Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Avocatul Poporului ar fi fost amenințat! „L-am contractat pe Dmitri nu doar pentru pază, ci să mă facă și funcțională”

01 Dec. 2021, 14:29
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
01 Dec. 2021, 14:29 // Societate //  Realitatea.md

Pe lângă faptul că Avocatul Poporului, Natalia Moloșag, și-a motivat decizia de a-l angaja pe Dmitri Godorog, cunoscut în spațiul public ca „proxenet condamnat”, prin faptul că și-a asumat reîncadrarea unui fost deținut în societate; aceasta a avut nevoie anume de el pentru a-i asigura securitatea. Ea a dezvăluit că, odată ce și-a preluat mandatul, a demarat un control în cadrul instituției care a scos la iveală o serie de nereguli. În urma acestui control, ar fi primit amenințări. Mai multe declarații au fost făcute în cadrul conferinței de presă susținute miercuri, 1 decembrie curent, la sediul Avocatului Poporului.

„După data de 23 septembrie curent, am devenit subiect de discuții și am primit diferite catalogări, fără să mi se ofere posibilitatea să-mi exercit mandatul. Avocatul Poporului, pe lângă atribuțiile de conducător, presupune organizarea și implementarea unui control intern, poartă răspundere pentru bugetul Oficiliului. .. În urma unor verificări, s-au constatat o serie de nereguli, cum ar fi lipsa din instituție a unor bunuri donate. .. Inițial, nici pe departe nu înțelegeam care este situația, echipa și cu cine eu urmează să-mi continui activitatea. .. Nu am fost niciodată în politică și nu am exercitat vreo comandă politică. Ceea ce s-a întâmplat, consider o răzbunare a personalului, unii dintre care și-au dat demisia, pentru că nu mai aveau posibilitate să mă manipuleze după placul lor, asta fiind unica soluție de a mă reduce la tăcere, s-a plâns Natalia Moloșag.

În această ordine de idei, a dat de înțeles că a avut nevoie de o persoană ca Dmitri Godorog, care activase de trei ani în Cabinetul său de avocatură, pentru a-i asigura atât paza, cât și a o face „funcțională”. „Eu l-am contractat în baza unui contract prestări servicii cu titlu gratuit nu doar pentru a-mi asigura paza, dar să mă facă funcțională în ceea ce ține de activități.

Întrebată dacă a participat la vreo ședință și dacă un personal auxiliar a avut dreptul să fie prezent, Natalia Moloșag a răspuns în următorul fel: „A participat la ședință asigurându-mi securitatea în primul rând și în al doilea rând era indicat că dumnealui să noteze mai multe informații care nu țin de mandatul Avocatului Poporului, dar de activități care se desfășurau la nivel administrativ și tehnic… Vă fac acuș o excursie să vedeți în ce hal este sediul”.

VIDEO „A lipit tapete, a pus lumină…”. Moloșag, suspinând,
despre Godorog.
Cum s-a aciuat la Avocatul Poporului

Potrivit Avocatului Poporului, controlul demarat va mai dura câteva zile. „Am inițiat deja informarea despre cele depistate, adică am trimis mai multe scrisori de informare. Aștept reacția organelor, cum ar fi cea a SIS-ului, a Inspecției financiare. De la Inspecție am deja un răspuns, precum că vor efectua verificări. Rezultatul controlului va fi transmis organelor competente, iar persoanele care se fac culpabile și care au reprezentat un factor decizional până la mine vor fi atrase la răspundere pentru ce a fost depistat aici.

Nu este clar dacă s-a adresat la poliție privind amenințările în adresa sa. Amintim că Natalia Moloșag este gata să-și depună demisia, dar numai după ce va fi finalizat controlul din cadrul Oficiului și dacă într-adevăr se va insista că activitatea sa lipsește instituția de încrederea societății.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală