Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

ASP reacționează! „Declarațiile deputatului Vasile Năstase sunt false și au scopuri electorale”

15 Iun. 2021, 15:56
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
15 Iun. 2021, 15:56 // Economie //  Realitatea.md

Agenția Servicii Publice (ASP) salută și susține orice inițiative și idei inovatoare care pot contribui benefic și constructiv la procesul de instruire a viitorilor șoferi, precum și la perfecționarea procesului de evaluare a gradului de pregătire ale acestora. Este reacția în contextul declarațiilor făcute de deputatul Platformei DA Vasile Năstase, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Cel din urmă a acuzat angajații ASP că ar obține 2 milioane de euro lunar de pe urma procesului de eliberare a permiselor de conducere. 

„Fără a face vreo aluzie la capacitatea de deputat și, respectiv, de legiuitor a dlui Vasile Năstase, îi comunicăm dumnealui, și cu această ocazie și specialistului care îl consultă, că procesul de evaluare a viitorilor șoferi se bazează strict pe prevederile legislației Republicii Moldova în vigoare, precum și pe directivele legislației internaționale din domeniul respectiv (Directiva Parlamentului şi Consiliului Uniunii Europene nr. 2006/126/CE din 20.12.2006,  Legea nr.131 din 07.06.2007 privind siguranţa traficului rutier,  Regulamentul cu privire la permisul de conducere, organizarea şi desfăşurarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere şi condiţiile de admitere la traficul rutier, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1452 din 24.12.2007 şi Instrucţiunile privind desfăşurarea examenului şi condiţiile de obţinere a permisului de conducere, aprobate prin Ordinul I.P. „Agenţia Servicii Publice” nr. 240 din 14.12.2017), care prescriu cu strictețe fiecare procedură de calificare a conducătorilor auto și obținere a permisului de conducere”, scrie în comentariul ASP.

Astfel, în cerinţele minime pentru examenele de conducere prevăzute în Directiva Parlamentului şi Consiliului Uniunii Europene nr. 2006/126/CE din 20.12.2006 la proba de verificare a aptitudinilor şi comportamentului se regăsesc manevrele speciale care urmează să fie testate în ceea ce priveşte siguranţa traficului și anume – parcarea vehiculului și părăsirea unui spațiu de parcare (paralel, oblic sau în unghi drept, prin mers înainte sau înapoi, pe teren plat, urcarea rampelor sau coborârea pantelor, etc.

În Legea nr.131/2007 privind siguranţa traficului rutier sunt indicate condiţiile tehnico-materiale ale terenurilor de instruire şi verificare a aptitudinilor şi comportamentului în conducerea autovehiculelor, precum și condițiile și valorile declivităților pentru executarea exerciţiilor de deplasare în rampă şi pantă.

„Subliniem, că normele menționate de examinare a conducătorilor auto, inclusiv și testarea privind urcarea rampelor sau coborârea pantelor reprezintă o  practică răspândită în plan internaţional, fiind reglementat în Directivă nr. 126/2006/CE și se utilizează în Estonia, Letonia, Romania, Polonia, Ucraina etc. Totodată, menționăm că în scopul asigurării unui proces de examinare transparent şi obiectiv, desfășurarea probelor teoretice și practice de calificare a conducătorilor auto este strict monitorizată video și audio”.

„În partea ce ține de automobilul cu care se susține examenul practic și oferirea posibilității de a susține examenul cu automobilul propriu, atenționăm că vehiculele de examinare ale Agenţiei Servicii Publice sunt asigurate cu sistem de înregistrare audio-video, precum și cu sistemul GPS. Înregistrările respective sunt utilizate atât în procesul de examinare, cât și în procedurile  de contestare a rezultatelor obținute la examen, în baza cărora comisia de contestare constată corectitudinea evaluării candidaţilor, comportamentul examinatorilor în procesul de examinare, atât şi în procesul de prevenire a fraudării examenelor. În caz de necesitate, specialiștii ASP ar putea să explice în detaliu care sunt regulile și instrucțiunile de susținere și metodologia de evaluare în cadrul unui examen”, mai scrie în comentariu.

Cu această ocazie, ASP îndeamnă deputații să vină cu propuneri de modificare a legislației în domeniu, direcționată spre perfecționarea instruirii și evaluării viitorilor șoferi, având în vedere importanța acestor procedee pentru securitatea rutieră și viața oamenilor în trafic.

„În altă ordine de idei, constatăm repetat cu îngrijorare că în contextul campaniei electorale, Agenția Servicii Publice a devenit obiectul atacurilor publice din partea anumitor formațiuni politice. Considerăm informațiile vociferate de către dl Vasile Năstase ca fiind false și fără substrat factologic. Promovarea și diseminarea acestor informații urmăresc scopul de utilizare a Agenției Servicii Publice în scopuri electorale”, conchide ASP.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 19:58
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 19:58 // Economie //  Cristina Vlah

Un nou acord negociat între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI) ar presupune condiții ceva mai dure. Asta pentru că Moldova a înregistrat multe carențe la capitolul reforme. De această părere este economistul Viorel Gârbu, informează Realitatea.md.

„FMI de principiu va semna acord cu R. Moldova, atâta timp cât există disponibilitate din partea guvernului. Problemele vor fi parte a acestui acord. Deci, toate problemele care sunt critice din punctul de vedere al acestei organizații vor fi menționate în acord și monitorizate. Deci, nu e o problemă pentru FMI să semneze un acord cu R. Moldova, doar că clauzele, condiţionalităţile vor fi mai aspre sau mai puțin aspre, în funcție de modul în care FMI va percepe situația din R. Moldova”, a declarat Viorel Gârbu pentru Radio Europa Liberă.

Sursa face referință și la consilierul prezidențial pentru economie, Veaceslav Negruța, care afirmă că dialogul cu FMI urmează să fie reluat săptămânile viitoare, după învestirea unui nou Guvern.

„În anul bugetar 2021, e nevoie de acord cu FMI din două considerente: e nevoie și de acest semnal de undă verde pentru cei care sunt în așteptarea de politici coerente economice, financiare și sociale, dar e nevoie și de componenta financiară, pentru finanțarea deficitului bugetar al anului 2021. La fel, nu exclud că, în contextul deciziilor recente ale conducerii FMI, să existe acces și la finanțările speciale, prin Drepturi Speciale de Tragere (DST), ce ar însemna în cazul R. Moldova în jur de 400 de milioane”, a menționat Veaceslav Negruța.

Aceste păreri vin în contextul în care zilele trecute a fost publicat un raport al FMI cu privire la situația din țara noastră. În raport se specifica faptul că deși au fost mici progrese pe domeniul supravegherii bancare, economia Moldovei a fost grav afectată de problemele statului de drept, ale combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, precum și urmare a corupției.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid