O platformă de acces la servicii juridice pentru persoanele cu dizabilități de văz și auz, o soluție IT prin intermediul căreia adolescenții vor putea învăța despre fenomenul bullying-ului și raporta cazurile de acest fel, precum și un motor optimizat de căutare a practicilor judiciare, sunt prototipurile câștigătoare în cadrul „Hackjustice: An Access to Justice Hackathon”.
La competiție au participat 40 de tineri și tinere specializați/-te pe domeniile justiției și IT care au elaborat, timp de două săptămâni, soluții inovative pentru îmbunătățirea accesului la justiție, în special pentru bărbații și femeile din grupurile vulnerabile și marginalizate.
Competiția a fost organizată de A.O INVENTO, în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD), cu suportul financiar al Suediei.
Mai mulți experți în justiție și în domeniul IT au ghidat participanții pe parcursul celor două săptămâni, astfel ca aceștia să dezvolte și să prezinte soluțiile identificate. Astfel, la cea de-a doua etapă a competiției, Hackathon, echipele au reușit să materializeze conceptele în prototipuri.
În rezultatul jurizării, locul I a revenit echipei „Assist Access” formată din Inga Cazacu, Victoria Secu, Iuliana Cozma, Petru Tofan și experții Inga Furtună și Vasile Banari, care au dezvoltat o platformă de acces la servicii juridice pentru persoanele cu deficiențe de auz și văz. Platforma va avea o componentă de redirecționare automatizată a beneficiarului către instituția de resort relevantă pentru soluționarea problemei cu care se confruntă solicitantul.
„Platforma are mai multe avantaje. În primul rând, ea poate fi utilizată în mod independent, fără să fie necesar suportul din partea unei persoane de sprijin. Ea are un design prietenos și ușor de utilizat. Un alt avantaj este că această platformă poate fi replicată și pe paginile oficiale ale autorităților, instituțiilor responsabile de respectarea drepturilor omului și asigură o conexiune directă cu instituțiile de drept”, a menționat Inga Cazacu, membră a echipei câștigătoare, „Assist Access”.
Locul II a revenit echipei „Prietenii copiilor”, formată din Victoria Mereuță, Victoria Butușanu, Marcel Vlasenco, Nicolae Ursu și Valentina Cliucinicov, care au lucrat la dezvoltarea unei platforme de învățare prin jocuri educative, pentru tineri (12-14 ani), cu privire la fenomenul bullying-ului, drepturi și obligații, discriminare.
Pe locul III s-a clasat echipa „Deep Legal Robot” formată din Constantin Copăceanu și Bolocan Alexandru, alături de experții Alexei Ghertescu, Dan Nicoară și Natalia Mardari-Grebencea, care au propus crearea unui motor optimizat de căutare a practicilor judiciare în bază de cuvinte-cheie, care va putea fi utilizat de avocați, precum și de alți participanți în procesele judiciare.
Cele trei echipe câștigătoare au obținut premii sub formă de certificate pentru echipament tehnic: locul I – 2000 USD, locul II – 1500 USD, locul III – 1000 USD.
În perioada următoare, vor fi inițiate discuții cu instituțiile de stat în domeniul justiției pentru a identifica parteneriate pentru implementarea soluțiilor câștigătoare ale „Hackjustice: An Access to Justice Hackathon”.