Curs valutar
 • EUR
  19.3622
  0.1255%
 • USD
  18.2026
  0.1159%
 • RUB
  0.1894
  0.1584%
 • RON
  3.8980
  0.1283%
 • UAH
  0.4929
  0.1217%

Asociația Judecătorilor, îngrijorată de politizarea procesului de numire a judecătorilor la CSJ

18 Mart. 2021, 12:33
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Mart. 2021, 12:33 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și-a exprimat public îngrijorarea în legătură cu politizarea procesului de numire a candidaților la funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție și ignorarea autorității organului de autoadministrare judecătorească, în exercițiul atribuțiilor ce îi revin.

Potrivit asociației, organizarea și desfășurarea concursurilor de carieră a judecătorilor, se bazează pe criterii complexe de evaluare și promovare profesională și se produc într-un mod absolut transparent, toate etapele fiind publice.

„Consiliul Superior al Magistraturii, în directă conlucrare cu celelalte puteri ale statului, are obligația de a asigura cooperarea inter-instituţională, aceasta fiind esenţială pentru asigurarea şi eficientizarea unui înalt nivel de independenţă şi de transparenţă a sistemului judiciar, reprezentând un domeniu ce presupune efortul comun al tuturor puterilor statului, categoric în limitele atribuțiilor care le sunt conferite prin Constituţie şi alte acte normative speciale”, menționează Asociația Judecătorilor din RM.

Deși competențele Consiliului Superior al Magistraturii și ale Parlamanetului Republicii Moldova privind promovarea candidaților la funcția de judecător sunt riguros reglementate, evenimentele petrecute în cadrul ședinței plenare ale Parlamentului din 12 martie 2021, provoacă semne alarmante de îngrijorare cu privire la politizarea procesului dat, precum și posibila folosire a desemnării judecătorilor CSJ în lupte politice.

Atenționăm opinia publică asupra modului netransparent de examinare în Parlament a propunerilor CSM la funcțiile de judecători ai Curții Supreme de Justiție, care au fost respinse în mod nemotivat și care sunt de natură să genereze percepția rezonabilă privind numirea judecătorilor pe criterii politice, ceea ce este incompatibil cu principiul separării puterilor în stat.

Realitatea Live

26 Sept. 2023, 08:21
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
26 Sept. 2023, 08:21 // În Lume //  Redacția Realitatea

Moscova a atacat din nou marți regiunea Odesa, aproape de granița cu România, în apropiere de localitatea Isaccea din județul Tulcea.

Dronele rusești au vizat din nou porturile ucrainene de pe Dunăre, în sudul regiunii Odesa, potrivit Europa Liberă.

Porturile Reni, Orlivka și Izmail au fost luate de țintă de dronele kamikaze, potrivit canalului de Telegram al armatei ucrainene.

Un bărbat a surprins momentul în care o dronă a căzut foarte aproape de teritoriul românesc, la Orlivka, vis-a-vis de localitatea tulceană Isaccea.

 

Petru Gabor, care este voluntar și face, săptămânal, drumuri cu ajutoare către zonele afectate de invazia declanșată de Vladimir Putin a filmat momentul în care rușii atacă portul ucrainean. Acesta a declarat pentru Libertatea că o dronă a căzut „la câteva zeci de metri de noi, care eram pe bac”.

„Aici a picat, direct în vamă!”, spune un bărbat după ce drona și-a atins ținta. După ce a căzut prima am reușit doar eu și cu un autobuz să urcăm pe bac. Apoi le-am spus că se aud mai multe și cumva au realizat ce le tot spuneam și au pornit, dar abia după ce a mai picat una”, a declarat Gabor.

Daune „semnificative” produse de un atac în ziua precedentă

Nicio zi fără liniște pe Dunăre. Autoritățile din regiunea ucraineană Odesa au anunțat luni că Rusia a lansat un atac combinat, cu 19 drone și 14 rachete, care au rănit o femeie și au avariat instalații portuare, potrivit agențiilor internaționale.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Guvernatorul regiunii, Oleg Kiper, a spus că rușii au folosit „drone ofensive și două tipuri de rachete”, dintre care mai multe și-au atins țintele. El a adăugat că femeia a fost rănită de unda de șoc a unei explozii și de șrapnel iar ulterior spitalizată. Apărarea antiaeriană a Ucrainei a reușit să doboare toate dronele și 11 din rachetele Kalibr.

Stațiunea balneară Odesa a suferit însă distrugeri „importante”, iar într-un hotel s-a declanșat un incendiu care a fost stins rapid.

Rachetele Oniks au distrus silozuri de cereale, fără a face victime, au mai arătat forțele armate ucrainene. Depozite și firme din suburbiile Odesei au fost avariate de fragmentele căzute. Ministrul economiei, Iulia Sviridenko, a scris în rețeaua X că atacul de la Odesa a produs „daune semnificative” în portul maritim. Kiper a precizat că în silozurile lovite se găseau aproape 1000 de tone de cereale.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală