Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Aprobat în lectură finală! Compensații pentru perioada rece a anului, la consumul de gaze și căldură. Detalii

25 Nov. 2021, 21:38
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
25 Nov. 2021, 21:38 // Economie //  Cristina Vlah

Consumatorii casnici vor primi compensații în perioada rece a anului, sub formă de ajutor financiar. Proiectul de lege în acest sens a fost aprobat joi, 25 noiembrie, în lectura a doua, informează Realitatea.md.

Astfel, pentru perioada 1 noiembrie 2021– 31 martie 2022, se vor oferi compensări ca urmare a scumpirii tarifelor la gazele naturale, după cum urmează:

 1. Pentru primii 50 m3 consumați: 67% din diferența în urma majorării tarifelor pentru consumul de gaze naturale;
 2. Pentru următorii 100 m3 consumați: 50% din diferența în urma majorării tarifelor pentru consumul de gaze naturale.

Adică urmează să fie compensat volumul de gaze naturale consumat de până la 150 m3. De aceste compensări vor beneficia toți consumatorii casnici, iar pentru acest lucru au fost alocați 771 milioane de lei. Potrivit informațiilor parvenite de la S.A. Moldova-Gaz numărul gospodăriilor casnice beneficiare de gaze naturale constituie circa 746 mii.

Cât ține de energia termică, compensarea pentru fiecare consumator casnic va constitui 67% din diferența în urma majorării tarifelor pentru consumul de energie termică pentru volumul consumat până la 1 gcal, inclusiv, lunar.

Se propune compensarea lunară a două treimi (67%) din creșterea tarifului la agentul termic pentru prima gigacalorie consumată. Potrivit informațiilor parvenite de la S.A. Termoelectrica și S.A. CET-Nord, numărul total al gospodăriilor casnice beneficiare de energie termică constituie circa 222 mii de consumatori casnici, adică 70% din consumatori casnici (cca 155 400 familii) consumă în medie mai puțin de 1 gcal pe lună în perioada de iarnă. Pentru aceste compensări au fost alocați circa 340 milioane lei.

Proiectul în cauză a fost susținut de către toți deputații prezenți în sală, 79 la număr, și e votat în lectura a doua.

Realitatea.md amintește că tariful pentru gazele naturale s-a majorat de la 4,64 lei pentru 1 metru cub (cu TVA inclus) – la 11,08 lei (cu TVA inclus) pentru 1 metru cub. Diferența în urma majorării tarifelor pentru consumul de gaze naturale constituie 6,44 lei.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 12:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
05 Dec. 2021, 12:10 // Politica //  Cristina Vlah

Fostul premier al țării, Ion Chicu, este de părere că actualul Guvern condus de Natalia Gavrilița, urmează să fie demis. Și acest lucru, potrivit lui, se va întâmpla în primăvară.

Pentru activitatea Guvernului Gavrilița, Chicu spune că ar oferi calificativul „nesatisfăcător”.  „Întregul Guvern a eșuat și nu trebuie eu să-l dau afară, pentru că tot ei îl vor da afară. Probabil în primăvară ei vor veni cu remanieri. Toți au eșuat. În primele zile am văzut că doamna prim-ministru și câțiva miniștri ieșeau la TV, restul erau incognito. Acum mai mulți ies pe la emisiuni și fac gafă după gafă. Maia Sandu se va strădui să se îndepărteze de eșecul celor din Guvern. Ea se va disocia de ceea ce a făcut greșit Guvernul”, a declarat Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul N4.

Realitatea.md menționează că Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit în funcție la începutul lunii august, curent. Asta ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate, provocate de demisia Guvernului Chicu. Chicu fusese numit în funcție de către formațiunea fostului președinte, Igor Dodon.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală