Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

Apartament în ipotecă sau chirie? Avantaje și dezavantaje

22 Iun. 2021, 15:07
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
22 Iun. 2021, 15:07 // Economie //  Realitatea.md

Din fragedă copilărie ne asociem traiului acasă. Revenim de fiecare dată acolo cu mult drag și dor. Pe măsură ce creștem, începem să ne dorim propriul colțișor. Ne apucăm de strâns bani, de făcut economii sau de luat credite pe termen lung. Toate cu un singur scop: a retrăi sentimentul de acasă. Dar iată că globalizarea a venit la pachet cu o răsturnare de situație. Tot mai mulți tineri renunță la ideea de a accesa un credit ipotecar și de a procura un bun imobiliar și tot mai mulți preferă să ia o chirie. Care sunt avantajele și dezavantajele celor două decizii? Află chiar acum.

Chirie versus ipotecă: ce trage la cântar?

Această întrebare este aidoma celei cu oul și găina, pentru că ambele decizii sunt corecte per se. Adevărul e că totul depinde de necesitățile persoanei, dar să le luăm pe rând.

Avantajele chiriei sunt:

 • Posibilitatea de a schimba locul de trai – da, unele persoane nu au o necesitate vitală de a fi conectate cu o anumită locație și chiar își doresc schimbări cu regularitate. Astfel, pot schimba chiria destul de ușor, evident cu respectarea înțelegerii contractuale;
 • Alegerea mai variată – în momentul când te apuci să cauți un apartament în chirie îl poți lua gata mobilat, deci ai libertatea de a alege ceea ce ți se potrivește în mod clar.
 • Mobilitate și confort – dacă alegi chiria în funcție de amplasarea jobului, atunci rezolvi câteva probleme: economisești timp și eviți ambuteiajele. Chiar poți să câștigi un mod de viață mult mai activ.

Dezavantajele chiriei sunt:

 • Dependența financiară de proprietar – trebuie să ții cont mereu de fluctuațiile valutei și să respecți termenele prevăzute;
 • Imposibilitatea de a efectua restructurări și modificări – evident, acest lucru poate fi negociat cu proprietarul, dar, de regulă, nu se pot realiza schimbări drastice în locuință fără permisiunea expresă a acestuia.

Avantajele apartamentului cumpărat în ipotecă sunt:

 • Este doar al tău, deci ai simțul proprietății satisfăcut, iar pe termen lung bunul imobiliar doar va crește în valoare, ceea ce reprezintă o investiție perfectă pentru tine și familia ta;
 • Ai libertate absolută de decizie – efectiv poți face orice cu acest bun. Îl poți modifica, mobila după bunul gust sau da în chirie imediat după achiziție;
 • Răspunde necesităților tale directe – ne referim aici la amplasare, la felul în care aceasta este construit și la alte detalii tehnice.

Dezavantajele apartamentului cumpărat în ipotecă sunt:

 • Ai un credit în Moldova care te leagă de o anumită instituție financiară, iar rata poate să fie destul de înaltă, ceea ce îți poate afecta stabilitatea economică.
 • Poate să nu fie în imediata apropiere a locului de muncă, ci undeva în suburbie, ceea ce complică transportul și te face să-ți pierzi o bucată de viață stând în ambuteiaje.

Indiferent ce alegi, este important să faci corect rost de bani. Compania Zoom Credit îți oferă credite imobiliare avantajoase, cu rate mici și cu posibilități mari. Alege casa sau chiria de vis împreună cu Zoom Credit!

P.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 11:33
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
04 Aug. 2021, 11:33 // Societate //  Valentina Buză

Trei persoane, membri ai unui grup specializat în comercializarea drogurilor sintetice de tip mefedron prin intermediul magazinelor online, a fost destructurat de polițiști și procurori. Potrivit informațiilor, gruparea a fost documentată pe parcursul a trei luni, timp în care polițiștii au stabilit că suspecții, în vârstă de 25 și 30 de ani, domiciliați temporar în Capitală, au creat o schemă prin care gestionau o rețea de comercializare a drogurilor prin intermediul aplicației Telegram, administrată de unul din membrii grupării.

„Utilizatorii aplicației primeau mesaje-oferte despre posibilitatea achiziționării drogurilor, care erau ascunse în locuri mai puțin aglomerate, iar coordonatele și fotografiile cu plasarea acestora erau transmise prin aplicația Telegram „operatorului” care deservea interesele grupului. La sfârșitul lunii iulie, au fost reținute trei  persoane, doi dintre ei au fost prinși  în timp ce plasau drogurile în ascunzișuri”.

Mai mult, polițiștii au identificat 25 de locații cu droguri plasate în ascunzișuri, totodată fiind efectuate și percheziții de la domiciliul figuranților.

„În total au fost ridicate droguri cu masa totală de aproximativ 1 kg de mefedron, telefoane mobile, calculatoare și altă tehnică de calcul, pachețele de tip zip-lock care urmau să fie utilizate pentru ambalarea drogurilor, cântare electronice la scara mică. Valoarea drogurilor sechestrate se ridică la suma de aproximativ 600 000 lei”.

Suspecții au fost arestați pentru 30 zile, iar dacă vinovăția învinuiților va fi demonstrată, aceștia riscă  închisoare de la 7 la 15 ani.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate