Curs valutar
 • EUR
  20.4756
  0.1216%
 • USD
  19.1199
  -0.2113%
 • RUB
  0.3399
  3.501%
 • RON
  4.1405
  0.1666%
 • UAH
  0.6476
  -0.6331%

Atenție la telefoanele cu Android! Milioane de utilizatori – vulnerabili în fața schimbărilor

08 Apr. 2022, 13:15
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Valentina Buză
08 Apr. 2022, 13:15 // Sci-tech //  Valentina Buză

Google a făcut o mișcare pe care, în mod evident, vine un pic prea târziu, însă pe sistemul „niciodată nu e prea târziu”, să ne bucurăm că măsura a fost luată măcar acum, în ultimul ceas. Ea se referă la siguranța tuturor utilizatorilor de Android.

Mai exact, gigantul a retras zeci de aplicații folosite de milioane de utilizatori de telefoane mobile pe Android, după ce a descoperit că acestea au colectat date în secret. Cercetătorii au descoperit aplicații meteo, aplicații radar de autostradă, scanere QR, aplicații de rugăciune și altele care conțin coduri care ar putea colecta locația precisă a utilizatorului, e-mailul, numerele de telefon și multe altele.

Codul a fost descoperit de cercetătorii Serge Egelman de la UC Berkeley și Joel Reardon, de la Universitatea din Calgary, care și-au dezvăluit concluziile către autoritățile federale de reglementare, dar și către Google. Poate „fără îndoială să fie descris drept malware”, a spus Egelman pentru WSJ.

Aplicațiile au dispărut din Magazinul Play, dar există încă pe unele telefoane cu Android

„O bază de date care mapează e-mailul real și numărul de telefon al unei persoane cu istoricul exact al locației GPS este deosebit de înfricoșătoare, deoarece ar putea fi folosită cu ușurință pentru a rula un serviciu pentru a căuta istoricul locațiilor unei persoane doar cunoscând numărul de telefon sau e-mailul acesteia, pentru a viza jurnaliști, dizidenți sau rivali politici”, a spus Joel Reardon, pe blogul de cercetare AppCensus.

Deși Google a scos aceste aplicații din Magazinul Play, cercetătorii au observat că ele încă există pe milioane de dispozitive mobile pe Android. În același timp, au descoperit că SDK-ul a încetat să colecteze date despre utilizatori după ce constatările lor au fost dezvăluite.

Într-o declarație, Measurement Systems a spus că „afirmațiile pe care le faceți cu privire la activitățile companiei sunt false. În plus, nu cunoaștem nicio legătură între compania noastră și contractorii din SUA și nici nu cunoaștem… o companie numită Vostrom”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Mai 2022, 21:56
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
24 Mai 2022, 21:56 // În Lume //  Realitatea.md

Duma de Stat rusă (camera inferioară a parlamentului rus) a adoptat marţi, în primă lectură, un proiect de lege care să permită închiderea în Rusia, printr-o simplă decizie a parchetului, a instituţiilor de presă străine acuzate de difuzarea unor informaţii considerate de autorităţile din Rusia drept mincinoase despre conflictul în Ucraina, informează AFP.

Duma a indicat că aceste media ar putea fi interzise în cazul difuzării unor informaţii vizând discreditarea forţelor armate ruse sau legate de introducerea de sancţiuni împotriva Rusiei.

Potrivit acestui proiect de lege, procurorul general sau adjuncţii săi vor avea dreptul de a retrage licenţa de difuzare a unei media dacă aceasta publică informaţii ce vor fi considerate „ilegale” sau „periculoase”.

Acreditările jurnaliştilor care lucrează pentru media străine ar putea fi de asemenea anulate, potrivit acestui text care urmează să fie adoptat în a doua şi a treia lectură de Dumă şi într-o lectură finală de Consiliul Federaţiei (camera superioară), informează Agerpres.

Într-un comunicat, Duma adaugă că proiectul respectiv de lege permite de asemenea închiderea sau limitarea activităţilor media în Rusia dacă autorităţile din ţara de origine a acestei mass-media comit acte neprietenoase faţă de media ruse în străinătate.

La începutul lunii martie, autorităţile ruse au adoptat două legi care sancţionează „discreditarea” în presă a forţele armate ruse şi difuzarea de „informaţii mincinoase” despre acestea, două delicte pasibile de pedepse grele care pot ajunge până la 15 ani de închisoare.

De la începerea războiului Kremlinului în Ucraina, media de stat ruse RT şi Sputnik au primit interdicţii de difuzare în Canada, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, ceea ce sporeşte riscul de represalii împotriva redacţiilor din aceste ţări care lucrează în Rusia.

La 18 mai, Rusia a închis biroul din Moscova al radioteleviziunii canadiene CBC, în replică la interdicţia difuzării RT în Canada.

Săptămâna trecută, Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor, o organizaţie neguvernamentală cu sediul în SUA, a invitat autorităţile ruse să se renunţe la acest proiect de lege, apreciind că textul va facilita interzicerea arbitrară a mass-media şi va duce la o creştere a numărului de jurnalişti urmăriţi pentru difuzarea de informaţii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală