Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

VIDEO Au convenit că se întâlnesc peste o lună! Ce a discutat edilul Capitalei, Ion Ceban cu ministra MAI, Ana Revenco

13 Sept. 2021, 14:06
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
13 Sept. 2021, 14:06 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Instalarea unor semafoare inteligente la intersecțiile „problematice”, dar și delegarea unor persoane din cadrul Primăriei Chișinău în sprijinul inspectorilor de patrulare (INSP) pentru dirijarea traficului rutier. Sunt doar câteva din ideile enunțate în cadrul unei ședințe a primarului general al Capitalei, Ion Ceban cu ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.

Ședința planificată încă de joia trecută a avut loc astăzi, iar subiectul abordat a fost exclusiv problema ambuteiajelor din Capitală.

Aceasta a durat mai puțin de o oră, iar în cele din urmă s-a ajuns la ideea creării unui grup comun de lucru format din specialiști în domeniul circulației și siguranței rutiere din cadrul MAI precum și reprezentanți ai Primăriei mun. Chișinău.

„MAI este gata să disloce ca și până acum echipaje ale INSP la cele mai aglomerate intersecții, mai ales la orele de vârf, însă așteptăm să fie desemnați și responsabilii din cadrul primăriei pentru organizarea și monitorizarea traficului”, este precizarea făcută de Ana Revenco.

De asemenea, Revenco i-a spus primarului general că:

„Ministerul Afacerilor Interne are anumite competențe de dirijare a traficului, dar acestea țin mai degrabă de situații excepționale (atunci când nu funcționează corespunzător semafoarele, în cazul unor calamități, în perioada Sărbătorilor ori atunci când în oraș sunt anumite delegații de rang înalt). De asemenea, echipele Ministerului Afacerilor Interne sunt responsabile și de prevenirea ori penalizarea celor care încalcă prevederile legale. În rest, în condiții obișnuite, fluidizarea circulației este atribuția primăriei și trebuie îmbunătățită cu sisteme de semaforizare – de dorit inteligente – de programe moderne de management al traficului, de planul bine definit de circulație a transportului și fluxurilor de transport, de semne și marcaje rutiere vizibile și bine întreținute. La fel, i-am comunicat primarului Ion Ceban că din partea colegilor mei din cadrul INSP au fost expediate oficial în adresa Primăriei zeci de sesizări și prescripții, cu indicarea concretă a măsurilor ce necesită realizate pentru fluidizarea circulației, dar din păcate ei au primit până acum doar răspunsuri formale”, a declarat Revenco.

După ședința de la MAI, la declarații pentru presă a ieșit însă secretarul de stat al MAI, Serghei Diaconu, ci nu Ana Revenco. Oficialul a ținut să reitereze poziția că grupul de lucru va analiza toate soluțiile posibile, iar ulterior se vor expune acțiunile de mai departe.

„Ne-am dorit la această ședință să înțelegem și să delegăm atribuțiile, cele ale primăriei și cele ale poliției, ale ministerului. Sigur, ne propunem în grupul tehnic să discutăm cum capacităm la maxim acele atribuții pe care le are Primăria deja prin lege și cum venim cu soluții inteligente atât la nivel local, cât și la nivel național. Ne gândim la sisteme inteligente de amplasat în locurile aglomerate, doar ele pot descărca traficul…. Desigur inițiative de genul: 30 km/h pentru centrele istorice ale orașului, precum se face în capitalele europene, Paris, Lisabona, ar fi una din soluții pe care vrem să o analizăm și discutăm mai pe larg ”, a declarat secretarul de stat al MAI, Serghei Diaconu.

Succint în delcarații a fost și edilul Capitalei care a reiterat că, timp de o lună, grupul de lucru creat va analiza situația, iar mai apoi va anunța care sunt acele soluții concrete care vor degaja traficul din oraș.

„Urmează colegii să muncească, să vedem ce putem îmbunătăți și cum le putem face, eu sper ca peste o lună să avem și unele soluții, nu doar discutate, dar deja și puse în aplicare… S-a discutat despre poliția comunitară, eventualitea creării poliției comunitare și Primăria insistă pe aceasta, urmează să vedem dezbaterile care vor fi la nivel central ”, a declarat Ceban.

Amintim că edilul Capitalei, Ion Ceban a fost chemat, joi, la sediul Ministerului Afecerilor Interne. Ana Revenco l-a telefonat pe primar și i-ar fi lansat invitația oficială.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 09:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
27 Oct. 2021, 09:39 // Societate //  Valentina Buză

În contextul creșterii alarmante a cazurilor de infectare cu COVID-19, continuă și maratonul vaccinării pe roți. Astfel, municipalitatea informează că astăzi, 27 octombrie, cele două puncte de vaccinare mobile, un troleibuz și un autobuz, se vor afla în sectorul Ciocana și orașul Vatra.

Mai exact, în intervalul orelor 10:00-18:00, punctele mobile de imunizare se vor afla în următoarele locații: troleibuzul va fi în sectorul Ciocana, bd. Mircea cel Bătrân, 32, adiacent Centrul Comercial „Kaufland”, iar autobuzul se va deplasa în orașul Vatra, str. Ștefan Vodă, 9, Centrul de Sănătate.

Potrivit autorităților, sunt disponibile mai multe tipuri de ser.

Amintim că troleibuzul amenajat cu punct de vaccinare antiCOVID-19 circulă conform unui grafic prestabilit, în toate sectoarele Capitalei, iar autobuzul este destinat suburbiilor.

Unitățile pot fi identificate ușor, după inscripțiile pe partea exterioară a acestora în susţinerea Campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău