Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, se arată îngrijorat de trecerea televiziunii și radioului public în subordinea Parlamentului, acțiune pe care o califică drept „supunere de partid” și recomandă contestarea legii la Curtea Constituțională.
„Astăzi parlamentul a decis ca televiziunea publică să se transforme în televiziune de partid. Europenii îngrijorați, noi? În teorie, s-ar putea de contestat la Curtea Constituțională, dar are cine”, se întreabă Plîngău.
De aceeași părere este și colegul său de partid Alexandr Slusari, care spune că „guvernarea a făcut un pas înapoi în privința garanției libertății presei”.
„Mulți reprezentanți ai presei independente au criticat aceasta inițiativa de conjectură, care poate să devină una foarte periculoasă. Ideea că noi, cei care acum am venit la putere, suntem oameni buni și avem intențiile bune, nu ține. Guvernările se schimbă, iar această lege, care introduce de-facto un control politic asupra unei companii publice de mass-media, rămâne pe mai mult timp. Bumerangul poate să se întoarcă foarte repede. Nu înțeleg logica acestei deciziei. Dacă era problema principală în curățarea Consiliului Audiovizual, legislativul ar fi putut să recurgă la declarația privind statul capturat și adoptarea unei legi privind lustrația tuturor demnitarilor, numiți în perioada lui Plahotniuc. Un asemenea proiect a și fost elaborat în legislativul precedent de colegul meu Vasile Năstase. Dar așa rămânem cu percepția că guvernarea a făcut un pas înapoi în privința garanției libertății presei” , afirmă Slusari.
Amintim că, astăzi, la ședința Parlamentului majoritatea parlamentară a votat un proiect de lege prin care postul de radio și televiziune public a trecut sub control parlamentar.