Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a cerut Comisiei Electorale Centrale să reducă din cheltuielile preconizate pentru alegerile anticipate din această vară. Șeful Guvernului interimar spune că suma de 125 de mln de lei ar fi prea mare și că în buget nu există deocamdată bani în acest sens, informează Realitatea.md.
„Banii putem să-i luăm din fondul de rezervă al Bugetului de Stat. La moment, în fondul de rezervă sunt 98 mln de lei și nu pot lăsa Guvernul cu 0.00 lei în fondul de rezervă. De aceea eu am propus ca noi, Guvernul, să transferăm o primă tranșă de 50 mln de lei, urmând ca ulterior să mai strângem și să suplinim necesitatea CEC. Însă, dl Cimil a zis că sau mai bine Guvernul achită integral suma cerută, sau nimic.
Noi am rugat Ministerul Finanțelor să găsească posibilități de suplinirea fondului de rezervă, ca să acoperim cei 125 mln de lei, dar această sumă din punctul meu de vedere este exagerată. La alegerile prezidențiale s-au cheltuit 165 mln de lei. Și am întrebat dacă nu ar fi logic ca să împărțim suma în două, ținând cont că nu vor fi două tururi, ci doar unul. Ar fi bine să se gândească la suma de 80 de mln de lei, ar fi suficient”, a declarat Aureliu Ciocoi în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul JurnalTV.
În context, premierul interimar spune că a cerut CEC să revizuiască devizul de cheltuieli, luând în considerație că s-ar putea economisi pe lucruri, care deja există în depozite și nu mai e nevoie de a fi incluse în bugetul electoral pentru cumpărare. „Noi avem stocuri de mănuși, dezinfectanți, viziere și alte lucruri la care nu văd sensul de a fi procurate”, a mai spus Ciocoi. De asemenea, el propune și reducerea cheltuielilor la capitolul salarizare. „Am aflat că Ministerul Finanțelor a studiat devizul de cheltuieli. Și din cele 125 mln de lei declarați – 72 mln de lei sunt salariile pentru angajații electorali, bani care pot fi achitați ulterior. Deci noi oferim garanție că această sumă va fi rambursată, când va fi ales Parlamentul și Guvernul, și va fi modificată legea bugetului pentru acest an”, a mai adăugat premierul interimar.
De cealaltă parte, președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, spune că bugetul poate fi modificat doar dacă se va modifica și numărul secțiilor de vot deschise peste hotare.
„Am făcut toate calculele neceare, inclusiv și pentru asigurarea activității a 150 de secții de votare de peste hotare, precum și pentru echipament sanitar anti-covid, și pentru instruirea personalului. Suma de 125 de mln de lei poate fi redusă dacă vom decide să micșorăm și numărul funcționarilor antrenați în fiecare secție de votare”, a subliniat președintele CEC. Demnitarul a specificat că acest lucru urmează să mai fie discutat, ținând cont de faptul că și amplasarea geografică a secțiilor de vot peste hotare poate fi revizuită. Acest lucru se datorează faptului că la secțiile de vot din unele țări, oamenii s-au prezentat în număr foarte mic, în timp ce în alte țări, moldovenii formau cozi enorme, până la epuizarea buletinelor de vot. La alegerile precedente, în Federația Rusă au fost deschise 17 secții de votare, dar au votat doar circa 5 mii de cetățeni, pe când în Marea Britanie au fost deschise doar 7 secții de votare și au votat 26 mii de cetățeni.
„Această geografie va fi revizuită și de Ministerul Afacerilor Externe, care ne va da avizul prealabil pentru lista pe care o prezentăm inițial către minister. Totul conform cerințelor prevăzute în articolul 31 al Codului Electoral. Numărul de secții de vot rezultă din trei indicii: înregistrarea prealabilă a cetățenilor care poate fi făcută până pe 26 mai, numărul de alegători care au votat la ultimul scrutin național și numărul aproximativ de persoane, care locuiesc în statele și orașele respective”, a spus Dorin Cimil.