Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

DOC De ce Platon a ales Marea Britanie? O deputată dezvăluie motivul, publicând lista firmelor fantome a acestuia

19 Iul. 2021, 11:08
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
19 Iul. 2021, 11:08 // Politica //  Petru Beregoi

După ce presa a scris ieri că Veaceslav Platon a fugit din Republica Moldova în Marea Britanie, astăzi deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, care a fost și președintă a Comisiei Laundromat, afirmă că destinația nu a fost aleasă de către acesta întâmplător, ci pentru că în această țară are deschise mai multe firme fantomă necreditoare în cadrul schemei de tranzitare a mijloacelor bănești prin intermediul Moldindcombank.

Inga Grigoriu a publicat o anexă a unui document primit de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), unde sunt indicate 19 firme, dintre care 17 cu sediul în Marea Britanie.

„Șirul mai jos de entități juridice fondate în paradisuri fiscale, zone off-shore, l-am decupat din unul dintre răspunsurile oferite Comisiei Laundromat de către Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB). Aceste companii fantomă le găsiți și în alte scheme, inginerii financiare marca „platon/plahotniuc/șor &Co”. Atașez această filă ca să înțelegeți de ce anume Marea Britanie a fost destinația lui Platon, ca de acolo să ceară azil politic. Acest răspuns pe 36 de pagini este atașat la Raportul final al Comisiei. De asemenea, conține nume, prenume”, a ascris Grigoriu.

Amintim că, ieri, în spațiul public au apărut informații că Veaceslav Platon a plecat din Moldova în Marea Britanie pentru a cere azil politic. Ulterior, s-a constatat că, de fapt, această țară a fost doar de tranzit și urmează să se stabilească la Praga.

Politicienii s-au arătat nemulțumiți că lui Platon i s-a oferit posibilitatea de a părăsi țară, acuzând Procuratura Generală că nu a întreprins nimic pentru a preveni acest lucru. Procuratura a venit cu o reacție și a precizat că, actualmente, nu există vreo lucrare pendinte în care se impunea necesitatea aplicării față de cetățeanul Platon, a vreunei măsuri preventive.

 

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 10:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
02 Aug. 2021, 10:53 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Aproximativ 60 la sută din angajații instituțiilor de învățământ din Capitală au fost imunizați anti-COVID. Despre asta a anunțat Viorica Negrei, șeful adjunct al Direcţiei Generală Educaţie, Tineret şi Sport.

Funcționarul a îndemnat profesorii să meargă la vaccinare pentru a putea începe noul an școlar în siguranță.

 „Încercăm ca până la începutul anului școlar să avem, cel puțin, 70 de procente. Încercăm să-i motivăm prin exemple de reușită, instituții care au reușit să se mobilizeze și imunizeze”, a anunțat funcționarul.

De asemenea, Negrei a ținut să precizeze că de la 1 septembrie, în instituțiile de învățământ se vor aplica aceleași modele de prezență ca și anul trecut, unul din cele 7 modele.

Despre prezența fizică a tuturor elevilor deocamdată nu se discută.

„Dacă vom atinge o rată de vaccinare de 70-80 procente a profesorilor și a medicilor, eu cred că putem spune că putem începe în siguranță noul an școlar. Reamintesc, vaccinarea este absolut gratuită”, a declarat viceprimarul Capitalei, Olga Ursu.

Rog conducătorii de întreprinderi şi organizaţii să permită angajaţilor să meargă să se vaccineze şi în timpul orelor de muncă, a mai precizat Ursu.

La nivel național, potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, până acum au fost imunizate anti-COVID, 108 616 de cadre didactice.

Din numărul total, 32 204 persoane sunt complet vaccinate, ceea ce presupune 29.7 %, iar alte 35 741, adică 32.9% au beneficiat, deocamdată, doar de prima doză a serului.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate