiect care o viza pe ea personal”, a scris Novac.

Novac are în vedere de ședința Curții Constituționale din 27 aprilie, atunci când Domnica Manole a participat la ședința în care s-a examinat subiectul privind revocarea mandatului său.

„Actele contestate au vizat în mod direct președintele Curții Constituționale, Domnica Manole. Prin urmare, Domnica Manole a participat la examinarea acestora, adoptînd decizii avînd interes personal ce a influențat exercitarea imparţială şi obiectivă a obligaţiilor şi responsabilităţilor ce îi revin potrivit legii. Sper că adevărul și legea vor triumfla, iar Domnica Manole va răspunde pentru această încălcare”, a mai adăugat parlamentarul.

Contactată de Realitatea.md, Domnica Manole nu a răspuns la apeluri pentru a comenta situația.

Realitatea.md amintește că în data de 27 aprilie, Curtea Constituțională a decis că tentativa celor 53 de deputați din 23 aprilie a Parlamentului Republicii Moldova de a retrage mandatul Domnicăi Manole de judecător al Curții Constituționale contravine Legii Supreme a statului.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 09:25
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Cosoi
25 Iun. 2021, 09:25 // În Lume //  Petru Cosoi

Salvatorii americani caută cu disperare supraviețuitori prinși printre dărâmăturile unei clădiri rezidențiale cu 12 etaje prăbușită joi dimineața în Miami. Cel puțin o persoană a fost ucisă, iar alte 99 sunt încă dispărute, spun oficialii.

În timp ce familiile așteaptă cu disperare informații noi, echipele de căutare spun că lucrează non-stop și aud oamenii bătând în mijlocul dărâmăturilor.

Motivul prăbușirii clădirii de 40 de ani rămâne neclar. Acum au fost localizate cel puțin 102 persoane, dar nu este sigur câte erau în clădire la momentul incidentului.

GALERIE FOTO, VIDEO Dezastru în Cehia! Tornadă devastatoare a provocat noaptea trecută mai mulți morți și 300 de răniți

Totodată, oficialii spun că eforturile sunt periculoase, deoarece dărâmăturile s-ar putea prăbuși deasupra lor.

„Acest proces este lent și metodic”, a spus Ray Jadallah, asistent șef al salvatorilor. „De fiecare dată când am început să spargem părți ale structurii, o parte din construcție cădea”.

Ploaia constantă și furtunile complică și mai mult o sarcină deja dificilă pentru echipele de căutare și salvare.

Autoritățile au început să preia mostre de ADN de la rudele celor încă dispăruți în cazul în care doar resturile membrilor familiei lor sunt găsite în dărâmături.

Rudele celor dispăruți au fost strânse în jurul unui centru comunitar la câteva blocuri distanță de clădirea prăbușită, așteptând informații.

Clădirea este pur și simplu o masă de moloz și pământ

Întrucât clădirea a fost construită în 1980, a trebuit să fie revizuit standardul de 40 de ani. Clădirea se află în proces de „recertificare” și a necesitat reparații, au spus oficialii. Experții care au studiat clădirea anul trecut au spus că este instabilă și se scufundă de la începutul anilor 1990.

Un studiu realizat de un cercetător de la Universitatea Internațională din Florida a constatat că clădirea, construită pe zone umede recuperate, s-a scufundat cu o rată de doi milimetri pe an în ultimele trei decenii, ceea ce ar fi putut afecta clădirea structural.

Guvernatorul Floridei Ron DeSantis a semnat o declarație de urgență pentru regiunea Miami-Dade, care va oferi asistență din partea Agenției Federale de Administrare a Urgențelor.