Curs valutar
 • EUR
  19.3152
  0.1869%
 • USD
  18.0448
  0.1491%
 • RUB
  0.1866
  -0.3751%
 • RON
  3.8849
  0.139%
 • UAH
  0.4886
  0.1433%

AUR acuză CEC și SIS că ar încerca să-i scoată din cursa electorală pentru că ar avea consultanți politici străini

29 Iun. 2021, 16:29
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
29 Iun. 2021, 16:29 // Alegeri //  Petru Beregoi

Comisia Electorală Centrală (CEC) a expediat un demers în adresa Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru a investiga o presupusă finanțare externă și implicare a străinilor în campania electorală. Despre acest lucru anunță astăzi Alianța Unirea Românilor (AUR), care califică drept „tentativă de a utiliza resursele statului în scopul de a intimida un partid politic înscris în cursa electorală, cu scopul de a exclude din buletinul de vot”.

Potrivit AUR, anterior, au mai fost și alte semnale despre faptul că mai mulți membri, dar și autocarul AUR au fost filați în mod vizibil cu scopul de a fi intimidați, însă atât CEC, SIS, cât și alte instituții ale statului au ignorat aceste denunțuri.

„Cu toții am sperat că va fi altfel după alegerile prezidențiale, am constat că nu va fi așa și tocmai de aceea am intrat în această competiție electorală. Aceste documente arată în mod clar că SIS-ul este utilizat în scopuri politice și este subordonat președintelui, care a promis partenerilor occidentali că va respecta principiile statelor democratice și nu se va implica în campania electorală în favoarea unui partid. Demersul CEC-ului în adresa SIS arată implicarea în cursa electorală și suspectăm faptul că se încearcă scoaterea premeditată a AUR din competiția electorală, având în vedere faptul că la momentul de față cifrele arată că vom trece pragul electoral”, au declarat reprezentanții AUR.

Alianța pentru Unirea Românilor a sesizat instituțiile internaționale și misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova cu privire la această sesizare făcută de CEC către SIS.

Drept urmare, AUR a organizat o acțiune de protest în fața sediului SIS, unde președintele Alianței, Vlad Bilețchi, a solicitat audiență de urgență la directorul SIS, Alexandru Esaulenco.

Candidatul de pe lista AUR, Valeriu Munteanu, a declarat că SIS i-ar fi filat cum aceștia stau la terasă cu unii cetățeni din România, fapt ce Serviciul de Informații și Securitate ar fi întocmit un raport prin care solicită examinarea acestor fapte ca niște „consultări politice din exterior în campania electorală”.


Realitatea Live

21 Sept. 2023, 12:23
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
21 Sept. 2023, 12:23 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu, a primit 30 de zile de arest la domiciliu. Decizia a fost luată astăzi, 21 septembrie curent, informează Procuratura. Robu a fost reținut acum două zile într-o cauză penală intentată pe abuz de serviciu și fals în declarații.

De asemenea, câte 30 de zile de arest la domiciliu au primit și ceilalți doi funcționari ai Primăriei, încătușați în aceeași zi de SIS și PG.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu, a fost reținut în data de 19 septembrie curent, în urma unor descinderi efectuate de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în comun cu procurorii de la Nisporeni. Împreună cu primarul Grigore Robu, pentru 72 de ore, a mai fost reținut arhitectorul șef al orașului, dar și șeful de la cadastru.

Ultima oră! Grigore Robu, primarul orașului Nisporeni, a fost reținut pentru 72 de ore. Detalii de la PG

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală