Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

Lukașenko propune blocarea tranzitului mărfurilor din Germania către Rusia și China prin Belarus

06 Iul. 2021, 13:55
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Cosoi
06 Iul. 2021, 13:55 // În Lume //  Petru Cosoi

Președintele Belarusului Alexander Lukașenko a înaintat o propunere ca răspuns la sancțiunile occidentale împotriva Minskului pentru a limita tranzitul mărfurilor din Germania către Rusia și China prin teritoriul republicii. Acest lucru a fost raportat marți de serviciul de presă al liderului din Belarus.

La ședința de combatere a măsurilor de sancționare, liderul belarus a reamintit că Minsk a impus deja restricții unor producători europeni care își furnizează produsele pe piața din Belarus.

Știm cine din SUA, Germania și alte țări, în special europene, s-au opus furnizării de componente și unități principale pentru întreprinderile noastre. Îi cunoaștem, avem experiență. Vă amintiți de Skoda, Nivea și așa mai departe? Le-am spus: băieți, mulțumesc, la revedere. În primul rând: nici un pas către piața din Belarus, al doilea: nici un pas prin Belarus, a spus Lukașenko, adăugând că exact același lucru ar trebui făcut cu germanii . Lasă-i să-și livreze produsele prin Finlanda în China și Rusia. Sau prin Ucraina (există drumuri bune), lasă-i să meargă și să livreze pe acolo, a conchis el.

În Belarus, pe 9 august 2020, au avut loc alegerile prezidențiale, în care, conform datelor oficiale ale CEC, Lukașenko a câștigat, locul doi a fost ocupat de reprezentanta opoziției Svetlana Tihanovskaya, care nu a recunoscut rezultatele alegerilor și a plecat din țară. După aceea, timp de câteva luni, au avut loc  proteste în masă ale celor care nu sunt de acord cu rezultatele votului.

Liderii unui număr de țări europene și Statele Unite nu recunosc rezultatele alegerilor și consideră că acțiunile ofițerilor de aplicare a legii din Belarus în legătură cu protestatarii sunt excesiv de dure. În acest context, Occidentul impune sancțiuni și alte restricții Belarusului. De la sfârșitul lunii iunie, au intrat în vigoare sancțiunile sectoriale economice ale Uniunii Europene împotriva Belarusului. Este pentru prima dată în istorie când au fost introduse măsuri restrictive economice împotriva țării. De asemenea, până în prezent, Uniunea Europeană a introdus patru pachete de sancțiuni individuale, care au afectat 166 de persoane fizice și 15 persoane juridice, inclusiv fabrici precum MAZ și BelAZ. Toate persoanele de pe această listă au interdicția de a intra în UE și de a accesa piețele financiare europene. Întreprinderilor europene li se interzice să mențină orice relații economice cu persoane juridice. În plus, țările UE au renunțat la zborurile avioanelor companiilor lor aeriene peste teritoriul Belarusului și au interzis companiilor aeriene din Belarus să zboare în spațiul aerian al UE.

Minsk consideră că astfel de sancțiuni sunt defectuoase și limitează interferențele în treburile interne ale Belarusului și notează că Republica va introduce măsuri de represalii. Pe 23 aprilie, serviciul de presă al guvernului Belarus a anunțat introducerea unei interdicții de șase luni pentru importul în țară a produselor grupurilor de companii Liqui Moly, Skoda Auto și Beiersdorf „pentru a asigura protecția intereselor naționale, luând în considerare acțiunile neprietenoase împotriva poporului din Belarus”.

La 5 mai, a intrat în vigoare o rezoluție corespunzătoare a Consiliului de Miniștri din Belarus, care stabilea o listă de bunuri interzise pentru import și vânzare în republică a unui număr de companii străine din țări care au introdus anterior sancțiuni împotriva persoanelor juridice din Belarus. Republica a anunțat, de asemenea, posibilitatea restricționării tranzitului de mărfuri din țările care au aplicat sancțiuni împotriva Belarusului.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 17:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
05 Aug. 2021, 17:32 // Societate //  Petru Beregoi

Magistrații Curții Constituționale (CCM) au recunoscut drept constituțional articolul 422 din Codul de procedură penală, în măsura în care, termenul de depunere a recursului ordinar de 30 de zile va începe să curgă de la data pronunțării deciziei integrale a instanței de apel. Astfel, Curtea a admis parțial sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului respectiv, ridicată de Dumitru Calendari, procuror-șef la a Procuraturii de circumscripție Cahul, într-un dosar pendinte la Curtea Supremă de Justiție.

Într-un briefing de presă de după pronunțarea deciziei, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că, CCM a observat că, în ipoteza în care prevederile contestate ar fi interpretate în sensul începerii curgerii termenului de la data pronunțării dispozitivului deciziei, atunci persoana ar fi pusă în situația de a aștepta pronunțarea deciziei integrale motivate. Doar așa și-ar putea motiva cererea de recurs astfel încât să fie respectate cerințele impuse de legislația procesual-penală.

Dacă persoana ar vrea să formuleze un recurs împotriva deciziei, ea nu ar putea să-și fundamenteze cererea, pentru că nu i-au fost aduse la cunoștință motivele care au stat la baza deciziei.

Curtea a constatat că pot apărea situații în care decizia integrală a instanței de apel să fie pronunțată după 30 de zile de la data pronunțării dispozitivului. Astfel persoana nu ar putea depune o cerere motivată în termen de 30 de zile impus de articolul 422 din Codul de procedură penală. În consecință, recursul declarat peste acest termen poate fi declarat inadmisibil.

Procurorul-șef al Procuraturii de circumscripție Cahul, Dumitru Calendari, a remarcat că norma juridică, care reglementează termenul de declarare a recursurilor trebuie să prevadă unele exigențe de stabilitate, previzibilitate și claritate. Neindicarea termenului de la care începe decurgerea termenului de recurs ordinar determină o stare de incertitudine juridică.

Hotărârea CCM este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată