Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

„Declarații tâmpite!” Stoianoglo sare în apărarea lui Levițki învinuit că l-ar fi ajutat pe Platon să fugă din țară

21 Iul. 2021, 08:07
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
21 Iul. 2021, 08:07 // Politica //  Realitatea.md

Acum două zile, deputatul PAS Sergiu Litvinenco declarase că procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), Vasile Levițki, l-ar fi ajutat pe Veaceslav Platon să scape de urmărirea penală și să fugă din țară, pentru că ar fi cunoscuți încă de prin anii 2000. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a sărit aseară în apărarea colegului său și calificat asemenea declarații „tâmpite”.

„Îmi pare rău că avem politicieni irepsonsaili, care fac declarații tâmpite, care ponegresc oamenii cinstiți, onești. Levițki a fost reîncadrat la muncă, când am venit eu în funcția de procuror general. Dumnealui a plecat din sistem în 2014, înainte de statul-capturat. Când am venit la conducerea Procuraturii Generale, am anunțat că vreau să revină oamenii onești în sistem, să mă ajute să fac o echipă. El a fost unul dintre ei. Eu sunt sigur că toate declarațiile în privința lui nu au substanță legală”, a declarat Alexandr Stoianoglo la emisiunea „Puterea A Patra” de la N4.

Totodată, acesta a mai dezvăluit că Vasile Levițki ar fi fost filat cândva de grupul „Șor”. „Atunci s-a dispus filaj în privința domnului Levițki, pentru că nu au găsit posibilitatea de a rezolva probleme cu el. Au fost căutate momente ca să fie discreditat”.

Mai mult, ar mai exista o grupare de filaj despre care procurorul general nu a precizat cine anume stă în spate. Pe ambele, au fost deschise dosare penale. Unul deja a fost expediat în judecată, pe celălalt încă procurorii clarifică în interesele cui s-a filat.

Amintim că și însuși procurorul Vasile Levițki a reacționat la acuzațiile lui Sergiu Litvinenco. „Nu am fost și nu sunt în nicio relație cu cetățeanul Veaceslav Platon. În cariera mea de peste 20 de ani în cadrul organelor Procuraturii nu am avut în procedură și nu am instrumentat cauze penale împotriva cetățeanului Platon și dezavuez afirmațiile și insinuările potrivit cărora ar fi existat vreo cauză în care l-aș fi absolvit de răspundere sau i-aș fi asigurat „culoarul verde pentru a pleca din țară”.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate