Curs valutar
 • EUR
  19.0707
  0.0288%
 • USD
  17.8263
  -0.014%
 • RUB
  0.2194
  0%
 • RON
  3.8446
  0.1353%
 • UAH
  0.4827
  0%

Asociația Businessului European (EBA Moldova) a lansat Programul de instruire în analiza impactului (analiza ex ante/analiza impactului de reglementare AIR)

18 Nov. 2021, 18:54
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
18 Nov. 2021, 18:54 // Economie //  Petru Cosoi

Asociația Businessului European (EBA Moldova) a dat start Programului de instruire în analiza impactului (analiza ex ante / analiza impactului de reglementare AIR), care prevede 3 zile de curs (17, 18, 19 noiembrie) pentru reprezentanții instituțiilor publice și a sectorului privat.

Prima zi de curs cu începerea din 17 noiembrie, dedicată în mod special, conducerii de vârf a autorităților publice, a fost lansată de înalții oficiali: Dl Roman Cazan, Secretar general adjunct al Guvernului, Dl Sergiu Gaibu, Ministrul Economiei precum si Dl Vladislav Caminschi, Vicepreședintele Grupului de lucru al Comisiei de stat pentru Reglementarea Activității de Întreprinzător, Director executiv al CNPM. Evenimentul din 17 noiembrie a evidentiat in prim plan esența și importanța analizei impactului, rolul acestei analize in procesul decizional de formare a politicilor publice precum si necesitatea de implicare a instituțiilor multiple si a sectorului asociativ in acest proces legislativ. Sesiunea a fost ajustată în special pentru persoanele cu funcții de conducere ale instituțiilor împuternicite: Miniștri, Secretari de stat, Directori de autorități publice, astfel axându-se pe rolul și avantajele AIR în îmbunătățirea actelor normative. Sesiunea s-a referit la bunele practici internaționale, inclusiv din UE și a prezentat experiența din Moldova în implementarea AIR.

Evenimentul a fost deschis de către Dna. Mariana Rufa, Director Executiv al Asociației Businessului European (EBA Moldova), care a menționat importanța acestui subiect.

„Procesul de Analiză a Impactului de Reglementare este unul preluat din statele UE, care are o tradiție de durată și care a demonstrat eficacitatea lui prin asigurarea unui nivel înalt de transparență, încredere și implicare a tuturor părților interesate în procesul decizional ce ține de politici publice. AIR este un proces obligatoriu în Republica Moldova din 2008 și se desfășoară cu succes și într-o manieră inclusivă. Există și un secretariat, un grup de lucru care adună reprezentanți din mai multe asociații, ministere si autorități publice. Acest proces se desfășoară sub egida Cancelariei de Stat a RM, deci are o importanță enormă în procesul de formare a politicilor, în procesul de promovare a diferitor amendamente legislative. Pe această cale, în numele Asociației și în general, în numele sectorului asociativ invit toate instituțiile să se implice activ în acest proces transparent și să asigure o inițiativă de dialog și de discuții”, a menționat Mariana Rufa.

Totodată, acest curs urmărește două obiective:

 • pentru persoanele decidente din instituțiile abilitate cu elaborarea actelor normative (secretari de stat, deputați, funcționari publici de conducere), informarea despre esența și importanța analizei impactului, servind drept suport în valorificarea beneficiilor sistemului de analiză a impactului;
 • pentru persoanele implicate în elaborarea și avizarea actelor normative, explicarea principalelor elemente ale analizei impactului, precum sunt prevăzute de Metodologia de analiză a impactului în procesul de fundamentare a proiectelor de acte normative, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr.23 din 18.01.2019, care ține cont și de „Orientările pentru o mai bună legiferare” ale Comisiei Uniunii Europene, SWD (2015)111 final, din 19 mai 2015.

La curs au participat Secretari de stat, Deputați, Funcționari publici de conducere și persoanele implicate în elaborarea și avizarea actelor normative, din cadrul instituțiilor împuternicite să elaboreze acte normative.

