Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

VIDEO Dacă ești din Chișinău, mesajul Maiei Sandu te vizează. Îndemnul lansat pentru orășeni de șefa statului

06 Iul. 2021, 13:53
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
06 Iul. 2021, 13:53 // Alegeri //  Petru Beregoi

Președinta țării, Maia Sandu a venit cu un mesaj de îndemn către locuitorii municipiului Chișinău, în prag de alegeri, pentru a ieși la votare, duminică, 11 iulie.

Argumentul de bază al îndemnului șefei statului este faptul că „duminică este șansa de a curăța clasa politică”, în cadrul scrutinului mult așteptat.

„Dragi chișinăuieni, la 11 iulie au loc alegeri anticipate în Parlament. Este șansa noastră să curățăm clasa politică și să o apropiem de oameni. Voi decideți cine va fi în următorul Parlament și Guvern. Voi decideți cât de repede vom scoate țara din corupție și sărăcie.  Foarte multe depind de Parlament și de majoritatea parlamentară. Haideți să folosim această oportunitate pentru a scăpa țara de hoți. La 11 iulie, vă îndemn să participați la alegeri”, îndeamnă Maia Sandu.

Amintim că, duminică, 11 iulie, în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. În buletinul de vot concurează 23 de concurenți, dintre care 20 de partide, două blocuri electorale și un candidat independent. Cele mai cotate partide care ar accede în Parlament sunt PAS și BECS, conform ultimelor sondaje. Unele cercetări totuși mai prezic că șanse mai au și Partidul Șor și Blocul Electoral „Renato Usatîi”.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate