Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Doi fruntași ai Platformei DA critică guvernarea, după ce au trecut televiziunea publică sub control parlamentar

04 Nov. 2021, 15:47
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
04 Nov. 2021, 15:47 // Politica //  Petru Beregoi

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, se arată îngrijorat de trecerea televiziunii și radioului public în subordinea Parlamentului, acțiune pe care o califică drept „supunere de partid” și recomandă contestarea legii la Curtea Constituțională.

„Astăzi parlamentul a decis ca televiziunea publică să se transforme în televiziune de partid. Europenii îngrijorați, noi? În teorie, s-ar putea de contestat la Curtea Constituțională, dar are cine”, se întreabă Plîngău.

De aceeași părere este și colegul său de partid Alexandr Slusari, care spune că „guvernarea a făcut un pas înapoi în privința garanției libertății presei”.

„Mulți reprezentanți ai presei independente au criticat aceasta inițiativa de conjectură, care poate să devină una foarte periculoasă. Ideea că noi, cei care acum am venit la putere, suntem oameni buni și avem intențiile bune, nu ține. Guvernările se schimbă, iar această lege, care introduce de-facto un control politic asupra unei companii publice de mass-media, rămâne pe mai mult timp. Bumerangul poate să se întoarcă foarte repede. Nu înțeleg logica acestei deciziei. Dacă era problema principală în curățarea Consiliului Audiovizual, legislativul ar fi putut să recurgă la declarația privind statul capturat și adoptarea unei legi privind lustrația tuturor demnitarilor, numiți în perioada lui Plahotniuc. Un asemenea proiect a și fost elaborat în legislativul precedent de colegul meu Vasile Năstase. Dar așa rămânem cu percepția că guvernarea a făcut un pas înapoi în privința garanției libertății presei” , afirmă Slusari.

Amintim că, astăzi, la ședința Parlamentului majoritatea parlamentară a votat un proiect de lege prin care postul de radio și televiziune public a trecut sub control parlamentar.


Realitatea Live

17 Ian. 2022, 13:29
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 13:29 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Din cauza înrăutățirii situației pandemice din țară și a prelungirii stării de urgență în sănătatea publică, desfășurarea Forumului Mass-Media din Republica Moldova a fost amânată pentru o perioadă ulterioară.  

O decizie în acest sens a fost luată la 14 ianuarie 2022 de Grupul de inițiativă pentru organizarea Forumului, din care fac parte reprezentanți ai Consiliului de Presă, Asociației Presei Independente (API), Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociației Presei Electronice (APEL), Fundației Soros Moldova și Freedom House Moldova.

Ediția 2021 a Forumului Mass-Media urma să aibă loc încă în noiembrie 2021, însă a fost reprogramată pentru începutul anului 2022 din cauza situației epidemiologice nesatisfăcătoare de la acea vreme. În contextul menținerii riscului sporit de răspândire a infecţiei provocate de SARS-CoV-2 și a potenţialului de transmitere al tulpinii Omicron, Grupul de inițiativă a decis să amâne desfășurarea evenimentului pentru o perioadă ulterioară.

Dacă situația pandemică se va îmbunătăți, Forumul Mass-Media va avea loc în mai 2022, cu participarea fizică a unui număr mai mare de jurnaliști. alți colaboratori ai redacțiilor din R. Moldova, reprezentanți ai autorităților, experți din țară și de peste hotare.

Forumul Mass-Media este convocat anual de Consiliul de Presă și partenerii săi pentru a dezbate problemele comunității jurnalistice, a identifica și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a calității mass-media. Desfăşurarea Forumului Mass-Media este finanţată de Fundaţia Soros Moldova și alți donatori.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală