Curs valutar
 • EUR
  21.1277
  -0.1978%
 • USD
  17.8354
  -0.1172%
 • RUB
  0.2439
  -0.451%
 • RON
  4.2972
  -0.1582%
 • UAH
  0.6619
  -0.1813%

21 de candidați NU au susținut examenul de bacalaureat profesional. Care este rata de promovare

16 Iul. 2021, 09:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
16 Iul. 2021, 09:38 // Societate //  Valentina Buză

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță că din cei 563 de candidați înscriși pentru susținerea examenului de bacalaureat profesional, 542 au reușit să susțină examenul. Rezultatele examenului de bacalaureat profesional, sesiunea 2021 au fost discutate în cadrul ședinței deschise a Comisiei naționale pentru organizarea examenului de bacalaureat profesional, prezidată de către ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

Astfel, rata de promovare în sesiunea de bază a constituit 86,32 %, iar în sesiunea repetată- 83,58%.

În context, ministrul Lilia Pogolșa a mulțumit președinților Centrelor de BAC profesional, dar și tuturor celor antrenați în procesul de organizare și desfășurare a examenelor de bacalaureat profesional pentru implicare, motivare și profesionalism.

Conform precizărilor enunțate în cadrul ședinței, este evidentă oportunitatea susținerii examenelor de BAC profesional în baza curricula și a planurilor de învățământ studiate, fapt demonstrat de creșterea ratei finale de promovare a BAC-ului profesional, care constituie 96,27 %, față de rata finală de promovare la examenul național de bacalaureat din anul 2021, sesiunea de bază, pentru elevii din colegii și centrele de excelență, care este de 43,53 %.

De asemenea, la ședință au fost puse în discuție și subiecte ce țin de organizarea sesiunii 2022 a examenului de BAC profesional, care urmează să fie susținută de circa 6000 de elevi. Astfel, una dintre prioritățile enunțate în acest sens este necesitatea capacitării sistemului educațional, asigurării infrastructurii digitale, formării cadrelor didactice și delegarea acestor competențe către Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare.

Totodată, în cadrul ședinței a fost oferită Diploma Ministerului Educației, Culturii și Cercetării președinților Centrelor de BAC profesional, autorilor programelor de examene și colaboratorilor Centrului Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație (CTICE).

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 22:26
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
05 Aug. 2021, 22:26 // Sport //  Cristina Vlah

Marele jucător de fotbal, Leonel Messi pleacă de la Barcelona. Ajuns la Academia clubului catalan pe când avea doar 13 ani, Leo a scris istorie pe „Camp Nou“ şi părea că îşi va încheia cariera aici. Brusc însă, după o răsturnare incredibilă de situaţie, acordul ce părea o formalitate a căzut definitiv, scrie Adevărul.ro.

Potrivit sursei, faptul că Leo Messi pleacă de la Barcelona a devenit ştirea serii, care a căzut ca o „bombă“ în presa internaţională. Inclusiv Barcelona a confirmat această informaţie pe pagina ei oficială.

Şocul a fost cu atât mai, cu cât, astăzi la prânz, rămânerea lui Messi la Barcelona părea ca şi rezolvată. Totul fusese stabilit: de la durata contractului până la clauzele de reziliere, dar şi salariul sud-americanului de 34 de ani.

Ce s-a întâmplat, în decurs de doar câteva ore, de situaţia s-a schimbat complet?  Catalanii dau vina pe La Liga

Potrivit noului contract, Messi urma să câştige 24 de milioane de euro pe sezon. Asta după ce, pentru a ajuta clubul într-o moment delicat din punct de vedere financiar, acceptase o reducere salarială de 50%, din ce scrie presa internaţională.

Doar că, din ce susţin acum surse din cadrul clubului catalan, nici noul salariu, cel redus, n-a putut fi trecut în contract! Motivul? Plafonul salarial impus de Liga Spaniolă de Fotbal. Care tocmai a împrumutat toate cele 20 de grupări din prima divizie, pentru a le scoate din impasul financiar în care au intrat din cauza pandemiei. Totuşi, banii au fost daţi cu anumite condiţii: de pildă 70% din sume trebuie să fie investite în infrastructură şi doar 15% din împrumuturile luate de echipe pot merge spre transferuri / contracte prelungite.

În aceste condiţii, a căzut şi acordul la care ajunseseră Messi, reprezentanţii săi şi şefii Barcelonei, iar argentinianul va părăsi formaţia la care a debutat, la seniori, în 2004.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată