Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

ASD: Experimental s-a identificat o soluție pentru sporirea termenului de serviciu a drumurilor din beton de ciment

15 Sept. 2021, 11:53
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
15 Sept. 2021, 11:53 // Societate //  Valentina Buză

Conducerea ASD a vizitat trei sectoare experimentale executate pe drumul M5 Frontiera cu Ucraina – Criva – Bălți – Chișinău – Tiraspol – frontiera cu Ucraina, pe care au fost implementate trei tehnologii diferite pentru protecția îmbrăcăminții rutiere din beton de ciment.

Astfel, conform tehnologiei tradiționale, la reparația îmbrăcăminții din beton de ciment este necesar de a aplica un strat de beton asfaltic de minim 17 cm, pentru a exclude oglindirea rosturilor, care formează crăpături pe suprafața  rutieră și cauzează degradarea acesteia,  ceea ce presupune costuri mari.

Mai mult, în cadrul experimentelor, au fost implementate tehnologiile de îmbunătățire a betonului de ciment pe trei secțiuni de câte 1 km, prin tăierea rosturilor, aplicarea stratului de slaresil și armarea cu geogrile.

Responsabilii spun că, s-a identificat că tehnologia de tăiere a rosturilor în beton asfaltic deasupra rosturilor existente în betonul de ciment și colmatarea acestora este cea mai rentabilă și eficientă, pentru ca permite micșorarea grosimii stratului de beton asfaltic de la 17 cm la 5 cm.

„Scopul nostru este să sporim confortul și siguranța la trafic, precum și să creștem calitatea și termenul de serviciu a drumurilor naționale. Vom depune toate eforturile pentru ca participanții la trafic să beneficieze de drumuri bune”, a comunicat directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan.

Tehnologia stabilită experimental ca fiind cea mai eficace va fi implementată pe tronsoanele de drum naționale cu îmbrăcăminte rutieră din beton de ciment.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 08:25
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 08:25 // Societate //  Realitatea.md

Fostul președinte de țară, actualul deputat PSRM Igor Dodon, este supărat foc pe bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, după ce aceasta a declarat de 31 august că sărbătorește Limba Română. Mai mult, a recunoscut că în cadrul alegerilor din unitate teritorial administrativă care au avut loc recent socialiștii au participat separat. Cât despre citatul primarului Ion Ceban plasat la miezul nopții pe Facebook – LIMBA ROMÂNĂ, liderul PSRM nu pare atât de indignat.

„Exista o tendinţă ca unii politicieni încearcă să-şi schimbe culoare. Socialiștii nu fac așa ceva niciodată. Noi am susținut-o de două ori la funcția de bașcan a UTA Găgăuzia. Cred că fără susţinerea noastră, ea nu ar fi câştigat nici în 2015, nici în 2019. Atunci, ea spunea că în Moldova limba de stat este moldovenească. Ce s-a schimbat acum? Dacă am fi ştiut că ea consideră că limba română este cea mai mare realizare a poporului moldovenesc, nu am fi susţinut-o”, a declarat Igor Dodon la Publika TV.

Cât despre primarul capitalei, a negat că ar fi apărut disensiuni în relația lor. Întrebat despre postarea controversată a lui Ion Ceban, la fel despre limba română, Igor Dodon a spus că înţelege de ce a scris acest mesaj, dar ar prefera ca totuși acesta să-şi explice decizia.

„Ceban Ion Vasile, primarul Capitalei, întotdeauna a fost şi rămâne membru al echipei noastre. Cred că el este unul dintre cei mai buni primari de la Independenţă încoace. Noi înţelegem declaraţia lui și îl vom susţine”.

Amintim că, în cadrul unor declarații de presă, Ion Ceban le-a declarat jurnaliştilor că, de fapt, niciodată nu a zis că moldoveneasca şi româna sunt limbi diferite.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române