Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  -1.1821%
 • USD
  17.7805
  0.3549%
 • RUB
  0.2449
  -0.49%
 • RON
  4.3076
  -1.1979%
 • UAH
  0.6548
  0.0764%

Guvernul cere reducerea cheltuielilor pentru anticipate. Răspunsul președintelui CEC

07 Mai 2021, 09:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
07 Mai 2021, 09:00 // Economie //  Cristina Vlah

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a cerut Comisiei Electorale Centrale să reducă din cheltuielile preconizate pentru alegerile anticipate din această vară. Șeful Guvernului interimar spune că suma de 125 de mln de lei ar fi prea mare și că în buget nu există deocamdată bani în acest sens, informează Realitatea.md.

„Banii putem să-i luăm din fondul de rezervă al Bugetului de Stat. La moment, în fondul de rezervă sunt 98 mln de lei și nu pot lăsa Guvernul cu 0.00 lei în fondul de rezervă. De aceea eu am propus ca noi, Guvernul, să transferăm o primă tranșă de 50 mln de lei, urmând ca ulterior să mai strângem și să suplinim necesitatea CEC. Însă, dl Cimil a zis că sau mai bine Guvernul achită integral suma cerută, sau nimic.

Noi am rugat Ministerul Finanțelor să găsească posibilități de suplinirea fondului de rezervă, ca să acoperim cei 125 mln de lei, dar această sumă din punctul meu de vedere este exagerată. La alegerile prezidențiale s-au cheltuit 165 mln de lei. Și am întrebat dacă nu ar fi logic ca să împărțim suma în două, ținând cont că nu vor fi două tururi, ci doar unul. Ar fi bine să se gândească la suma de 80 de mln de lei, ar fi suficient”, a declarat Aureliu Ciocoi în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul JurnalTV.

În context, premierul interimar spune că a cerut CEC să revizuiască devizul de cheltuieli, luând în considerație că s-ar putea economisi pe lucruri, care deja există în depozite și nu mai e nevoie de a fi incluse în bugetul electoral pentru cumpărare. „Noi avem stocuri de mănuși, dezinfectanți, viziere și alte lucruri la care nu văd sensul de a fi procurate”, a mai spus Ciocoi. De asemenea, el propune și reducerea cheltuielilor la capitolul salarizare. „Am aflat că Ministerul Finanțelor a studiat devizul de cheltuieli. Și din cele 125 mln de lei declarați – 72 mln de lei sunt salariile pentru angajații electorali, bani care pot fi achitați ulterior. Deci noi oferim garanție că această sumă va fi rambursată, când va fi ales Parlamentul și Guvernul, și va fi modificată legea bugetului pentru acest an”, a mai adăugat premierul interimar.

De cealaltă parte, președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, spune că bugetul poate fi modificat doar dacă se va modifica și numărul secțiilor de vot deschise peste hotare.

„Am făcut toate calculele neceare, inclusiv și pentru asigurarea activității a 150 de secții de votare de peste hotare, precum și pentru echipament sanitar anti-covid, și pentru instruirea personalului. Suma de 125 de mln de lei poate fi redusă dacă vom decide să micșorăm și numărul funcționarilor antrenați în fiecare secție de votare”, a subliniat președintele CEC. Demnitarul a specificat că acest lucru urmează să mai fie discutat, ținând cont de faptul că și amplasarea geografică a secțiilor de vot peste hotare poate fi revizuită. Acest lucru se datorează faptului că la secțiile de vot din unele țări, oamenii s-au prezentat în număr foarte mic, în timp ce în alte țări, moldovenii formau cozi enorme, până la epuizarea buletinelor de vot. La alegerile precedente, în Federația Rusă au fost deschise 17 secții de votare, dar au votat doar circa 5 mii de cetățeni, pe când în Marea Britanie au fost deschise doar 7 secții de votare și au votat 26 mii de cetățeni.

„Această geografie va fi revizuită și de Ministerul Afacerilor Externe, care ne va da avizul prealabil pentru lista pe care o prezentăm inițial către minister. Totul conform cerințelor prevăzute în articolul 31 al Codului Electoral. Numărul de secții de vot rezultă din trei indicii: înregistrarea prealabilă a cetățenilor care poate fi făcută până pe 26 mai, numărul de alegători care au votat la ultimul scrutin național și numărul aproximativ de persoane, care locuiesc în statele și orașele respective”, a spus Dorin Cimil.

Realitatea Live

18 Iun. 2021, 21:02
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Iun. 2021, 21:02 // Economie //  Realitatea.md

Cristiano Ronaldo este sinonim cu câştigul. Şi în sport, dar mai ales în afaceri. De altfel, portughezul este primul fotbalist a cărui avere a trecut de un miliard de euro. Dar exemplul de mai jos arată că nu toate afacerile sale sunt de succes. Ba, una dintre ele se dovedeşte extrem de păguboasă. Din cauza fostului președinte al SUA, Donald Trump, Cristiano Ronaldo e pe cale să piardă 9 milioane de euro.

Apartamentul pe care în 2015 l-a cumpărat cu 15 milioane de euro în Trump Tower din New York l-a scos la vânzare în 2019. Deşi i-a scăzut preţul de mai multe ori, Ronaldo încă nu a reuşit să scape de el.

Problemele de imagine cu care se confruntă Trump, mai ales din cauza modului în care a ales să se retragă de la conducerea SUA, după ce a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden, îl afectează acum grav şi pe Ronaldo.

Potrivit presei internaționale, Ronaldo a stabilit prima dată un preţ de vânzare de 7,5 milioane de euro, pentru ca lipsa interesului să-l determine să scadă preţul apartamentului cu trei camere la circa 6 milioane de euro.

Garajul lui Ronaldo valorează circa 9 milioane de euro, după ce şi-a cumpărat un Ferrari Monza Sp2 de 1,6 milioane de euro

Dacă la apartamente pare să aibă ceva probleme, atacantul lui Juventus investeşte în maşini, marele său hobby. Acum o lună, la finalul unei vizite la fabrica din Maranello, el și-a achiziționat un Ferrari Monza SP2, un model exclusivist, produs în doar 499 de unități.

Ferrari Monza SP2 este un model inspirat din navele anilor ’50, care atinge o viteză de 100 km/h în doar două 2.6 secunde. Cumpărătorii bolidului de lux, cei 499 de ”norocoși”, sunt aleși chiar de cei de la Ferrari.

Noua achiziție a starului portughez duce valoarea totală a garajului deținut de Cristiano Ronaldo, în care se află, printre altele, Bugatti Veyron și Chiron, McClaren Senna, Ferrari F12 TDF și Mercedes G Brabus, la peste 9 milioane de euro.