Curs valutar
  • EUR
    21.2832
    0%
  • USD
    17.9234
    0%
  • RUB
    0.2450
    0%
  • RON
    4.3242
    0%
  • UAH
    0.6668
    0%

ATENȚIE! Specialiștii ANSP atenționează despre prevenirea intoxicațiilor cu vaporii de clor din bazine

23 Iun. 2021, 15:54
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
23 Iun. 2021, 15:54 // Societate //  Valentina Buză

Clorul este o substanță chimică care se utilizează pentru dezinfectarea apei din fântâni, a apei de piscine, bazinelor de înot și a ștrandurilor. Totodată, clorul din apa bazinelor poate avea impact nefast asupra sănătății. În context, specialiștii ANSP atenționează populația asupra măsurilor de prevenire a intoxicațiilor cu vapori de clor din apa bazinelor de înot pe care le frecventăm, mai cu seamă în perioada estivală.

Așadar, dacă clorul se folosește conform instrucțiunii și nu depășește limita maximal admisibilă, aceasta nu prezintă risc asupra sănătății, dar expunerea pe termen lung poate cauza intoxicații cronice sau alte dereglări ale organismului uman.

În funcție de calea de contact pot apărea probleme la nivel respirator, cutanat, sau digestiv.

Care sunt simptomele intoxicațiilor cu clor?        

  • greață, diaree, dureri abdominale;
  • amețeli;
  • tuse, strănut, senzație de sufocare;
  • hiperemia și congestia mucoaselor, senzație de arsură;
  • edem al tractului respirator, respirație șuierătoare, obstrucție nazală, crize de astm;
  • secreții oculare apoase.

Specialiștii menționează că în cazuri grave poate apărea pneumonia toxică cu edem pulmonar, insuficiență respiratorie cu acidoză și hipoxie, stop cardio-respirator. Pot să apară manifestări oculare și cutanate – iritații, prurit, dermatite de contact și chiar arsuri chimice.

 Ce măsuri de prim ajutor trebuie luate în cazul intoxicației?

  • cât mai curând posibil, îndepărtați persoana din zona infectată la aer curat;
  • oferiți victimei să consume lapte, apă sau ceai;
  • asigurați spălarea gastrică sau provocați vărsături;
  • clătiți ochii, gura și cavitatea nazală cu o soluție de bicarbonat de sodiu 2%;
  • asigurați activitatea respiratorie continuă, la necesitate efectuați imediat respirația artificială;
  • solicitați asistența medicală de urgență 112.

Țineți minte că intoxicația cu această substanță poate fi prevenită în majoritatea cazurilor!

  • Respectați cu strictețe instrucțiunile de utilizare a produselor chimice, produselor biocide/dezinfecțanților, în special a celor care conțin clor, inclusiv produsele de uz casnic.
  • Păstrați toate recipientele închise ermetic, în ambalajul original, în locuri inaccesibile copiilor;
  • Utilizați substanțele chimice în încăperi deschise și bine ventilate.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate