Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

„Vin acasă. Nu te spăla!”, îi spunea Napoleon iubitei lui Joséphine. Ce le-a distrus mariajul?

18 Iul. 2021, 20:30
 // Categoria: Life // Autor:  Tatiana Rusnac
18 Iul. 2021, 20:30 // Life //  Tatiana Rusnac

Relaţia dintre Napoleon Bonaparte şi soţia lui, Joséphine, a început în cel mai pasional mod cu putinţă, însă unul dintre obiceiurile ei nu i-a picat deloc bine împăratului francez.

Scrisorile pe care faimosul cuplu şi le scria descriu în amănunt viaţa unui bărbat aflat adesea pe câmpul de luptă, dar cu gândul întotdeauna la soţia sa. Îndrăgostit de partenera lui de viaţă, Napoleon nu ezita să-şi facă cunoscute sentimentele, atracţia sa greu de stăpânit pentru Joséphine, scrie clickpentrufemei.ro.

La fel de bine îşi exprima şi furia de fiecare dată când afla, de la fratale lui, despre trădarea de care era în stare mult iubita lui soţie.

Cei mai mulţi istorici susţin – pe baza scrisorilor dintre cei doi soţi – că Napoleon o iubea nespus pe soţia sa, în timp ce sentimentele ei nu erau la fel de intense pentru el. Cei doi au pornit de jos amândoi şi au reuşit să avanseze în societate şi să-şi îmbunătăţească viaţa prin mijloace proprii. Bonaparte a pus accentul, în viaţa sa, pe educaţie, strategie şi aliaţi puternici în societate, în timp ce Joséphine şi-a câştigată poziţia privilegiată din societate datorită priceperii sale, farmecului incontestabil şi a ambiţiei.

Istoricul şi scriitorul Kate Williams e de părere că Napoleon era lipsit de maniere cu femeile, iar Joséphine făcea abstracţie de aşa ceva, mai ales când venea vorba despre tacticile sale de război şi încercările lui stângace de-a atrage atenţia reprezentantelor sexului frumos. Doamna Bonaparte a trăit pe propria piele experienţa încarcerării şi de-abia a reuşit să scape de ghilotină în momentul decăderii Regelui Louis şi al Mariei Antoaneta. Însă a reuşit să scape, ceea ce atestă calităţile ei incontestabile.

Însă, oricât de mult ţinea la Bonaparte, Joséphine nu se putea abţine să nu-şi împartă timpul şi cu alţi bărbaţi. Şi, ca să se răzbune pe soţia infidelă, Napoleon şi-a luat şi el o amantă, pe Pauline Bellisle Foures, soţia unui ofiţer din armata sa, după care i-a scris fratelui său:

„Situaţia s-a schimbat… E aşa trist când inima are sentimente atât de contradictorii pentru una şi aceeaşi persoană! Am nevoie de singurătate… M-am săturat de grandoare. Toate sentimentele mele s-au epuizat. Nu-mi mai pasă nici de glorie… La 29 de ani, mă declar stors complet de tot.”

Din păcate, scrisoarea de-o sinceritate evidentă a fost interceptată de englezi şi, astfel, întreaga Europă a aflat despre infidelitatea lui Joséphine şi de sentimentele care-l încercau pe marele cuceritor.La începutul idilei lor, Napoleon era atât de îndrăgostit de Joséphine, încât îi scria:

„Vin acasă! Nu te spăla!”

Pe măsură ce relaţiile extraconjugale ale doamnei Bonaparte ieşeau tot mai mult în evidenţă şi ea prefera să nu-i răspundă soţului la scrisori tocmai pentru a-şi petrece tot timpul avut la dispoziţie cu alţi bărbaţi, scrisorile liderului politic conţineau apelative diferite pentru soţia sa, pe care ajunsese să o denumească „depravată malefică”.

Furia acestuia a crescut la asemenea nivel, încât a divorţat de soţia infidelă şi a exilat-o din simplul motiv că avea 46 de ani şi nu-i mai putea oferi lui Napoleon un moştenitor de sex masculin. La acea vreme, se pare că Bonaparte i-ar fi spus acesteia:

„Pleacă, Joséphine! O să fiu de-a pururea prietenul tău!”, iar urletele ei de împotrivire s-au auzit prin tot palatul.

După divorţ, domnia lui Napoleon a fost pusă sub semnul întrebării din cauza eşecului său de-a invada Rusia. Mai mult de-atât, Marea Britanie şi Rusia au intrat în Paris şi l-au capturat pe împărat. Joséphine n-a încetat nici în acel moment să-i fie devotată fostului soţ şi încarcerarea lui a afectat-o atât de mult, încât s-a îmbolnăvit la scurt timp şi a murit. Napoleon a fost exilat şi a devenit doar o umbră a bărbatului care fusese cândva.

În ultimele sale clipe de viaţă, Napoleon a rostit cu ultimele puteri: „Joséphine…”

Realitatea Live

01 Aug. 2021, 14:26
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Aug. 2021, 14:26 // Life //  Mădălina Sorokovsky

În aceste zile, mercurul urcă în termometre până la 36 de grade Celsius. În acest context, pe timp de caniculă, trebuie să manifestăm un interes sporit pentru obiectele pe care le avem în mașini. Pompierii spun că există riscul ca unele obiecte pur și simplu să explodeze dacă sunt expuse la temperaturi ridicate. Chiar și gelul antibacterian poate provoca probleme serioase atunci când se încălzește prea tare.

Ce obiecte nu trebuie trebuie lăsate în mașină

Tuburile de deodorant se pot deforma la căldură excesivă, iar conținutul de aerosoli devine extrem de periculos în aceste condiții.

La temperaturi ridicate, brichetele devin adevărate surse de risc, provocând deteriorarea parbrizului sau a banchetelor.

Gelul antibacterian, frecvent utilizat în această perioadă, conține substanțe care la temperaturi ridicate fac ca recipientul să explodeze.

Evident, orice alte obiecte care pot exploda la căldură nu au ce să caute în mașină, dacă este caniculă. Atenție, de asemenea, unde lăsați/aruncați mucurile de țigară.

Pe de altă parte, nu lăsați niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Când temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne încep să cedeze, iar la o temperatura de 41,6 grade poate surveni decesul.

Cum răcorim casa pe caniculă

Pe timpul caniculei, rămâi în casă sau limitează expunerea la soare, mai ales între orele 11:00-18:00. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.

Un prim sfat pentru răcorirea locuinței: izolează ferestrele. Montează temporar, între ferestre şi perdele, un sistem de reflectare a căldurii ( de exemplu: folie de aluminiu). Acoperă ferestrele în care bate soarele dimineaţa sau după-amiaza cu draperii, jaluzele, obloane. Acestea pot reduce căldura în casă cu până la 80%.

Deschideți ferestrele noaptea, când temperaturile sunt mai scăzute.

Răcorește locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Reglează aerul condiţionat la maxim 5 grade sub temperatura de afară.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate