Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0.4356%
 • USD
  17.9234
  -0.164%
 • RUB
  0.2450
  0.2449%
 • RON
  4.3242
  0.3931%
 • UAH
  0.6668
  -0.21%

Avem sau nu în Moldova tulpinile de COVID Delta și Lambda? Răspunsul autorităților

21 Iul. 2021, 10:30
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Cosoi
21 Iul. 2021, 10:30 // Societate //  Petru Cosoi

Ministra interimară a sănătății Tatiana Zatîc anunță că în Republica Moldova nu avem confirmată prezența sau absența noilor tulpini Delta și Lambda. Cel puțin acest lucru nu a fost confirmat în urma probe recoltate de la pacienții cu forme atipice de COVID-19 care au fost expediate la un laborator din Germania. În schimb, în Moldova „se plimbă” tulpina britanică Alfa.

Autoritățile spun că majorarea numărului de cazuri de COVID-19 din ultima perioadă are la bază nerespectarea normelor sanitare în ziua alegerilor și în perioada premergătoare scrutinului din 11 iulie. De asemenea, potrivit șefei de la Sănătate, mulți concetățeni de-ai noștri se întorc contaminați din concediile petrecute în străinătate.

În ultima săptămână înregistrăm o dublare a fatalității și asta denotă o sporire a gravității maladiei la pacienții confirmați. Sunt mai multe motive care stau la baza acestei creșteri a numărului de cazuri. Am avut ziua scrutinului și perioada electorală. În plus, în perioada estivală se observă o relaxare a tuturor cetățenilor, măsurile nu mai sunt respectate, este și perioada plecărilor peste hotare, a spus Tatiana Zatîc în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune citată de către IPN.

Potrivit Tatianei Zatîc, deocamdată nu avem confirmată, oficial, prezența noilor tulpini Delta și Lambda. Totuși, în ultima perioadă, se înregistrează evoluții atipice ale bolii, care-i determină pe epidemiologi să tragă un semnal de alarmă.

Tulpinile Delta și Lambda sunt mult mai periculoase, mult mai contagioase. Din acest motiv au fost sporite restricțiile la trecerea frontierei, pentru a stopa cazurile de import. Acum suntem în așteptarea echipamentelor care vor detecta prezența noilor tulpini. În prezent, probele recoltate de la persoanele care manifestă o formă atipică a bolii, sunt transportate în laboratorul din Germania cu care colaborăm. Nu avem deocamdată confirmarea prezenței tulpinilor noi. Avem doar confirmarea tulpinei britanice, a spus Tatiana Zatîc.

Ieri, în Republica Moldova prezența virusului SARS-COV-2 a fost confirmată la alte 84 de persoane. În spitale sunt internate 279 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 53 în stare extrem de gravă.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
30 Iul. 2021, 17:45 // Economie //  Petru Cosoi

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis vineri, 30 iulie, cu vot unanim majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,0 puncte procentuale până la 3,65 la sută anual. Instituția anunță că se vor mări cu 1,0 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – până la 6,15 și, respectiv, până la 1,15 la sută anual. Totodată, BNM precizează că nivelul rezervelor obligatorii rămâne același.

Prognoza actualizată a indicat riscul ieșirii inflației peste limita superioară a intervalului de variație al țintei în contextul proinflaționist al mediului extern pronunțat care este marcat de recuperarea mai rapidă decât s-a anticipat a economiei mondiale și a principalilor parteneri de comerț extern ai Republicii Moldova, alături de persistența cotațiilor înalte la petrol, materii prime și produse alimentare.

În același timp, presiunile inflaționiste sunt susținute și de cererea agregată internă, care este alimentată de recuperarea consumului populației pe fundalul creșterii salarizării în economie, a volumului creditelor noi acordate și a transferurilor de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice.

Potrivit datelor operative pentru aprilie-mai a.c. se conturează o recuperare a activității economice la nivelul de până la pandemie. În comparație cu luna mai 2019 se atestă o sporire a producției industriale (+4,4 la sută), a cifrei de afaceri la întreprinderile cu activitate principală de comerț cu amănuntul (+24,3 la sută) și a cifrei de afaceri cu servicii prestate populației (+40,6 la sută), precum și a importului de bunuri și servicii (+13,3 la sută).

Astfel, procesul inflaționist va fi persistent și nu va avea un caracter temporar. În aceste condiții, este imperioasă conlucrarea autorităților pentru a sincroniza politicile macroeconomice, în special, politica fiscală și cea monetară.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate