Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0.4356%
 • USD
  17.9234
  -0.164%
 • RUB
  0.2450
  0.2449%
 • RON
  4.3242
  0.3931%
 • UAH
  0.6668
  -0.21%

Instruiri pentru conducătorii instituțiilor de învățământ general. Își vor îmbunătăți competențele manageriale

19 Iul. 2021, 11:03
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
19 Iul. 2021, 11:03 // Societate //  Valentina Buză

Prin participarea la un program amplu de formare, circa 730 de directori și directori adjuncți ai instituțiilor de învățământ general din țară își vor îmbunătăți competențele manageriale. Programul este desfășurat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM).

Astfel, în perioada 15 iulie -13 august 2021 și ulterior, 11 octombrie -10 decembrie 2021, 19 formatori bine calificați vor organiza sesiuni de instruire online în conformitate cu programul de formare privind implementarea Standardelor de competență profesională a cadrelor manageriale din învățământ general.

Programul de formare este constituit din șase module care corespund domeniilor standardelor de competență profesională aprobate de MECC: Viziune și strategii;  Curriculum; Resurse umane; Resurse financiare și materiale; Structuri și proceduri; Comunitate și parteneriate.

Managerii vor învăța cum să gestioneze procesul de elaborare și implementare a proiectelor de dezvoltare a instituției de învățământ general în vederea promovării politicii educaționale naționale și locale; cum să dezvolte și să diversifice oferta curriculară în vederea valorificării potențialului individual, instituțional și comunitar; cum să gestioneze resursele materiale și financiare în vederea asigurării unui mediu de învățare sigur și motivant; cum să asigure mediul stimulativ și cooperant în vederea dezvoltării continue a capitalului uman al școlii sau cum să creeze parteneriate în vederea asigurării progresului instituției de învățământ general.

Acest program a fost elaborat în 2016 și îmbunătățit în 2020, urmare a unui studiu de evaluare care a relevat punctele tari și punctele slabe ale acestuia, fiind totodată adaptat pentru organizarea la distanță.

Beneficiarii programului de instruire sunt convinși că aceste sesiuni vor fi foarte utile și speră că în cadrul acestora vor avea cât mai multe activități practice.

„În prezent îmi fac masterul în domeniul managementului în educație, prin urmare, aceste formări sunt foarte importante pentru mine. Sunt o ocazie minunată de a-mi consolida cunoștințele, dar și pentru a mă autoevalua și a vedea aspectele la care mai am de lucrat”, a menționat Nadejda Bostan-Chirinciuc, director al gimnaziului din satul Tălăiești, raionul Hîncești.

De menționat că, de instruiri similare au beneficiat anterior circa 30% din cadrele manageriale din țară, iar urmare a formărilor din anul curent, ponderea directorilor și directorilor adjuncți instruiți în cadrul PRIM va ajunge la 50%.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 15:50
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
30 Iul. 2021, 15:50 // Societate //  Petru Beregoi

Deși s-a vorbit mult în presă despre fosta Direcție Operațiuni Speciale (DOS) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sau cum mai era numită Direcția 5, care s-a ocupat în mare parte cu  filarea și urmărirea activă a oponenților politici, societății civile și chiar a jurnaliștilor, astăzi în presă au apărut frânturi din chat-ul secret al acestei Direcții 5, unde raportau totul ce se petrecea cu persoanele filate.

Deschide.md a publicat o serie de frânturi din chat-ul secret al DOS, după reținerea de astăzi a fostului șef al Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari.

Printre numele și persoanele filate despre care se raporta în chat se regăsesc deputații ai PAS,  ex-parlamentari ai Platformei DA, jurnaliști (Natalia Morari), actualul consilier municipal al Platformei DA, Ruslan Verbițchi, membrul Platformei DA, Gheorghe Petic etc.

În convorbire apare fostul șef al DOS, actual șef al IP Bălți, care este reținut în acest dosar, căruia polițiștii din cadrul Direcției 5 îi raportau direct lui, iar el la rândul său le dădea indicații.

Întregul articol îl găsiți aici.

 

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate