Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Au propus soluții IT de acces la justiție pentru persoanele cu dizabilități și au câștigat. Cu ce premii s-au ales

28 Iun. 2021, 16:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Iun. 2021, 16:32 // Societate //  Valentina Buză

O platformă de acces la servicii juridice pentru persoanele cu dizabilități de văz și auz, o soluție IT prin intermediul căreia adolescenții vor putea învăța despre fenomenul bullying-ului și raporta cazurile de acest fel, precum și un motor optimizat de căutare a practicilor judiciare, sunt prototipurile câștigătoare în cadrul „Hackjustice: An Access to Justice Hackathon”.

La competiție au participat 40 de tineri și tinere specializați/-te pe domeniile justiției și IT care au elaborat, timp de două săptămâni, soluții inovative pentru îmbunătățirea accesului la justiție, în special pentru bărbații și femeile din grupurile vulnerabile și marginalizate.

Competiția a fost organizată de A.O INVENTO, în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD), cu suportul financiar al Suediei.

Mai mulți experți în justiție și în domeniul IT au ghidat participanții pe parcursul celor două săptămâni, astfel ca aceștia să dezvolte și să prezinte soluțiile identificate. Astfel, la cea de-a doua etapă a competiției, Hackathon, echipele au reușit să materializeze conceptele în prototipuri.

În rezultatul jurizării, locul I a revenit echipei „Assist Access” formată din Inga Cazacu, Victoria Secu, Iuliana Cozma, Petru Tofan și experții Inga Furtună și Vasile Banari, care au dezvoltat o platformă de acces la servicii juridice pentru persoanele cu deficiențe de auz și văz. Platforma va avea o componentă de redirecționare automatizată a beneficiarului către instituția de resort relevantă pentru soluționarea problemei cu care se confruntă solicitantul.

„Platforma are mai multe avantaje. În primul rând, ea poate fi utilizată în mod independent, fără să fie necesar suportul din partea unei persoane de sprijin. Ea are un design prietenos și ușor de utilizat. Un alt avantaj este că această platformă poate fi replicată și pe paginile oficiale ale autorităților, instituțiilor responsabile de respectarea drepturilor omului și asigură o conexiune directă cu instituțiile de drept”, a menționat Inga Cazacu, membră a echipei câștigătoare, „Assist Access”.

Locul II a revenit echipei „Prietenii copiilor”, formată din Victoria Mereuță, Victoria Butușanu, Marcel Vlasenco, Nicolae Ursu și Valentina Cliucinicov, care au lucrat la dezvoltarea unei platforme de învățare prin jocuri educative, pentru tineri (12-14 ani), cu privire la fenomenul bullying-ului, drepturi și obligații, discriminare.

Pe locul III s-a clasat echipa „Deep Legal Robot” formată din Constantin Copăceanu și Bolocan Alexandru, alături de experții Alexei Ghertescu, Dan Nicoară și Natalia Mardari-Grebencea, care au propus crearea unui motor optimizat de căutare a practicilor judiciare în bază de cuvinte-cheie, care va putea fi utilizat de avocați, precum și de alți participanți în procesele judiciare.

Cele trei echipe câștigătoare au obținut premii sub formă de certificate pentru echipament tehnic: locul I – 2000 USD, locul II – 1500 USD, locul III – 1000 USD.

În perioada următoare, vor fi inițiate discuții cu instituțiile de stat în domeniul justiției pentru a identifica parteneriate pentru implementarea soluțiilor câștigătoare ale „Hackjustice: An Access to Justice Hackathon”.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 07:42
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 07:42 // Politica //  Realitatea.md

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a adus în discuție dosarul „Șor” la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de marți, 21 septembrie curent, arătându-se nemulțumit de modalitatea prin care acesta a fost strămutat din cadrul Curții de Apel Chișinău la Cahul. În acest sens, a anunțat că va depune azi o sesizare la Colegiul CSM cu privire la completul de judecători care au luat o asemenea decizie. Este vorba despre Ion Guzun, Nadejda Toma și Anatolie Țurcan.

„Chiar azi colegii lucrează la redactarea finală a sesizării. Voi depune o sesizare la CSM privind completul de judecată de la CSJ – Nadejda Toma, Ion Guzun și Anatolie Țurcan – care s-a expus pe strămutarea dosarului la faza finalizării de la Curtea de Apel Chișinău la Curtea de Apel Cahul”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Amintim că prima ședință de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, după strămutarea dosarului „Șor” de la Cahul, a fost întreruptă. Unul din cei trei magistrați ai completului a declarat abținere. Este vorba despre judecătorul Stelian Teleucă. Raportor pe dosar este judecătorul Ion Bulhac, iar cel de al treilea judecător este Grigore Daşchevici.

În 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Sentința a fost atacată în instanța de apel, iar inculpatul a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar până la pronunțarea celei definitive. Un an mai târziu, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul.

Din iunie 2019, Ilan Şor nu se mai află în Republica Moldova. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsirea ilegală a țării, după care a fost lipsit de imunitate parlamentară. La alegerile din 11 iulie, a obținut din nou mandatul de deputat.

În august anul curent, Curtea Supremă de Justiție a admis cerea avocaților lui Ilan Șor privind strămutarea judecării cauzei penale în privința clientului lor, de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. Potrivit aceleiași încheieri, CSJ a dispus menținerea încheierii Curții de Apel Cahul legată de înlocuirea măsurii preventive – liberarea provizorie sub control judiciar, aplicată față de inculpatul Ilan Şor, cu măsura preventivă – arestul și darea în căutare a inculpatului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române