Roman Cazan, Secretar general adjunct al Guvernului: „După cum cunoaștem, analiza impactului de reglementare a devenit obligatorie și se aplică încă începând cu anul 2008. Pot afirma că se muncește constant în implementarea și dezvoltarea în continuare a mecanismului de analiză de impact, inclusiv în vederea atingerii indicatorului din programul de activitate a Guvernului 2022. La fel, având în vedere fluxul constant de cadre în autorități, de lipsa de cunoștințe în acest domeniu, eu consider că este deosebit de important petrecerea cu regularitate la astfel de instruiri legate de analiza de impact, deoarece consolidarea capacităților și cunoștințelor funcționarului public în efectuarea analizelor de impact, crește substanțial calitatea reglementărilor elaborate”.

Sergiu Gaibu, Ministru al Economiei: „Atât noua guvernare și Ministerul Economiei în tandem cu fracțiunea parlamentară majoritară, noi vrem să facem o serie de schimbări și este de fapt o hartă de oportunitate pentru mediul de afaceri, pentru a face schimbări regulatorii. Analiza de impact este un element absolut indispensabil al acestui proces”.

Vladislav Caminschi, Vicepreședintele Grupului de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător, Director Executiv al CNPM: „Justificarea intervenției statului în diferite domenii pentru a crea un anumit cadru de reglementare este foarte important pentru noi. Noi transpunem sau implementăm Acordul de Asociere prin care vin o serie de reguli de joc pentru mediul de afaceri. Și atunci, noi suntem în acest grup pentru ca, aceste reglementări care vin în baza acordului de asociere să nu fie mixate cu abordările noastre vechi pe care le-am avut anterior, din simplu motiv că acestea creează o presiune administrativă suplimentară asupra mediului de afaceri”.

Programul de instruire este desfășurat de Dl Roman Laduș, Epert în Analiza Impactului de Reglementare, cu experiența vastă în elaborarea amendamentelor normative, metodologii, manuale, materiale de instruire, documente de analiză a impactului și a predat cursul de instruire în acest domeniu pentru funcționari publici, reprezentanți ai comunității de afaceri și societății civile în Moldova, Georgia, Uzbekistan, Kosovo, Croația, Macedonia, Serbia, Turcia, Slovacia, Montenegro.

Evenimentul integral poate fi urmărit AICI.

Agenda cu evenimentele preconizate pe parcursul celor trei zile ale Cursului de instruire în analiza impactului poate fi consultată mai jos:

Realitatea Live

Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
07 Iun. 2023, 18:37
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
07 Iun. 2023, 18:37 // În Lume //  Elena Putregai

Un avion al companiei Air India care zbura de la New Delhi la San Francisco a fost nevoit să devieze de la rută şi să aterizeze de urgenţă pe un aeroport din Extremul Orient rus, după ce a avut o problemă tehnică la unul dintre motoare, a anunţat compania aeriană. Incidentul a adus în centrul atenţiei tensiunile din industria aeronautică în legătură cu spaţiul aerian rusesc şi a intervenit la doar o zi după ce şeful unei importante companii americane prezisese un scenariu aproape identic, relatează presa internațională.

Devierea avionului Boeing 777 vine pe fondul unei dezbateri globale privind utilizarea spaţiului aerian rusesc de către unii transportatori, şeful companiei americane United Airlines avertizând luni asupra pericolelor pe care le presupune aterizarea forţată în Rusia a unui avion cu cetăţeni americani la bord.

Celor 216 pasageri şi 16 membri ai echipajului aflaţi la bord li s-a oferit sprijin la sol şi au fost cazaţi local pentru o noapte, a precizat Air India. Însă, având în vedere limitările de infrastructură de pe aeroportul Magadan, pasagerii au fost mutaţi în spaţii de cazare improvizate.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat marţi că este „probabil” să existe americani la bord, având în vedere destinaţia planificată. „Am fost informaţi că un zbor cu destinaţia SUA a trebuit să aterizeze de urgenţă în Rusia şi continuăm să monitorizăm îndeaproape această situaţie”, a declarat Patel.

„Sunt mulţi oameni nervoşi aici”

Un pasager a declarat pentru televiziunea indiană NDTV că în avion se aflau mulţi cetăţeni americani care erau îngrijoraţi, având în vedere tensiunea dintre Rusia şi Statele Unite. „Sunt mulţi oameni nervoşi aici”, a spus pasagerul.

Air India a precizat că nu poate da detalii despre pasageri, dar că face toate eforturile şi cooperează pentru a se asigura că pasagerii ajung în siguranţă la destinaţie cât mai curând posibil.

