Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Antony Blinken: Federația Rusă nu și-a retras toate trupele de la frontiera ucraineană, astfel, amenințarea rămâne

06 Mai 2021, 16:17
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
06 Mai 2021, 16:17 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Secretarul de stat american Antony Blinken este convins că, în scurt timp, Federația Rusă are capacitatea de a lansa noi acțiuni agresive în Donbas, deoarece nu au fost retrase toate forțele de la frontiera ucraineană. Potrivit informațiilor din presa internațională, Blinken a declarat acest lucru la Kiev după o întâlnire cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, în cadrul unei conferințe comune de presă.

Secretarul de stat al SUA, susține că, dat fiind faptul că Federația Rusă nu și-a retras toate trupele de la frontiera ucraineană, amenințarea rămâne.

„Federația Rusă și-a retras o parte din trupele sale, unele echipamente, dar forțele semnificative rămân la granița cu Ucraina. În consecință, Rusia are posibilitatea să înceapă să acționeze într-un mod destul de agresiv, dacă decide să facă acest lucru în scurt timp”, a subliniat Antony Blinken.

De asemenea, oficialul a asigurat autoritățile Ucrainei că Statele Unite urmăresc îndeaproape situația și acțiunile Rusiei.

„Apreciez foarte mult poziția reținută pe care Ucraina a demonstrat-o în cadrul unor astfel de acțiuni provocatoare, înainte de o astfel de agresiune. Ne concentrăm pe aceste probleme la fel ca și aliații noștri. Acest lucru a fost discutat la o reuniune recentă a NATO și G7. În acest sens, luăm în considerare în mod activ posibilitatea de a consolida cooperarea și asistența către Ucraina în domeniul securității”, a meționat Blinken.

Potrivit declarațiilor, astăzi au fost discutate și eforturile diplomatice pentru soluționarea conflictului și procesul de negociere de la Minsk.

„Încercăm să luăm în considerare și să găsim oportunități pentru promovarea diplomației. Cu toate acestea, Rusia continuă, ca să spunem așa, să nu acționeze în cadrul bunăvoinței, iar acest lucru se referă la Crimeea și Donbass. În primul rând, este important să se restabilească integritatea teritorială și suveranitatea în cadrul granițelor legale ale Ucrainei”, a adăugat Antony Blinken.

La 22 aprilie, în teritoriul Crimeei ocupate, Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a anunțat că a decis să finalizeze „controlul surpriză” al trupelor ruse în districtele militare vestice și sudice ale Federației Ruse din apropierea granițelor Ucrainei, întrucât „toate obiectivele au fost atinse”.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 21:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 21:20 // În Lume //  Cristina Vlah

Fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus a fost adus cu transportul Serviciului de Securitate din Ucraina până la Kiev, informează Realitatea.md cu referire la publicația ucrainească Unian.

Sursa scrie că ex-judecătorul a fost transportat cu un elicopter, precum și cu o mașină specială. Fostul justițiar a fost transportat dintr-un sat al localității Vinnița. Autorităților locale din Vinnița, Ceaus le-a spus că „a fost răpit de către persoane necunoscute”, dar a refuzat să scrie plângere la poliție pe marginea acestui caz.

„Ceaus le-a spus polițiștilor că vrea să plece la Kiev însoțit de colaboratorii Serviciului de Securitate. Ulterior, el a urcat în mașina colaboratorilor Serviciului sus-menționat”, se specifică în articolul publicat.

La data de 31 iulie, Nicolai Ceaus a venit la sediul unui Consiliu sătesc din regiunea Vinnița și a cerut să fie invitate forțele speciale din cadrul Serviciului de Securitate. Ceaus ar fi prezentat niște informații cu privire la răpirea și privațiunea lui de libertate. Reprezentanții Serviciului ucrainean anunțase prin intermediul unui comunicat de presă că persoanei în cauză i se va oferi protecție și asistență medicală. Despre starea lui Ceaus a fost informată familia acestuia, în speță soția lui Nicolai Ceaus.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate