Curs valutar
 • EUR
  21.3233
  -0.0159%
 • USD
  17.9239
  0.1601%
 • RUB
  0.2452
  -1.0196%
 • RON
  4.3299
  0.0069%
 • UAH
  0.6573
  -0.1217%

Aureliu Ciocoi, despre preferințele și planurile sale politice

07 Mai 2021, 09:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
07 Mai 2021, 09:17 // Politica //  Cristina Vlah

Primul ministru interimar, Aureliu Ciocoi, are viziuni unioniste în raport cu România. Mai mult, el susține că a și participat la evenimentele istorice precum primul Pod de Flori între Moldova și România, informează Realitatea.md.

„Am fost și eu la primul Pod de Flori. Păi dar cum să nu fi venit și eu atunci? Eram tânăr, plin de energie, cu speranță la o viață mai frumoasă, nu atât de îndepărtată și evident că m-am dus”, a declarat Ciocoi în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul JurnalTV.

El spune că pe timp cât era student în perioada sovietică, toate cărțile în limba română erau interzise în Moldova, pe atunci RSSM, astfel că cei din stânga Prutului aveau o „dorință și o sete față de tot ce însemna românesc”.

„În RSSM, cum se numea atunci, riscai să fii exmatriculat dacă găseau cărți de genul Sadoveanu, ediție românească cu grafie latină. Am avut colegi, care au fost exmatriculați din cauza aceasta de la facultate. Cel mai interesant era că puteai găsi cărți editate în toate statele Pactului de la Varșovia: Cehoslovacia, Polonia, Ungaria, etc. Dar cărți românești puteai găsi oriunde în fosta Uniune Sovietică, numai nu la Chișinău. Deci noi ca să cumpărăm ediția românească a lui Sadoveanu sau Noica, trebuia să mergem la Cernăuți sau la Kiev. Dar la Chișinău găseai cărți în chineză, în vietnameză, în ungurească – și nimic din România.

Respectiv era o sete de românism. Și evident că atunci când a căzut Cortina de Fier, când s-a anunțat că se deschid podurile și se organizează Podul de Flori, lumea a mers să vadă cum arată România”, își amintește Aureliu Ciocoi.

Premierul interimar a vorbit și despre planurile sale de viitor. Deși susține că la momentul actual nu vrea să se implice în viața politică a țării, el nu exlude pe viitor o asemenea activitate.  „Deocamdată nu am planuri să mă implic în viața politică din R. Moldova. La alegerile anticipate actuale nu mă voi regăsi pe listele niciunui partid. Dar dvs în care partid ați fi vrut să mă vedeți?”, a întrebat mai în glumă Aureliu Ciocoi.

Totuși el nu exclude faptul că și-ar putea încerca norocul în cadrul vreunei formațiuni politice, doar că impune anumite condiții pentru asta. „Eu prefer să-mi mențin echidistanța față de toți actorii politici din R Moldova… Dar la participarea în viața politică a țării, pentru asta trebuie să văd o formațiune politică, care să corespundă valorilor mele. Deocamdată, din păcate, nu văd.

Eu sunt un european convins și dacă vă uitați în biografia mea, am activat în serviciul diplomatic al țării preponderent pe dimensiunea europeană a politicii externe”, a mai spus Ciocoi.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 22:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 22:57 // În Lume //  Cristina Vlah

Nouă lideri separatiști catalani au fost grațiați de către primul ministru al Spaniei, informează Realitatea.md cu referire la Euronews. Potrivit sursei, premierul Pedro Sanchez a anunțat grațierile într-un discurs televizat.

Acest lucru este condiționat prin faptul că liderii catalani să nu mai poată deține funcții publice. De asemenea, grațierile nu îi vizează pe liderul din Catalonia, Carles Puigdemont, și alți lideri ai regiunii, care optează pentru separarea Cataloniei de Spania.

Cei nouă lideri separatiști catalani au fost condamnați pentru rolul lor în evenimentele din octombrie 2017, când regiunea autonomă a încercat, fără succes, să-și declare independența. În 2019, ei au fost condamnați la pedepse între 9 și 13 ani pentru acuzații de rebeliune și folosire defectuoasă a fondurilor publice. Acestea au fost comise prin organizarea unui referendum calificat de autoritățile de la Madrid drept ilegal.

Eliberarea acestora va putea fi efectuată după publicarea grațierilor în gazeta oficială a Guvernului de la Madrid.

Deciziile de grațiere au fost dur criticate de către partidele de opoziție, care spun că astfel premierul vrea să se apropie mai mult de partidele din Catalonia.