Pasagerii furioşi au apelat la Twitter pentru a se plânge de aprovizionarea inadecvată cu mâncare şi despre locul lor de cazare, despre care au spus că arată ca o şcoală. Un utilizator a spus că mamei sale i s-a dat marţi ceai, pâine şi nişte orez, dar ulterior nu l-a mai contactat, deoarece dorea să îşi salveze bateria telefonului şi exista o singură priză de curent.

Air India a precizat că nu are personal în Rusia şi că sprijinul oferit pasagerilor a fost „cel mai bun posibil în aceste circumstanţe neobişnuite”.

La rândul său, autoritatea aviatică din Rusia a declarat că verifică starea tehnică a avionului după aterizarea pe aeroportul Magadan – oraş porturar de la Marea Ohoţk, în Extremul Orient rus – şi că a dat permisiunea ca un zbor alternativ să aterizeze acolo miercuri, la ora 03.00 GMT (6.00, ora României).

Într-adevăr, Air India a trimis miercuri o aeronavă pentru a prelua pasagerii.

Cum poate fi reparat avionul în Rusia?

Devierea aeronavei a ridicat semne de întrebare cu privire la rapiditatea cu care avionul în valoare de 200 de milioane de dolari, construit în SUA, ale cărui motoare sunt fabricate de General Electric, ar putea fi reparat în contextul sancţiunilor impuse de SUA şi Uniunea Europeană asupra exporturilor de piese de schimb pentru aviaţie către Rusia.

„Acel avion trebuie reparat, la bord sune mecanici”, a declarat reporterilor ministrul indian al aviaţiei civile, Jyotiraditya Scindia, referindu-se la zborul care urma să plece pentru a prelua pasagerii blocaţi. „Nu ştiu cât timp va dura repararea acelui avion, dar pasagerii vor fi duşi la destinaţia finală”, a spus oficialul indian.

O sursă de la aeroportul din Magadan a declarat pentru Reuters că inginerii Air India care urmau să ajungă în Rusia cu avionul de rezervă vor aduce cu ei piese de schimb.

Nu este pentru prima dată când are loc o astfel de situaţie. În 2018, un Boeing 737 al Norwegian Air a aterizat de urgenţă în Iran cu probleme la motor la câteva săptămâni după ce Washingtonul a reimpus sancţiuni Teheranului. Aeronava a rămas blocată în Iran timp de mai bine de două luni. Cei 186 de pasageri şi şase membri ai echipajului au reuşit să zboare din Shiraz a doua zi, dar, în ciuda asigurărilor iniţiale din partea companiei aeriene că şi avionul va fi repatriat rapid, o fabrică de motoare General Electric a aşteptat săptămâni întregi pentru o licenţă de export din partea Trezoreriei SUA, reaminteşte Reuters.

Departamentul pentru Comerţ al SUA nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a refuzat să spună dacă Statele Unite vor aproba exportul de piese pentru reparaţii, în cazul în care va fi necesar.

GE Aerospace a declarat că este conştientă de incident şi că lucrează cu Air India pentru a rezolva problema.

Un spațiu aerian problematic

Rusia a interzis companiilor aeriene americane şi altor transportatori străini să utilizeze spaţiul său aerian, ca represalii pentru că Washingtonul a interzis zborurile ruseşti deasupra Statelor Unite în martie 2022, după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina.

Cu toate acestea, Air India şi unii transportatori cu sediul în Golf, chinezi şi africani continuă să zboare deasupra Rusiei, ceea ce face ca timpul de zbor să fie mai scurt şi rivalii americani să nu fie competitivi.

În februarie, senatorii americani îndemnaseră administraţia Biden să oprească companiile aeriene chineze şi alţi transportatori străini să survoleze Rusia atunci când efectuează rute spre SUA.

Săptămâna trecută, Reuters a relatat că în patru zboruri recent aprobate spre şi dinspre Statele Unite, companiile aeriene chineze evită să folosească spaţiul aerian rusesc.

Luni, însă, directorul general al Air India, Campbell Wilson, apărase utilizarea de către compania sa aeriană a spaţiului aerian rusesc, menţionând rolul esenţial pe care îl joacă industria în conectarea economiilor, oamenilor şi culturilor. Air India a părut să continue să zboare deasupra Rusiei şi după incidentul cu Boeingul 777, având patru zboruri deasupra ţării marţi după-amiază, potrivit FlightRadar24.

