Curs valutar
 • EUR
  19.9862
  -0.2232%
 • USD
  17.6978
  -0.0949%
 • RUB
  0.2398
  -0.417%
 • RON
  4.0392
  -0.1931%
 • UAH
  0.6469
  -0.3092%

Astronomii au rămas surprinși de fenomen! Nu știa nimeni că va trece pe lângă Pământ

04 Nov. 2021, 15:47
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Valentina Buză
04 Nov. 2021, 15:47 // Cosmos //  Valentina Buză

Un asteroid de dimensiunea unui frigider a trecut pe lângă Pământ săptămâna trecută, iar astronomii nu au știut că obiectul cosmic va trece pe lângă noi decât la câteva ore după ce a dispărut.

Pe 24 octombrie, traiectoria rocii spațiale a transportat-o ​​peste Antarctica la o rază de trei mii de kilometric de Pământ – mai aproape decât unii sateliți – făcându-l al treilea cel mai apropiat asteroid care se apropie de planeta noastră fără să o lovească efectiv.

Oamenii de știință nu cunoșteau obiectul cosmic, numit Asteroid 2021 UA1, deoarece s-a apropiat de partea de zi a Pământului din direcția soarelui, așa că vizitatorul cosmic relativ mic a rămas nedetectat până la aproximativ patru ore după ce a trecut pe lângă punctul său cel mai apropiat.

Asteroid 2021 UA1 era de dimensiunea unui frigider

Dar cu un diametru de doar doi metri, UA1 era prea mic pentru a reprezenta o amenințare. Chiar dacă ar fi lovit Pământul, cea mai mare parte a corpului său stâncos ar fi ars în atmosferă înainte de a putea lovi pământul.

Cometele și asteroizii care orbitează în vecinătatea noastră cosmică, apropiindu-se de Pământ cu o distanță de 1,3 unități astronomice (194,5 de milioane de kilometri) sunt cunoscuți ca obiecte apropiate de Pământ (NEO), conform Centrului pentru Studii de Obiecte Apropiate de Pământ (CNEOS) al NASA.

NASA folosește telescoape pe sol și în spațiu pentru a găsi și monitoriza NEO – să le urmărească orbitele și să le identifice dimensiunea, forma și compoziția și să identifice obiectele potențial periculoase, gestionând aceste eforturi prin Biroul de Coordonare a Apărării Planetare al agenției spațiale.

Pentru ca un obiect să fie considerat periculos, trebuie să măsoare cel puțin 140 de metri în diametru, spune NASA. Poate că UA1 nu a fost suficient de mare pentru a amenința planeta, dar cum rămâne cu asteroizii mai mari care s-ar putea îndrepta către noi? NASA investighează, de asemenea, tehnologii defensive pentru protejarea Pământului de posibile coliziuni cu roci spațiale mai mari, prin deviație.

Realitatea Live

07 Dec. 2021, 11:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
07 Dec. 2021, 11:19 // Societate //  Valentina Buză

Un incendiu care a izbucnit într-un bloc locativ cu 2 nivele pe strada Prieteniei 8 din orașul Ialoveni a pus pe jas pompierii IGSU. Potrivit informațiilor, aceștia au fost alertați să intervină în jurul orei 02:05.

Mai exact, conform datelor, un apartament de la primul etaj a fost cuprins de flăcări.

„Pentru stingerea incendiului, la fața locului au intervenit 2 echipe de pompieri, care ajunși au stabilit că arderea s-a produs în bucătăria apartamentului, iar în apartamentele vecine de la etajul 2 au rămas blocate mai multe persoane care riscau să se intoxice cu produsele de ardere”, se arată în nota informativă a IGSU.

Așadar, în cel mai scurt timp, cu ajutorul scării culisabile, salvatorii au reușit evacuarea a celor 6 persoane blocate, inclusiv doi minori în vârstă de 10 și 15 ani. Datorită intervenției operative a pompierilor, aceștia nu au avut de suferit.

„Arderea a fost localizată către ora 02:25, iar incendiul a fost lichidat complet la ora 02:44. Conform IGSU, în urma incendiului victime nu au fost raportate, iar focul a distrus mai multe bunuri materiale din bucătăria apartamentului cu suprafața de 10 m2 și parțial antreul apartamentului”.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.


 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală