Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Slusari își pune mari speranțe în noua guvernare pentru a contracara reținerea abuzivă a cetățenilor de transnistreni

16 Iul. 2021, 09:33
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
16 Iul. 2021, 09:33 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari condamnă cu vehemență reținerea celor doi polițiști de către structurile separatiste de forță și speră că, odată cu schimbarea guvernării se va pune punct acestor practici, iar acest lucru ar trebui să fie o prioritate pentru noul Guvern și Parlament.

„Reținerea celor doi polițiști de către așa zisul „mgb” de la Tiraspol este încă un gest de umilință majoră la adresa organelor constituționale ale Republicii Moldova. Este încă o dovadă a faptului că politica pașilor mici în cadrul reglementării conflictului transnistrean s-a transformat în politica prostiilor și trădărilor mari. Chișinău a cedat totul. Importul și exportul în/din regiunea separatistă se efectuează în conformitate cu legislația RM, însă nici un bănuț din TVA și accize nu ajunge în bugetul național. Benzina și motorina fără impozite și taxe merge în Transnistria, inclusiv pentru tehnica militară a armatei de ocupație. Moldova procură energia electrică de la termocentrală Cuciurgan, produsă din gazul, pentru care Transnistria nu achită, asigurănd separatiștilor mai mult de 50 % din fluxul valutar”, se arată într-o postare a deputatului.

Totodată, Alexandr Slusari afirmă că, după ce Chișinăul a recunoscut diplomele instituțiilor de învățământ din regiunea transnistreană, a asigurat locuitorilor din stânga Nistrului circulația liberă cu așa zisele plăcuțe neutre de înmatriculare, suntem răsplătiți cu răpirea cetățenilor noștri, exerciții militare cu folosirea combustibilului, transportat prin Moldova fără achitarea impozitelor, interdicții pentru țăranii noștri să comercializeze de legume în piața din Tighina sau Tiraspol etc.

„Autoritățile din Chișinău, având toate pârghiile economice în raport cu regiunea separatistă, au trădat de a lungul anilor interesele Republicii Moldova. A fost și este tactica de stimulare a agresorului, care, văzând impotența, incompetența și corupția în cadrul guvernării din Chișinău devine tot mai impertinent. Sper foarte mult, că de acum încolo lucrurile se vor schimba fundamental și nouă guvernare va acționa în raport cu autoritățile separatiste pașnic, dar mult mai dur sub aspectul aplicării metodelor economice și administrative”, conchide Slusari.

Amintim că, ieri, așa-numiții oameni ai legii din regiunea transnistreană au reținut doi polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Dubăsari, fără a se cunoaște motivul. Aceștia au fost eliberați ulterior.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 11:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
03 Aug. 2021, 11:30 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Soarta președintelui FEA, Dorin Damir, este în mâinele magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care astăzi examinează demersul procurorului de caz.

PCCOCS cere prelungirea măsurii preventive cu încă 30 de zile pentru Damir în dosarul penal care vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP al MAI.

Contactat telefonic de Realitatea.md, serviciul de presă al PCCOCS, Emil Gaitur ne-a confirmat informația. Gaitur a precizat că procurorul pe caz a înaintat un demers similar și pentru șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, dar și pentru angajatul de la Poliția de Frontieră.

Amintim că atât președintele FEA, Dorin Damir, șeful IP Bălți, Valeriu Cojocaru, dar și un angajat de la Poliția de Frontieră au primit 30 de zile de arest în Penitenciarul nr. 13 în data de 7 iulie.

Aceștia sunt învinuiți de complicitate și instigarea la abuz în serviciu; trecerea ilegală a frontierei; complicitate la delapidarea averii străine; instigarea la divulgarea secretului de stat și complicitate la fals în acte publice.

Descinderile la domiciliile, în birourile de serviciu, dar și în automobilele celor trei bănuiți au avut loc luni, 5 iulie.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate