Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

Ilan Șor, odată intrat în Republica Moldova, va fi reținut. Cum se face că noua imunitate parlamentară nu-l scapă?

21 Iul. 2021, 07:52
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
21 Iul. 2021, 07:52 // Politica //  Realitatea.md

Chiar dacă Ilan Șor a devenit deputat în noul Parlament, în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, și a obținut o nouă imunitate parlamentară; odată intrat pe teritoriul Republicii Moldova, va fi reținut. Cel puțin asta a dat de înțeles procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care a explicat că pe numele acestuia există o sentință de condamnare în primă instanță ce urmează a fi pusă în aplicare.

„Procuratura a cerut în Parlamentul trecut ridicarea imunității parlamentare. Poziția noastră este că nu este necesară ridicarea repetată a imunității parlamentare, dar și noul Parlament trebuie să se expună pentru interpretarea normei procesual penale în acest caz. … În prezent, în privința lui Ilan Șor, se examinează deja de câțiva ani la Curtea de Apel Cahul un dosar în care a fost condamnat. Și conform hotărârii primei instanțe el trebuie să fie sub arest, ceea ce înseamnă că în orice caz, va fi reținut”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Totodată, Ilan Șor ar fi vizat în mai multe dosare penale, câteva sunt în procedura PA și în cea a PCCOCS.

Cât despre solicitarea extrădării din Israel, procurorul general a explicat că, acum 2 ani, Ministerul Justiției s-a adresat cu o cerere, după pronunțarea sentinței de condamnare în prima instanță, și răspunsul a fost negativ. „Noi căutăm soluții pentru atragerea răspunderii penale sau aici sau în Israel. Regula generală spune că statele nu-și extrădează cetățenii săi, dar sunt excepții. Sunt 2-3 cazuri în Israel. Dacă el va fi condamnat de Curtea de Apel din Republica Moldova deciziile căreia sunt definitive, noi vom expedia sentința de executare în Israel”.

În același timp, potrivit lui Alexandr Stoianoglo, procesul de judecată de la Cahul se tergiversează nu din cauza procurorilor, ci din cea a avocaților care abuzează și practic la fiecare ședință adresează sesizări, apeluri pe care ulterior le contestă la CSJ.

Întrebat dacă magistrații fac jocul avocaților, acesta a dezvăluit despre o provocare. „A fost un caz amuzant, precum că un judecător din complet a fost prins când un avocat i-ar fi transmis un pachet. Noi l-am analizat și am ajuns la concluzia că a fost o provocare cu scopul de a redistribui dosarul într-o altă instanță de apel. Dacă se întâmpla așa, examinarea dosarului începea de la zero”.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 14:21
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Iul. 2021, 14:21 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Tânăra care a fost lovită astăzi în plin de un troleibuz pe o stradă din centrul Capitalei își recunoaște vina și regretă cele întâmplate. Despre asta anunță responsabilii Regiei Transport Electric Chișinău care au discutat cu aceasta.

Mai exact, în momentul impactului, victimei i-a căzut telefonul jos, iar dispozitivul a fost observat mai târziu de șoferul troleibuzului.

Acesta a sunat părinții fetei, iar la scurt timp tânăra a venit la sediul RTEC.

„Tânăra și-a recunoscut vina semnând o recipisă prin care afirmă că nu are pretenții către întreprindere și către șoferul troleibuzului, cu atât mai mult își cere scuze și regreta cele întâmplate”, ne-a comunicat purtătorul de cuvânt al RTEC, Felicia Rusu.

Potrivit RTEC, fata ar avea aproape 20 de ani.

Amintim că tânăra a fost spulberată de un troleibuz în timp ce traversa strada cu trotineta electrică. S-a întâmplat în jurul orei 09:00 la intersecția străzilor Bănulescu Bodoni cu București.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid