Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

VIDEO Pașa Parfeni a învățat româna fiind tras pe sfoară de un grec din România. Gafa l-a costat 30 de mii de euro

19 Iul. 2021, 09:36
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
19 Iul. 2021, 09:36 // Life //  Realitatea.md

Interpretul Moldovean Pașa Parfeni s-a născut în Orhei, iar în familie tot timpul s-a vorbit limba rusă. În aceiași limbă și-a făcut și studiile, iar la 16 ani a plecat în regiunea transnistreană la colegiul de muzică. A revenit în Chișinău la vârsta de 20 de ani, atunci a fost primul pas spre studierea limbii române. Dezvăluirile le-a făcut în cadrul interviului #fărăprotocol cu Dorin Galben.

Tocmai 14 ani în urmă am participat la un concurs în România unde am câștigat o mașină, un VW Passat 2008. Era o mașină foarte performantă pentru mine, un model nou. Am avut și un manager din România care era grec. Folosindu-se de neștiința mea, neatenția mea, m-a convins să semnez niște acte prin care eu i-am lăsat mașina în gaj. El mi-ar fi dat niște bani, eu nu i-am întors banii, iar el ar fi fost nevoit să vândă mașina ca să-și întoarcă bani, dezvăluie Pașa Parfeni. 

Astfel, fiind tras pe sfoară, interpretul susține că acesta este un moment de întorsătură în care a început să învețe limba română.

Eu m-am lăsat de toate lucrurile care mă țineau la Chișinău și am plecat la București. Am închiriat un apartament și căutam un avocat pentru a-mi recupera automobilul. Într-un moment am înțeles că situația în cauză necesită prea mult efort și nu voi putea ieși din această situație fără o traumă emoțională. Lumea mă întreabă cum tu ai învățat limba română și eu le spun: Cu 30 000 de euro, plătești 30 000 de euro și înveți limba română în două luni. 

Pașa precizează că în urma acestui incident a învățat să citească contracte, iar în prezent citește foarte atent ceea ce scrie în contracte. 

Acesta a fost o lecție foarte importantă, poate probabil mai importantă decât acea mașină, a concluzionat Pașa Parfeni.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 12:39
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
28 Iul. 2021, 12:39 // Cosmos //  Realitatea.md

O echipă internaţională de cercetători, condusă de un astronom de la universitatea americană Harvard, a anunţat o nouă iniţiativă care are drept scop căutarea unor dovezi ale existenţei tehnologiilor extraterestre. Iniţiativa, intitulată „Galileo Project”, preconizează instalarea unei reţele mondiale de telescoape de dimensiuni medii, camere de luat vederi, aparate fotografice şi computere care să caute Obiecte de Zbor Neidentificate (OZN-uri) şi a primit deja finanţări private în valoare de 1,75 de milioane de dolari.

Având în vedere cercetările recente care demonstrează existenţa în galaxia noastră a numeroase planete similare cu Terra, ‘„nu mai putem ignora posibilitatea potrivit căreia civilizaţii tehnologice au existat înaintea civilizaţiei noastre”, a declarat profesorul Avi Loeb, coordonatorul proiectului, cu prilejul unei conferinţe de presă.

„Impactul pe care l-ar putea avea orice descoperire a unei tehnologii extraterestre asupra ştiinţei, tehnologiei şi concepţiei noastre generale despre lume ar fi enormă”, a adăugat el într-un comunicat.

La proiect participă cercetători din cadrul universităţilor americane Harvard, Princeton şi Caltech, precum şi Cambridge, din Regatul Unit, şi Universitatea Stockholm, din Suedia.

Proiectul este anunţat la o lună după publicarea de către Pentagon a unui raport despre OZN-uri, care a ajuns la concluzia că zeci de fenomene aeriene constate de piloţii militari nu au putut fi explicate.

„Nu oamenii politici şi militarii trebuie să interpreteze ceea ce vedem pe cer, întrucât nu sunt oameni de ştiinţă. Comunităţii ştiinţifice îi revine sarcina de a înţelege aceste lucruri”, a spus Loeb, care speră să multiplice de zece ori finanţarea proiectului său.

În afara OZN-urilor, „Galileo Project” vizează studierea obiectelor interstelare care traversează sistemul nostru solar şi căutarea unor eventuali sateliţi extratereştri care ar studia Terra.

Avi Loeb anticipează o nouă ramură a astronomiei, denumită „arheologia spaţiului”, complementară proiectului SETI de căutare a inteligenţei extraterestre, care încearcă să detecteze semnale radio de origine extraterestră.

Acest cercetător americano-israelian în vârstă de 59 de ani, care a publicat sute de cercetări inovatoare şi a colaborat cu regretatul Stephen Hawking, este autorul unui articol ştiinţific controversat, care sugerează că un obiect interstelar care a traversat rapid sistemul nostru solar în 2017 putea fi o sondă extraterestră cu propulsie solară.

Noul proiect poartă numele astronomului italian Galileo Galilei, care a fost excomunicat şi judecat în secolul al XVII-lea pentru că a demonstrat că Terra nu se găseşte în centrul Universului.

Cofondatorul proiectului, Frank Laukien, cercetător în cadrul facultăţii de chimie şi biologie Harvard, s-a autointitulat „scepticul de serviciu” şi a precizat că, mai degrabă decât să elimine idei în avans, trebuie „înregistrate şi interpretate datele în modul cel mai independent, potrivit metodelor ştiinţifice”.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid