Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

„Ești cea mai mare dezamăgire. Am rămas ca proștii, hoții au devenit ai voștri”. Mesaj de la Sturza pentru Stoianoglo

19 Iul. 2021, 10:28
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
19 Iul. 2021, 10:28 // Politica //  Realitatea.md
Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova, în prezent om de afaceri atât în Republica Moldova, cât și în România, cere demisia Procurorului general al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo. Fostul politician a adresat un mesaj dur procurorului, menționând că „este cea mai mare dezamăgire din ultimii ani”.
Am crezut că ai ambiție, ești profi și vei face față mafiei din sistem. Cândva mi-ai promis personal. Nu a fost să fie. Cel mai trist – ești unul dintre ei… Ai sfidat nu un președinte – repetat și arogant -, ai sfidat o întreagă țară. Noi am rămas ca proștii, hoții au devenit „ai voștri”. Păcat. Îmi cer scuze de la cei care au sperat, crezut, ca și mine, în Alexandru, scrie Sturza pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, în contextul în care Veaceaslav Platon a plecat peste hotarele țării, Sturza precizează că nici Londra, Praga, Istanbul, Dubai și alte orașe nu vor fi colac de salvare pentru aceștia.

Realitatea.md amintește că în presa din Republica Moldova au apărut mai multe informații precum că Platon ar fi plecat în Marea Britanie pentru a cere azil politic.

De partea cealaltă, Procuratura Generală precizează că desfășurarea normală a procedurilor penale pendinte de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, este inclusiv în interesul cetățeanului Platon. Prin urmare, Procuratura nu vede logica pentru ca numitul să se eschiveze.

De menționat că în ultima perioadă mai mulți politicieni moldoveni au adus critici activității procurorului general, Alexandru Stoianoglo.

Realitatea.md a solicitat o reacție de la Procuratura Generală, însă până la ora publicării știri, nu am primit un răspuns.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 17:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
05 Aug. 2021, 17:32 // Societate //  Petru Beregoi

Magistrații Curții Constituționale (CCM) au recunoscut drept constituțional articolul 422 din Codul de procedură penală, în măsura în care, termenul de depunere a recursului ordinar de 30 de zile va începe să curgă de la data pronunțării deciziei integrale a instanței de apel. Astfel, Curtea a admis parțial sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului respectiv, ridicată de Dumitru Calendari, procuror-șef la a Procuraturii de circumscripție Cahul, într-un dosar pendinte la Curtea Supremă de Justiție.

Într-un briefing de presă de după pronunțarea deciziei, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că, CCM a observat că, în ipoteza în care prevederile contestate ar fi interpretate în sensul începerii curgerii termenului de la data pronunțării dispozitivului deciziei, atunci persoana ar fi pusă în situația de a aștepta pronunțarea deciziei integrale motivate. Doar așa și-ar putea motiva cererea de recurs astfel încât să fie respectate cerințele impuse de legislația procesual-penală.

Dacă persoana ar vrea să formuleze un recurs împotriva deciziei, ea nu ar putea să-și fundamenteze cererea, pentru că nu i-au fost aduse la cunoștință motivele care au stat la baza deciziei.

Curtea a constatat că pot apărea situații în care decizia integrală a instanței de apel să fie pronunțată după 30 de zile de la data pronunțării dispozitivului. Astfel persoana nu ar putea depune o cerere motivată în termen de 30 de zile impus de articolul 422 din Codul de procedură penală. În consecință, recursul declarat peste acest termen poate fi declarat inadmisibil.

Procurorul-șef al Procuraturii de circumscripție Cahul, Dumitru Calendari, a remarcat că norma juridică, care reglementează termenul de declarare a recursurilor trebuie să prevadă unele exigențe de stabilitate, previzibilitate și claritate. Neindicarea termenului de la care începe decurgerea termenului de recurs ordinar determină o stare de incertitudine juridică.

Hotărârea CCM este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată