Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.4672%
 • USD
  17.8563
  -0.1714%
 • RUB
  0.2450
  -0.1633%
 • RON
  4.3040
  -0.4856%
 • UAH
  0.6631
  -0.4826%

Stamate, despre răscoala deținuților! Ar avea loc reîmpărțirea sferelor de influență între 2 autorități criminale

16 Iul. 2021, 09:29
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
16 Iul. 2021, 09:29 // Societate //  Realitatea.md

Fosta ministră a Justiției, Olesea Stamati, a declarat aseară în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV că răscoala deținuților din penitenciarele ar avea loc în contextul schimbării puterii de guvernare sau a reîmpărțirii sferelor de influență între două autorități criminale. Este vorba despre grupările „Makena” și „Kitaeț”.

Olesea Stamati a enumerat și câteva dintre motivele care i-ar determina pe deținuți să recurgă la asemenea scene violente.

„- numirea în funcții de șefi ai penitenciarelor a unor persoane care nu au interesul să facă ordine. Eu nu știu dacă au mai rămas unul sau două penitenciare în care șefii sunt ok, în rest șefii colaborează cu așa numiții „supraveghetori”, le oferă tot felul de servicii, bunuri deținuților. Conducerea nu este interesată să facă ordine, deoarece și conducerea penitenciarelor are de câștigat din situația respectivă.
– subcultura criminală care este la putere în penitenciare și nu există interes din partea conducerii penitenciarului ca încet, încet să o elimine. Aceste poziționări între deținuți, cineva are un statut, altul altfel de statut, va trebuie să plătească pentru statut.
– capacitatea de a asigura condiții normal pentru toți. Atunci când poți să asiguri condiții de detenție bune pentru toți, problema acestei subculturi criminale este mai ușor de rezolvat. Dar atunci când condițiile de detenție sunt proaste și există camere diferite, evident că asta creează concurență pentru condiții mai bune”, afirmă Stamati.

Fosta ministră a Justiției a mai declarat că: „În afară de aceste motive, din ce am înțeles eu are loc reîmpărțirea sferelor de influență între două autorități criminale. Este vorba despre Makena și Kitaeț. Și probabil pe fonul reîmpărțirii se întâmplă aceste lucruri”.

În acest context expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț, a menționat că odată ce deținuții au făcut aceste dezvăluiri trebuie de urmărit dacă aceștia au fost pedepsiți pentru că au divulgat informații din interior. „Trebuie să vedem persoanele care au declarat în imagini că sunt impuși să achite taxe dacă nu au probleme cu administrația penitenciarelor și dacă nu au fost pedepsiți pentru acest lucru, fiindcă la mijloc este omul care a deschis gura și a spus ce se întâmplă în penitenciarul de la Lipcani”, a precizat Cârnaț, prezent la aceeași emisiune.

Amintim că, pe data de 7 iulie, mai mulți deținuți de la penitenciarul Lipcani au incendiat, în semn de protest, o clădire de pe teritoriu și s-au filmat în timpul rebeliunii.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 22:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 22:10 // Politica //  Realitatea.md

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi pus la cale o schemă întreagă, prin care să o compromită pe Maia Sandu și PAS în ajun de alegeri parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la Jurnal.md. Acestea, însă, au fost deconspirate de către ofițerii SIS, în urma unor percheziții.

Jurnaliștii au publicat un material video, din care reiese că trolli plătiți de Veaceslav Platon ar încerca de multe ori s-o lege pe Maia Sandu de Ilan Șor.

„Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei”, se menționează în materialul jurnalistic.

În calculatorul în posesia căruia au intrat junaliștii au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Câteva dintre imaginile generate de fabrica de trolli a lui Platon:

Veaceslav Platon a fost telefonat de jurnaliști pentru o reacție, dar telefonul acestuia era deconectat.

Nu este însă exclus, ca aceste imagini urmau să fie scoase de la naftalină și date în spațiul public mai târziu. Asta luând în considerare faptul că fracțiunea Partidului Șor l-a votat pe Igor Grosu la funcția de președinte al Legislativului și au anunțat că vor vota și Guvernul Gavrilița.

De cealaltă parte, Natalia Gavrilița a spus că respinge susținerea fracțiunii Șor, din motiv că numele liderului lor este legat de frauda bancară. Gavrilița a mai adăugat că votul pentru viitorul Guvern a celor din partidul Șor ar putea submina încrederea oamenilor în următorul Executiv.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată