Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Austria se opune seriei de sancțiuni inițiate de către aliații occidentali în adresa Rusiei

27 Apr. 2021, 10:56
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
27 Apr. 2021, 10:56 // În Lume //  Daniel Hacina

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, a declarat ieri că se opune noilor sancțiuni împotriva Rusiei, în ciuda tensiunilor crescânde dintre Occident și Moscova. Acest lucru vine în contextul în care, la începutul acestei luni, Uniunea Europeană și NATO și-au exprimat solidaritatea față de Statele Unite, care au lovit Rusia cu cele mai dure sancțiuni din ultimii trei ani, drept răspuns pentru interferențele sale electorale și atacurile cibernetice agresive.

În martie, administrația Biden a extins, de asemenea, restricțiile de export către Rusia drept o măsură punitivă în cazul  otrăvirii criticului de la Kremlin, Alexei Navalnîi.

„Sunt împotriva sancțiunilor suplimentare ca scop în sine”, a spus Kurz într-un interviu acordat cotidianului elvețian-german Neue Zürcher Zeitung. „Este necesară descalarea. Este dificil, dar agravarea constantă nu este calea pe care vrem să o urmăm”, a adăugat el.

Sebastian Kurz a pledat pentru îmbunătățirea legăturilor UE cu Rusia încă de când a preluat puterea la sfârșitul anului 2017.

„Sancțiunile deja impuse de UE au fost corecte, dar este, la fel de important să ne bazăm și pe dialog. Realizarea păcii pe continentul nostru nu va fi posibilă, decât împreună cu Rusia”, a spus Kurz.

UE a aplicat sancțiuni Rusiei ca răspuns la anexarea Crimeei de la Ucraina în 2014, legăturile dintre Rusia și UE suferind și mai mult în această lună, în contextul în care Republica Cehă a acuzat serviciile secrete ruse că s-ar fi implicat într-o explozie de la un depozit de arme din 2014 și a expulzat 18 diplomați de la Praga.

Într-un scenariu similar, SUA, învinuind Rusia că ar fi orchestrat masiva operațiune cibernetică SolarWinds și ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din 2020, a expulzat și ea 10 diplomați ruși și a sancționat 40 de entități și persoane.

La rândul ei, Rusia a ripostat prin expulzarea a 10 diplomați americani, înscrierea pe lista neagră a actualilor și foștilor oficiali, precum și limitarea numărului de cetățeni ruși autorizați să lucreze la Ambasada SUA la Moscova, iar în cazul Cehiei, autoritățile ruse au expulzat 20 diplomați, oferindu-le 24 ore pentru a părăsi țara.

 

 

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău Internațional Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
Deputații Alexandru Slusari și Vasile-Andrei Năstase susţin un briefing de presă cu privire la activitatea Agenției Servicii Publice
Conferința de presă cu tema „PAS depune actele la CEC pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate”
Conferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
14 Mai 2021, 22:01
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
14 Mai 2021, 22:01 // Societate //  Cristina Vlah

Doi magistrați – Maria Negru (Avornic) de la Curtea de Apel Chișinău și Eugeniu Bejenaru Curtea de Apel Bălți, și-au depus cererile de demisie, informează Realitatea.md cu referire la Bizlaw.md.

Potrivit sursei, solicitările acestora urmează să fie examinate de Consiliul Superior al Magistraturii, la reuniunea de săptămâna viitoare.

Maria Negru (Avornic) a devenit judecătoare în anul 2005. Inițial, ea a activat la Judecătoria Hîncești, iar în anul 2011 a fost transferată la instanța din sectorul Centru al Capitalei. În anul 2014, a fost promovată la Curtea de Apel Chișinău.

Eugeniu Bejenaru a fost numit în funcția de judecător în anul 2001, la Judecătoria Ocnița. Ulterior, a fost numit în funcția de președinte al aceleiași instanțe pentru două mandate consecutive. Din anul 2017, Eugeniu Bejenaru activează la Curtea de Apel Bălți. La începutul anului, judecătorul s-a înscris în competiția pentru funcția de președinte al instanței. CSM nu a luat, deocamdată, o decizie privind câștigătorul concursului.

Tot în ședința de săptămâna viitoare, CSM urmează să examineze cererea magistratei Irina Maxim, de la Judecătoria Chișinău privind suspendarea din funcție, dar și solicitările unor judecători privind reîncadrarea în funcție și achitarea plăților salariale.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso