Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

„Anul ăsta la voi, la anul la noi”. Mureșan și Popșoi s-au înțeles unde va avea loc cea de-a XI-a reuniune RM-EU

02 Dec. 2021, 14:57
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
02 Dec. 2021, 14:57 // Politica //  Petru Beregoi

Cea de-a XI-a reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană va avea loc la Bruxelles, la începutul anului 2022. Decizia a fost luată astăzi, 2 decembrie la cea de-a X-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, care a avut loc la Chișinău, care a fost coprezidată de către, europarlamentarul Siegfried Mureșan, președintele delegației Parlamentului European și Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului, președintele delegației Republicii Moldova.

Subiectele din agenda reuniunii au vizat evoluția privind Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, reformarea justiției, securitatea energetică, dezvoltarea economică, situația epidemiologică, dar și situația din regiunea transnistreană. Totodată, a fost abordat subiectul privind redresarea economiei Republicii Moldova, atragerea investițiilor, crearea locurilor de muncă, asigurarea economiei durabile și ecologice.

Vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul Uniunii Europene acordat Republicii Moldova pe mai multe dimensiuni, în special, lupta cu pandemia de COVID-19, suportul financiar în depășirea crizei energetice, precum și realizarea reformelor.

„Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este o prioritate. Este extrem de important să valorificăm colaborarea cu UE, astfel ca cetățenii țării noastre să aibă acces la standarde înalte de viață, să trăiască în siguranță și stabilitate”, a menționat Mihail Popșoi.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a reiterat deschiderea UE în a oferi tot sprijinul necesar țării noastre în procesul de reformare și modernizare a Republicii Moldova.

La discuții au participat reprezentanții fracțiunilor parlamentare, președinții Comisiilor permanente, precum și reprezentanți ai unor ministere. Din partea delegației UE au participat Ramona Strugariu, vicepreședinte al delegației, membrii Gheorghe-Vlad Nistor și Maria Grapini, precum și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Amintim că, șeful Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere RM-UE, vicepreședinte al Grupului PPE în Parlamentul European, Siegfried Mureșan, a sosit la 30 noiembrie, în Republica Moldova, fiind însoțit de o delegație oficială, care au avut întrevederi cu deputații, procurorul general interimar, Dumitru Robu, prim-ministra, Natalia Gavrilița, și președinta țării, Maia Sandu, care l-a decorat cu „Ordinul de Onoare al Republicii Moldova” pe Mureșan pentru „în semn de apreciere pentru susținerea obiectivului Republicii Moldova de integrare europeană și a eforturilor de consolidare a proceselor democratice”.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 09:12
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
18 Ian. 2022, 09:12 // Societate //  Mădălina Guștiuc

În perioada 10-16 ianuarie curent, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 16565 solicitări. Din numărul total de solicitări, cel mai frecvent s-au adresat la ambulanță cetățeni cu urgențe respiratorii – 5063 pacienți, dintre care 2074 persoane cu infecții respiratorii virale acute.

În ultima săptămână echipele de asistență medicală urgentă au intervenit prompt la 3298 pacienți cu urgențe cardiovasculare, inclusiv 45 cu Sindrom coronarian acut; 1929 cetățeni cu patologii neurologice, inclusiv 208 accidente vasculare cerebrale și la 981 persoane cu diverse traumatisme.

Totodată, La Serviciul de Urgență au parvenit 54 apeluri pe motivul urgențelor toxice, printre care 24 cazuri de intoxicații cu medicamente, 14 intoxicații cu monoxid de carbon și 11 intoxicații alcoolice.

În perioada de referință, șase persoane au suferit în urma expunerii prelungite la temperaturile scăzute, dintre care patru pacienți au fost diagnosticați prezumtiv cu hipotermie și doi cu degerături. După acordarea asistenței medicale urgente, persoanele vizate au avut nevoie de transportare asistată la spital.

Reiterăm faptul că 34 % din numărul total de persoane, care au solicitat ambulanța și au beneficiat de ajutorul medical prespitalicesc, au fost transportate la instituțiile spitalicești pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală