Un asteroid de dimensiunea unui frigider a trecut pe lângă Pământ săptămâna trecută, iar astronomii nu au știut că obiectul cosmic va trece pe lângă noi decât la câteva ore după ce a dispărut.
Pe 24 octombrie, traiectoria rocii spațiale a transportat-o peste Antarctica la o rază de trei mii de kilometric de Pământ – mai aproape decât unii sateliți – făcându-l al treilea cel mai apropiat asteroid care se apropie de planeta noastră fără să o lovească efectiv.
Oamenii de știință nu cunoșteau obiectul cosmic, numit Asteroid 2021 UA1, deoarece s-a apropiat de partea de zi a Pământului din direcția soarelui, așa că vizitatorul cosmic relativ mic a rămas nedetectat până la aproximativ patru ore după ce a trecut pe lângă punctul său cel mai apropiat.
Asteroid 2021 UA1 era de dimensiunea unui frigider
Dar cu un diametru de doar doi metri, UA1 era prea mic pentru a reprezenta o amenințare. Chiar dacă ar fi lovit Pământul, cea mai mare parte a corpului său stâncos ar fi ars în atmosferă înainte de a putea lovi pământul.
Cometele și asteroizii care orbitează în vecinătatea noastră cosmică, apropiindu-se de Pământ cu o distanță de 1,3 unități astronomice (194,5 de milioane de kilometri) sunt cunoscuți ca obiecte apropiate de Pământ (NEO), conform Centrului pentru Studii de Obiecte Apropiate de Pământ (CNEOS) al NASA.
NASA folosește telescoape pe sol și în spațiu pentru a găsi și monitoriza NEO – să le urmărească orbitele și să le identifice dimensiunea, forma și compoziția și să identifice obiectele potențial periculoase, gestionând aceste eforturi prin Biroul de Coordonare a Apărării Planetare al agenției spațiale.
Pentru ca un obiect să fie considerat periculos, trebuie să măsoare cel puțin 140 de metri în diametru, spune NASA. Poate că UA1 nu a fost suficient de mare pentru a amenința planeta, dar cum rămâne cu asteroizii mai mari care s-ar putea îndrepta către noi? NASA investighează, de asemenea, tehnologii defensive pentru protejarea Pământului de posibile coliziuni cu roci spațiale mai mari, prin deviație.