Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

A murit caricaturistul care i-a înfuriat pe musulmani că l-a desenat pe profetul Mahomed purtând pe cap un turban-bombă

19 Iul. 2021, 10:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
19 Iul. 2021, 10:29 // În Lume //  Realitatea.md

Kurt Westergaard, artistul danez care i-a înfuriat pe musulmani pentru caricaturile cu profetul Mahomed, a murit la 86 de ani. A fost caricaturist pentru ziarul conservator „Jyllands-Posten” de la începutul anilor 1980 și a devenit faimos în 2005 pentru controversata sa caricatură cu profetul care purta pe cap un turban în formă de bombă.

Caricatura îl înfățișa pe profet purtând un turban-bombă și a fost una dintre cele 12 publicate de ziar pentru a-și susține punctele de vedere asupra autocenzurii și criticilor asupra Islamului. Astfel de prezentări ale profetului Mahomed sunt considerate ca fiind tabu în Islam și sunt jignitoare pentru unii musulmani.

Desenele au provocat proteste în Danemarca, iar guvernul danez a primit plângeri de la ambasadorii țărilor cu majoritate musulmană. Totul a culminat cu proteste în întreaga lume musulmană în februarie 2006. Ambasadele daneze au fost atacate și zeci de oameni au murit în revolte.

Publicarea desenelor a avut urmări, astfel că, în 2015, 12 persoane au fost ucise într-un atac asupra birourilor revistei satirice franceze Charlie Hebdo, care a publicat caricaturi pe aceeași temă.

Westergaard a primit numeroase amenințări cu moartea după publicarea caricaturilor

După publicarea caricaturilor, Westergaard a primit numeroase amenințări cu moartea și a fost ținta unor tentative de asasinat. Mai întâi s-a ascuns, dar apoi a decis să trăiască într-o casă puternic fortificată din Aarhus, al doilea oraș al Danemarcei, scrie Agerpres. În 2008, serviciul de informații danez a anunțat arestarea a trei persoane acuzate de intenția de a ucide pe Westergaard.

Doi ani mai târziu, poliția daneză a prins un somalez în vârstă de 28 de ani înarmat cu un cuțit în casa lui Westergaard. Mohamed Geele, în vârstă de 29 de ani, a fost condamnat pentru tentativă de crimă și terorism.

Westergaard a trebuit să locuiască cu un bodyguard la adrese secrete în ultimii ani.

Vorbind la agenția de știri Reuters în 2008, Westergaard a spus că nu regretă desenul său. El a spus că desenul a generat discuții „importante” despre locul islamului în țările occidentale. “Aș face-o la fel (din nou) pentru că cred că această criză a desenelor animate într-un fel este un catalizator care intensifică adaptarea islamului”, a spus el.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 09:11
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
03 Aug. 2021, 09:11 // Societate //  Valentina Buză

Un bărbat în vârstă de 45 de ani a decedat la spital după ce a fost înjunghiat în această dimineață. Potrivit informațiilor, poliția a fost sesizată în jurul orei 07:20 precum că pe teritoriul companiei de taxi din orașul Ungheni a fost depistată o persoană înjunghiată, dar încă în viață.

Ulterior, s-a stabilit că bărbatul era taximetrist și oamenii legii au fost anunțați de colegul său.

„S-a stabilit, preliminar, că un cuplu avea datorii după mai multe călătorii și taximetristul a insistat, astăzi, să i se achite toată suma de bani, care constituia 200 de lei. Între ei s-ar fi iscat un conflict, iar femeia a luat un cuțit și l-a înjunghiat în regiunea cutiei toracice”.

În urmă măsurilor de investigație, ambele persoane au fost reținute.

„Atât femeia de 30 de ani, cât și concubinul ei de 40 de ani sunt consumatori de droguri și se află la evidența medicului narcolog”.

Victima a fost imediat transportată la spital însă a decedat.

În continuare, oamenii legii stabilesc toate circumstanțele producerii crimei.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate