Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

DOC România sărbătorește „Zilele Chișinăului”! Vor fi câteva concerte mari. A fost invitată și o delegație de la noi

15 Sept. 2021, 12:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
15 Sept. 2021, 12:00 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

O delegație formată din 12 persoane, în frunte cu primarul Capitalei, Ion Ceban, pleacă în România pentru a participa în câteva județe la diferite evenimente. Ceban va fi însoțit de viceprimarele, Olga Ursu și Angela Cutasevici, consiliera edilului, Natalia Ixari, pretora sectorului Botanica, Diana Guba, șefa Direcției cultură a Primăriei, Valentina Volontir, dar și alți funcționari de la Primărie.

Prima destinație va fi comuna Măgurele, județul Ilfov, acolo unde se desfășoară „Zilele Chișinăului în Județul Ilfov”, în perioada 15-16 septembrie, eveniment organizat în scopul promovării valorilor culturale.

Începând cu ora 19:30, la Măgurele va avea loc un concert intitulat „Tradițional” al Orchestrei „Lăutarii” din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Alături de Botgros pe scenă vor urca mai mulți artiști, printre care Ionuț Fulea, Mariana Ionescu Căpitănescu, Mioara Velicu, Petrică Mâțu Stoian, Ion Paladi, Lilia Roșca, Nicolae Ciubotaru, Lilia Ciolacu și Tatiana Jacot. Concertul va avea loc în Piața Centrală a orașului Măgurele.

Program special va avea loc și mâine, 16 septembrie, începând cu ora 19:30. „Lăutarii Altfel” al Orchestrei „Lăutarii” din Chișinău. Maestrul Nicolae Botgros va concerta alături de Paula Seling, Monica Anghel, Marcel Pavel și Ionuț Fulea, în Piața Centrală a orașului Măgurele.

 

Tot mâine, 16 septembrie, Ceban este așteptat la Buzău. Acolo, va avea loc prima ediţie a festivalului „Zilele Chişinăului la Buzău”, eveniment organizat de Consiliul Județean Buzău, în parteneriat cu Primăria generală a municipiului Chişinău.

Festivalul se va desfăşura în perioada 16-18 septembrie, în staţiunea Sărata Monteoru.

„Organizatorii au pregătit concerte de muzică populară și ușoară, degustări de produse tradiționale, ateliere meșteșugărești, lansări de carte și expoziții. Vor fi prezente și taberele militare, care vor întâmpina oaspeții cu multe surprize. Va fi un festival al prieteniei, cu voie bună și cu invitați care vor pune în valoare istoria, tradițiile și valorile comune ale României și și Republicii Moldova!”, anunță organizatorii festivalului.

În perioada 16-18 septembrie vor evolua mai multe ansambluri folclorice, inclusiv Plăieșii, interpretul Vali Boghean, Orchestra „Frații Advahov”, dar și Alex Calancea Band.

Pe toată perioada aflării primarului general în România, atribuțiile acestuia vor fi exercitate de către viceprimarul Capitalei, Ilie Ceban, se arată în dispoziția edilului.

 

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 08:25
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 08:25 // Societate //  Realitatea.md

Fostul președinte de țară, actualul deputat PSRM Igor Dodon, este supărat foc pe bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, după ce aceasta a declarat de 31 august că sărbătorește Limba Română. Mai mult, a recunoscut că în cadrul alegerilor din unitate teritorial administrativă care au avut loc recent socialiștii au participat separat. Cât despre citatul primarului Ion Ceban plasat la miezul nopții pe Facebook – LIMBA ROMÂNĂ, liderul PSRM nu pare atât de indignat.

„Exista o tendinţă ca unii politicieni încearcă să-şi schimbe culoare. Socialiștii nu fac așa ceva niciodată. Noi am susținut-o de două ori la funcția de bașcan a UTA Găgăuzia. Cred că fără susţinerea noastră, ea nu ar fi câştigat nici în 2015, nici în 2019. Atunci, ea spunea că în Moldova limba de stat este moldovenească. Ce s-a schimbat acum? Dacă am fi ştiut că ea consideră că limba română este cea mai mare realizare a poporului moldovenesc, nu am fi susţinut-o”, a declarat Igor Dodon la Publika TV.

Cât despre primarul capitalei, a negat că ar fi apărut disensiuni în relația lor. Întrebat despre postarea controversată a lui Ion Ceban, la fel despre limba română, Igor Dodon a spus că înţelege de ce a scris acest mesaj, dar ar prefera ca totuși acesta să-şi explice decizia.

„Ceban Ion Vasile, primarul Capitalei, întotdeauna a fost şi rămâne membru al echipei noastre. Cred că el este unul dintre cei mai buni primari de la Independenţă încoace. Noi înţelegem declaraţia lui și îl vom susţine”.

Amintim că, în cadrul unor declarații de presă, Ion Ceban le-a declarat jurnaliştilor că, de fapt, niciodată nu a zis că moldoveneasca şi româna sunt limbi diferite.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române