Dispute între transportatori

De altfel, o reuniune mondială a industriei aeronautice s-a încheiat marţi, la Istanbul, cu transportatorii în dezacord cu privire la utilizarea spaţiului aerian al Rusiei ca punct de trecere esenţial în reţeaua globală de transport aerian, relatează Reuters.

Interdicţia impusă de Rusia unor transportatori străini de a utiliza spaţiul său aerian, ca represalii la sancţiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina, a redesenat rutele aeriene şi a bulversat modelele de afaceri ale unor companii aeriene care acum trebuie să zboare ocolind cea mai mare ţară din lume.

Impactul potenţial este de mare anvergură, deoarece un zbor între Europa şi Asia generează trei în întreaga reţea, pasagerii fiind nevoiţi să ia zboruri de legătură, potrivit organismului de control al traficului aerian Eurocontrol, cu sediul la Bruxelles.

În timp ce transportatorii americani, europeni şi japonezi au încetat să mai zboare deasupra Rusiei, Air India şi unele companii aeriene din Golf şi chineze continuă să facă acest lucru, reducând timpul de zbor şi oferindu-le un avantaj de cost faţă de concurenţi.

Air India, care se modernizează sub conducerea noului proprietar, Tata Group, şi-a crescut rapid prezenţa internaţională cu noi zboruri non-stop către Europa şi Statele Unite. Faptul de a putea utiliza spaţiul aerian rusesc a venit ca un avantaj, în timp ce încearcă să cucerească o cotă mai mare de piaţă.

Un scenariu prevăzut cu o zi înainte

Scott Kirby, CEO al companiei americane United Airlines, a declarat că firma sa a fost nevoită să oprească operarea mai multor zboruri către India din motive economice sau de autonomie a aeronavelor, din cauza ocolului necesar. Este în mod clar un impact mare pentru noi”, a spus el.

Şi, în condiţiile în care tensiunile dintre superputeri se apropie de nivelul Războiului Rece, el a schiţat un scenariu extrem de asemănător cu incidentul care a avut loc în Extremul Orient rus cu doar 24 de ore mai târziu. „Ce se va întâmpla dacă o companie aeriană va ateriza în Rusia cu câţiva cetăţeni americani proeminenţi la bord? Aceasta este o potenţială criză în devenire”, a avertizat luni Scott Kirby. „Cred că ar trebui să o rezolvăm înainte ca această criză să se producă”, a spus el.

Dezacordurile au pus în evidenţă importanţa strategică şi geografică a Rusiei în lumea aviaţiei globale, deoarece oferă cea mai directă rută de zbor între Vest şi Est – un factor important pentru companiile aeriene pentru a menţine costurile la un nivel scăzut.

Directorul IATA vrea deschiderea spațiului aerian rusesc

Organism comercial influent, care îşi are rădăcinile în dezvoltarea aviaţiei civile după cel de-al Doilea Război Mondial, IATA s-a aflat în prima linie a eforturilor de creare a unei arhitecturi globale fără cusur pentru aviaţia civilă. Însă reacţia internaţională la invazia Rusiei în Ucraina a scos la iveală diferenţele dintre membrii săi cu privire la utilizarea coridoarelor aeriene ruseşti.

Directorul general al IATA, Willie Walsh, a cerut o deschidere a spaţiului aerian rusesc. „Ceea ce am dori să vedem este ca toată lumea să folosească spaţiul aerian rusesc. Sunt sigur că nu este o problemă de securitate sau de siguranţă”, a declarat Walsh pentru Reuters.

Transportatorii occidentali sunt deosebit de supăraţi de ceea ce ei consideră a fi un potenţial dezavantaj competitiv faţă de companiile aeriene chineze, pe măsură ce a doua cea mai mare economie a lumii se redeschide şi călătoriile externe se intensifică.

Pe de altă parte, companiile aeriene din Statele Unite au purtat discuţii cu guvernul pentru a descuraja transportatorii să aterizeze pe teritoriul american după ce au zburat prin spaţiul aerian rusesc, ceea ce generează taxe pentru Moscova.

„Este o problemă geopolitică sensibilă, iar aplicarea geopoliticii la industria aviaţiei, care face atât de mult pentru a lega lumea, nu sunt sigur că ar fi oportună”, a declarat Wilson, CEO-ul de la Air India.

Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală