Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

Astronauţii chinezi şi-au încheiat misiunea record de trei luni în spaţiu

16 Sept. 2021, 10:26
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
16 Sept. 2021, 10:26 // Cosmos //  Realitatea.md

Trei astronauţi chinezi au încheiat joi, 16 septembrie curent, o misiune record de trei luni în spaţiu, unde au lucrat la staţia spaţială chineză Tiangong, aflată în construcţie. China a decis să îşi construiască propria staţie spaţială după ce Statele Unite au refuzat să îi permită să participe la Staţia Spaţială Internaţională.

Cei trei astronauţi au părăsit Terra în iunie la bordul vehiculului spaţial Shenzhou-12. Misiunea lor de 90 de zile este cea mai lungă desfăşurată vreodată în spaţiu de astronauţi chinezi, a anunţat agenţia oficială de ştiri chineză, fără a preciza când este aşteptată întoarcerea lor pe Pământ.

Potrivit Xinhua, vehiculul spaţial s-a desprins de staţia Tiangong la care fusese andocat timp de trei luni, la 08:56 ora Beijingului (00:56 GMT).

Shenzhou-12 este prima misiune chineză cu echipaj uman din ultimii aproape cinci ani şi reprezintă o chestiune de prestigiu pentru Partidul Comunist Chinez (PCC) care şi-a celebrat centenarul în acest an.

Numită în engleză CSS (de la ”Chinese Space Station” – Staţia Spaţială Chineză) şi în chineză Tiangong (”Palatul Ceresc”), staţia va avea, după finalizare, dimensiuni similare cu fosta staţie sovietică Mir (1986-2001). Durata sa de viaţă va fi de cel puţin 10 ani.

China a decis să îşi construiască propria staţie spaţială după ce Statele Unite au refuzat să îi permită să participe la Staţia Spaţială Internaţională. Staţia Spaţială Internaţională, care reuneşte Statele Unite, Rusia, Canada, Europa şi Japonia, urmează să iasă din uz în 2024, chiar dacă NASA a menţionat o posibilă prelungire după 2028.

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
26 Oct. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

Din dimineața zilei de 26 octombrie, va începe livrarea gazelor naturale procurate de la compania poloneză, informează Realitatea.md. Informația a fost confirmată de către prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

„Au fost deja rezervate volumele necesare și vor fi livrate de la ora 7:00 dimineața”, a menționat Natalia Gavrilița. Ea a mai adăugat că volumul de gaz a fost cumpărat din rezervele companiei care a negociat cu SRL MoldovaTransgaz, evitând să spună prețul plătit pentru aceste gaze. Totuși, șefa Guvernului a specificat că aceste gze au costat în medie un preț oferit pe piața spot, adică în jur de 1 000 de dolari per mia de metri cubi de gaze.

În acest context, fostul premier Ion Chicu a anunțat că pentru aceste gaze naturale din bugetul național s-au alocat 1,7 mlrd de lei.

Realitatea.md menționează că pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a reușit să procure gaze naturale de la o altă sursă decât Gazprom. Asta în condițiile unor negocieri complexe între reprezentanții de la Chișinău și cei ai concernului rus Gazprom, pe fundalul expirării termenului de contract actual la gazele rusești.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”